Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Winterfell – Seizoen 8 Game of Thrones

/
/
Jon Snow eerste aflevering Winterfell van seizoen 8 Game of Thrones

Seizoen 8, het allerlaatste seizoen van Game of Thrones, is EIN-DE-LIJK van start gegaan. En haar eerste aflevering heet Winterfell. Bij deze een recap van de eerste aflevering van seizoen 8. Dit artikel bevat spoilers, dus lees vooral niet verder als je ‘Winterfell’ nog niet hebt gezien. De namen van de overige afleveringen zijn nog niet bekend.

Rustige start eerste aflevering seizoen 8

Zoals iedere start van een nieuw seizoen begint alles nog rustig. We beginnen met slechts een paar highlights, zoals de reünie van Arya Stark en Jon Snow, maar ook dat Samwell Tarly eindelijk vertelt dat Jon Snow een Targaryan is. Het begin der einde is eindelijk daar!

Daarnaast is het opvallend hoeveel Winterfell te zien is. Slechts 10 minuten (in mijn beleving) van de totale 54 speelt zich af in Kings Landing en op zee. Bijna alle hoofdrolspelers zijn eindelijk bij elkaar. De familie Stark herenigd. Het hart van dit seizoen ligt duidelijk in het Noorden. Waarschijnlijk het begin van de grootste strijd ooit in Westeros.

Maar laten we eerst kijken naar hoe het seizoen begint. Met een enorm leger dat Winterfell binnen marcheert vanuit het zuiden. We zijn een stuk verder dan de laatste aflevering van het vorige seizoen. Daar werd in Kings Landing pas besloten om naar het noorden te gaan met alle legers. Zelfs Cersei dat is overtuigd, zo leek het.

Sansa Stark eerste aflevering Winterfell van seizoen 8 Game of Thrones
Sansa Stark (credits HBO)

Sansa

Maar alhoewel iedereen in het zuiden is ‘overtuigd’ is Sansa argwanend. Met flinke tegenzin geeft ze Winterfell bij aankomst aan Daenerys Targaryan. Net als iedereen in Winterfell vertrouwt ze buitenstaanders niet, ook al heeft Jon zijn knie aan hem gebogen als de redding van de ondergang door de White Walkers.

Maar terecht stelt ze dan ook de vraag aan Jon: “Doe je dit voor het noorden? Of ben je verliefd?” Want de liefde die in seizoen 7 opbloeide, is inmiddels volgroeid. En dat blijft niet onder de pet. Het is duidelijk te zien dat die twee smoor zijn.

Sansa is een zeer volwassen vrouw (vooral vergeleken seizoen 1 waar ze nog zo naïef is) die dat dan ook recht voor haar raap zegt. Ze heeft zoveel geleerd van Kings Landing dat ze ook doorziet dat Cersei niet de waarheid heeft verteld tegen haar broer Tyrion. Terwijl hij ‘de slimste man’ is die Sansa kent.

Cersei Lannister eerste aflevering Winterfell van seizoen 8 Game of Thrones
Queen Cersei in Kings Landing. (Credits: HBO)

Cersei

Blijkbaar niet slim genoeg. Want ze roept geen leger voor het noorden, maar voor haarzelf. Het enige stukje dat niet in Winterfell afspeelt in deze aflevering begint dan ook met nieuws over de instorting van de Wall en White Walkers zijn doorgedrongen. “Goed”, aldus Cersei’s reactie. Duidelijk. Zij wacht tot ze haar Westeros weer kan terugnemen.

Maar voor alle legers (20.000 man) die Cersei van Euron Greyjoy krijgt, verwacht hij iets terug. En dat iets is natuurlijk seks. Dat krijgt hij, met de complimenten van Cersei dat hij de meest arrogante man is die ze heeft… ‘ontmoet’. Opvallend: “Ik ga een prins in je stoppen”, zijn zijn woorden. Terwijl ze al zwanger is. Je ziet haar denken: “Geweldig idee.” Zodoende kan ze weer verstoppen wie de echte vader is van de baby die al in haar buik zit… Of toch niet? Toen Tyrion vroeg of ze wijn wilde, weigerde ze deze. Na haar vrijpartij dronk ze wel weer wijn. Wellicht is ze opnieuw een baby verloren.

Ook opmerkelijk: Bronn wordt tijdens zijn ‘ontspanningsmomentje’ gestoord voor een zeer belangrijke opdracht van de koningin. Iemand moet worden vermoord, maar niet door het leger. Ze wil dat haar broers worden vermoord door dezelfde kruisboog waarmee Tyrion zijn vader doodde. Interessant… Het einde van haar heerschappij, want alles en iedereen die in haar buurt komt gaat kapot. Duidelijk niet goed in het maken van vrienden. En dan blijf je alleen over.

Theon en Yara Greyjoy

Ach wat lief: Theon redt zijn zus van hun gevaarlijke oom Euron Greyjoy. En wat doet ze? Even lekker een kopstoot geven. Nou, het zit in de familie… Maar ze ontsnappen (gelukkig) wel. En daar komt dan toch zo’n geromantiseerd Hollywood scène. Ook al stelt Yara voor terug te gaan naar hun eigen eilanden om eventueel Daenerys op te vangen, wil Theon niets liever dan naar Winterfell.

Terug om te dienen voor de Starks, uit eergevoel? Ik vond het aardig Hollywood overkomen, maar er zal vast iets achter zitten dat nog terug komt… Hij is niet voor niets ineens terug in het laatste seizoen van Game of Thrones. Meer binnenkort!

Jon Snow Daenerys Targaryen verliefd in eerste aflevering Winterfell van seizoen 8 Game of Thrones
Jon Snow en Daenerys Targaryen (credits: HBO)

Daenerys en Aegon

Je leest het goed. Vanaf nu is de echte ‘heir to the Iron Thrown’ herrezen. Daenerys is niet langer de laatste Targaryen die leeft. Maar voordat we beginnen met het einde van de aflevering: wat een tortelduifjes zijn het toch.

Zo verliefd is Daenerys, dat Jon a.k.a. Aegon VI op haar draak mag en kan rijden. Ook zoiets: alleen Targaryens kunnen dit doen. Dit is waarom haar familie zo sterk is en altijd Westeros heeft geregeerd. Niemand kon tegen de draken van Targaryens op. Totdat ze waren uitgestorven door het doorfokken van de draken en ze geen kracht meer hadden. Hoe kan Daenerys niet zien dat Jon meer is dan een bastaard?

Arya

Hoe lief. Alle levende Starks zijn weer bij elkaar. Arya als laatste herenigd met Jon Snow. En ook opvallend: Arya en Gendry. De leerling-smid die ze nog kent uit Kings Landing (lang lang geleden).

Ten eerste: waarom Gendry? Wat is zijn geheime agenda waarom hij in het laatste seizoen te zien is? Ten tweede: waarom heeft Arya een apart wapen nodig? Is het ten eerste omdat er een romance opbloeit? Neh, denk het niet (al is het geflirt overduidelijk). En ten tweede: ze wil heel graag meevechten. Maar wat wordt haar tactiek? Komt ze nog terug als man met duizenden gezichten? Ze blijft een interessant karakter met waarschijnlijk nog een belangrijkere rol dan je denkt.

Wie we nog missen? Als beschermster van Sansa en Arya? Briënne van Tarth! Maar die komt in een andere aflevering nog. Want bij de première was ze (de actrice) er ook, samen met Podrey.

Samwell

De arme jongen Samwell komt erachter dat zijn familie is geëxecuteerd door Daenerys Targaryen. Pijnlijk. En niet het eerste wat je wil horen van Hare Majesteit. Logisch dat hij wegrent. Gelukkig al wel nadat ze hem heeft geprezen voor zijn medische hulp aan Jorah Mormont. En dat hij geen straf krijgt (waarschijnlijk) voor het ‘lenen’ van de boeken uit het Citadell (die haar ondergang betekenen, maar dat weet ze nog niet).

Met tranen in zijn ogen gaat hij naar Jon. Krijgt hij een dikke knuffel van zijn Nightswatch-broeder en troost hij Sam. Ware vriendschap. En daarom belangrijk dat hij zegt wat er gezegd moet worden. Eindelijk, aan het einde van de aflevering, maakt Samwell zijn belofte aan Brandon Stark waar.

“We moeten het hem vertellen. Zijn geboorterecht”, aldus Brandon die hem naar de kerkers verwijst waar Jon is. Hij zegt het. En van niemand anders zou Jon het geloven. Hij is de zoon van Lyanna Stark en Rhaegar Targaryan. De ware erfgenaam van de Iron Throne.

Daar schrikt hij natuurlijk ontzettend van. Maar het klopt in alles. Want alleen een echte koning geeft zijn recht op om zijn volk te beschermen. Zoals het een echte koning betaamt voldoet hij (uiteraard) aan alle eisen die een koning moet hebben. Charme, leiderschap, charisma en dienend aan zijn volk. Wat een koning.

En eindelijk, misschien eindelijk, een ‘redding’ van de ‘pure’ bloedlijn die Targaryens (in de boeken) eeuwen hebben volgehouden (als die twee ook kinderen kunnen krijgen). Dat wordt interessant voor de volgende afleveringen! Houdt de liefde nog wel staand? Wordt het een machtsstrijd wie de echte erfgenaam is? Of wordt er toch (hopelijk) weer gefocust op de strijd tussen leven en dood?

Het begin van het einde nadert!

Brandon Stark eerste aflevering Winterfell van seizoen 8 Game of Thrones
Brandon Stark (credits: HBO)

Brandon Stark

En serieus. WTF is er met Brandon Stark? Hij mist niets in Winterfell. Ja ja, hij is de three eyed raven. Maar toch. Het is gewoon eng. Hij zou roddelkoning van het noorden kunnen worden genoemd. Van Samwells belangrijke taak om de roots van Jon Snow te onthullen tot en met de undercover actie van Jaime Lannister: niemand en niets is meer geheim! Sterkste wapen van Jon en de toekomst van Westeros.

Jaime Lannister eerste aflevering Winterfell van seizoen 8 Game of Thrones
Jaime Lannister (credits HBO)
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar