Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Long Night – seizoen 8 Game of Thrones

/
/
Jon en Daenerys Aflevering 3 seizoen 8 Game of Thrones

The Long Night is de langste aflevering tot nu toe van maar liefst 82 minuten waar je als bonus ook nog 10 minuten extra krijgt met de schrijvers van de serie. Met een uitleg over waarom en hoe dingen zijn verlopen. En dat was erg prettig om even mee bij te komen, want wat veel spanning! Wanneer een film van 82 minuten een opbouw krijgt, is deze film van begin tot einde de opgebouwde spanning. Wat een rush!

Als je de aflevering nog niet hebt gezien, raden we het je ten zeerste aan dit artikel niet te lezen vanwege grote spoilers. Een recap van aflevering 3 van Game of Thrones seizoen 8 onder de afbeelding.

Sansa en Arya Aflevering 3 seizoen 8 Game of Thrones

Waar in de tweede aflevering iedereen bijpraat tijdens de vooravond van The Great Battle, is de The Great Battle, The Long Night, in de derde aflevering hier. Waar het met stilte begint. Stilte voor de storm.

Melisandre

Waar alle hoofdpersonen in aflevering 1 en 2 al bij elkaar kwamen (in Winterfell of Kings Landing), misten we één belangrijke: Melisandre. Aan de foto’s te zien die Carice van Houten deelde op haar Instagram afgelopen tijd, was het een hint dat ze weer terug zou komen dit seizoen. En dat gebeurt op spectaculaire wijze.

Terwijl ze eigenlijk zou moeten worden geëxecuteerd, laat Davos Seaworth haar toch leven. En groot gelijk, want ze heeft veel bijgedragen in deze aflevering, in heel Game of Thrones. Zonder haar was het heel anders afgelopen!

Het begint met hulp aan de Dothraki. Net wanneer het doodstil is, komt ze aan te paard. En ze geeft hoop aan de Dothraki (zoals Bennioff en Weiss ook zeggen in Inside the episode), maar geeft ook moed aan de levenden. Want Dothraki zijn al ijzersterk, maar met vlammende Arakh, kunnen ze alles aan.

Dit kleine sprankje hoop moet ook wel in de verhaallijn, want zo is de aflevering niet slechts een slagveld, maar geeft het ups naast de hele grote downside. Iedereen weet dat ze doodgaan, omdat ze met veel kleiner aantal zijn dan de White Walkers.

Maar naast deze vlammende start zegt ze ook direct: “Ik ben dood vóór zonsopgang.” Iets om naar uit te kijken… Gaat ze dood zoals de rest of zit er iets achter? Onderaan verder te lezen.

Sansa & Tyrion

Een oude vlam die weer oplicht? Niet echt, maar in de kerkers van Winterfell is te zien dat ze wel een enorme klik hebben. Een klik in intelligentie. Toch zegt Sansa dat ze niet bij elkaar passen, omdat ze niet voor Daenerys zou buigen na The Great War. En hoe mooi is het hoe Missandei dan reageert: “Zonder Queen Daenerys zouden we namelijk allemaal al dood zijn.” Ik vond het een mooie inkopper en ik hoop dat Missandei nog een grotere rol krijgt.

Ook nog een leuke. Arya geeft Sansa een dolk voordat ze naar de kerkers gaat om te schuilen. Ze zegt niet te weten hoe ze dat ding moet gebruiken. En wat zegt Arya? “Steek het met de punt naar voren.” Precies hetzelfde als wat Jon tegen Arya zei toen ze Needle kreeg van hem in het eerste seizoen.

Aflevering 3 seizoen 8 Game of Thrones Sansa en Tyrion

Jon & Daenerys

Het is zover: de waarheid is onthuld. Daenerys weet van zijn komaf, maar heeft er geen woorden voor dan alleen dat hij de claim op de Iron Throne kan opeisen. Maar dan… Dan begint de oorlog en worden er geen woorden meer vuil aan gemaakt. Dat komt de volgende keer nog wel.

Daarom even iets anders: de inzet van de draken. Ook al was het plan om pas de draken in te zetten als de Night King zichzelf zou laten zien, kan Daenerys het niet aanzien om haar Dothraki in de steek te laten. En zodoende gaat ze eerder het slagveld in. Maar tevergeefs. Want ook al hebben Jon en Daenerys vuur… Het klinkt kil… Maar de Night King heeft… Het weer! Sorry, grapje jongens. Maar wie kan het weer verslaan? Eerlijk?

Ice vs Fire

Zodra de ondoden komen, komt ook de ijsstorm. Ook al gaan Jon en Daenerys met de draken op pad om White Walkers in vuur en vlam te steken: ze raken hun oriëntatie kwijt door de storm. Eerst krijg je hoop (want ze zetten een hoop White Walkers in vlam), maar die verlies je in no time.

Als ze eindelijk Viserion (de ijsdraak) zien, zijn ze niet opgewassen tegen hem. Het gevecht in de lucht is zwaar en wordt ook verloren. Zowel Jon als Danny moeten het ineens zonder draken doen… Ook zo spannend.

Jaime en Brienne Aflevering 3 seizoen 8 Game of Thrones

Helden van de aflevering

In memoriam. Dan heb ik het over Eddison Tollett (beste mattie van Jon tijdens zijn Night’s Watch), Theon Greyjoy, Ser Beric Dondarrion, Jorah en Lyanna Mormont. Wat streden ze hard, maar konden het niet overleven.

Het is ook geen Game of Thrones als er geen hoofdpersonages overlijden. En dat hebben ze op een zeer eervolle manier gedaan zoals ze allemaal hadden willen overlijden. Dus zonder al te veel schrik, zijn ze doodgegaan. (Niet zoals The Red Wedding). Dus ja: we huilen om hun heengaan, maar we hebben er vrede mee door de eervolle wijze dat ze zijn doodgegaan.

R.I.P. Met name voor Theon betekende het veel om te horen dat hij een goede man was en “thank you” van Brandon Stark. Met deze laatste woorden krijgt hij veel eer voor zijn leven. Iets waar hij al heel zijn leven naar streefde.

De soldaten die nog terugkomen: Samwell Tarling, Brienne of Tarth en Jaime Lannister. Zij hebben het allemaal overleefd. Dat wordt smullen in de oorlog tegen Cersei. Wordt Jaime een Queen’s Slayer?

Arya

Waar we niet omheen kunnen, is Arya. Wat een wow-gevoel geeft zij in deze aflevering. En wat een prachtige keuze om haar de Night King te laten doden in plaats van Jon. Waar iedereen dacht dat Jon dit had moeten doen, werd het Arya. Het mooie van Game of Thrones: niet verwachten wat het plot zal zijn en hoe deze zal draaien. Een echte GoT-actie!

Laten we ook vertellen dat dit een taak van Arya is die al sinds seizoen 1 voor haar is weggelegd. En ook voor Melisandre! Er komt zoveel terug…

Melisandre en Arya seizoen 3 Game of Thrones
Arya en Melisandre in seizoen 3.

Zo zegt Arya dat ze Melisandre al eerder zei haar nog een keer terug te zien. Maar dat ze hetzelfde zou zeggen, is ook prachtig. Ineens drong tot haar door dat ze de blauwe ogen nog niet had verslagen. En wat ze moest zeggen tegen de God of death. Wanneer alles in elkaar klikt, rent ze weg naar wie weet naartoe. En dan is daar het einde. Zo spectaculair. Zo geweldig met alle levenslessen van Arya naar haar lot gebracht. Wauw!

God of Death Not Today Arya seizoen 1 Game of Thrones
Aflevering 3 seizoen 8 Game of Thrones Arya en Melisandre

Als je meer wil zien over Arya’s lot en hoe dit verweven is in andere seizoenen, kan ik dit artikel van Crazy Watchers zeer aanraden.

The Great War

En zo eindigt de vijand in The Great War die we al vanaf de eerste aflevering van Game of Thrones volgen: The White Walker. ‘What is dead may never die’ van de Greyjoys geldt niet meer hen.

En hoe mooi is het dat we dan ook onze laatste heldin afzwaaien. Zoals Melisandre zei: bij ochtendlicht ben ik er niet meer. Ze deed haar ketting met al haar krachten af en werd de oude vrouw (heks) die te oud was om nog te kunnen leven. Ze heeft ook haar lotsbestemming voltooid. “The Long Night” is voorbij. Alles om de voor altijd durende nacht tegen te houden. Dat is gelukt en met dank aan Melisandre en de Lord of Light.

Zo… Moest je ook even bijkomen? Ik wel! En niet zo’n klein beetje. Rillingen, spierpijn en pijn in mijn kaak (tandenknarsen) is er allemaal bij komen kijken deze aflevering. Als dit al zo goed is… Wat gebeurt er straks?!

De langst durende aflevering met het langstdurende slagveld (waarvan ik dacht dat die pas zou plaatsvinden in de laatste aflevering) is gestreden. Wat vond jij van de aflevering?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

2 Comments

 1. Mensen mensen,

  Ik heb eigenlijk alles gezien, ik heb alles beleefd, heb gehuild, heb gelachen, ben geschrokken, veel gescholden ook nog….
  Maar dit is in mijn ogen niet te overtreffen, nooit meer… Echt nooit meer.
  Ik vind het verschrikkelijk dat ik deze episode al heb gezien… dat is niet meer terug te draaien….

 2. Spannende aflevering, en tegelijk blij dat het nu klaar is met de white walkers. Benieuwd welke intriges we nu krijgen. Ik verwacht nog wel een ruzie tussen Jon en Danearys. Daarnaast heeft Euron Greyjoy een hoorn waarmee hij draken zou kunnen bespelen. Al met al genoeg om naar uit te kijken.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar