Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Spoils of War

/
/
Brienne en Arya in Winterfell (Foto: HBO)

Maandag betekent tijd voor een nieuwe grote slag. Tenminste, dit is al de derde week op rij dat een episode van Game of Thrones afsluit met een groot gevecht. Deze week zette Daenerys Drogon in om de Lannisters een lesje te leren. Deze recap van aflevering 4, The Spoils of War, beginnen we echter in het noorden van Westeros.

“Do I have to call you Lady Stark now?”

Littlefinger heeft Bran opgezocht en besloten om de kreupele de dolk van Valyrian Steel te geven, die in seizoen 1 gebruikt is om hem aan te vallen. Bran, die nog steeds een soort robot is, lijkt het niet veel te interesseren. Wat hem ook weinig doet is het afscheid van Meera Reed, die duidelijk wel moeite heeft met de veranderingen in Brans karakter. Zelf weet ze wel wat er gaande is: Bran is gestorven in de grot. Zijn lichaam en emotie zijn nu alleen nog maar de Three-Eyed Raven.

Deze aflevering is het tijd voor nog een Stark om thuis te komen: Arya. Sansa’s reünie met haar is al een stuk hartelijker dan de vorige aflevering met Bran. De twee zussen beseffen dat ze allebei veel (te veel) meegemaakt hebben, maar de vreugde van het weer samen zijn, straalt toch van hen af. Als Arya ook weer Bran ontmoet ziet Sansa de dolk en vraagt ze zich af waarom Littlefinger die zou geven. Bran weet het niet en geeft de dolk aan iemand die hem beter kan gebruiken, Arya.

Arya krijgt de dolk van Brann (Foto: HBO)

Ze wil dan ook meteen aan de slag en besluit Brienne en Podrick op te zoeken, die samen aan het trainen zijn. Brienne dient ook haar te trainen en Arya laat zien wat ze kan, terwijl Sansa en Littlefinger toekijken.

“There is something else I want to show you, your Grace”

Met de toestemming van Daenerys om het dragonglass onder Dragonstone te verzamelen wil Jon meteen aan de slag. Toch laat hij Dany eerst de indrukwekkende mijn zien, en daarbij ook tekeningen die de Children of the Forest in de rotsen gemaakt hebben. Deze eerste bewoners van Westeros (die wij kennen van achter de Wall) hebben volgens de tekeningen samen met de First Men gevochten tegen de White Walkers, hun gemeenschappelijke vijand. Jon gebruikt deze tekeningen als voorbeeld voor Daenerys, die alleen samen met Jon zal vechten als hij zijn knie buigt.

Daenerys en Missandei lopen naar Jon (Foto: HBO)

Als ze de grot uitkomen, staan Tyrion en Varys hen op te wachten met slecht nieuws. Casterly Rock is, zoals we de vorige aflevering hebben gezien, ingenomen door de Unsullied. Helaas is Highgarden, de zetel van de Tyrells, ingenomen door de Lannisters waardoor de voorraden en het goud daarvan direct naar de Lannisters gaan. Dany is hiermee in nadeel en ze is ook een belangrijke bondgenoot kwijt. Het liefst vertrekt ze direct met Drogon naar King’s Landing maar haar adviseurs raden haar dat af, inclusief Jon Snow.

Jon en Davos hebben even later in de aflevering, zonder dat wij op dat moment weten waar Daenerys is, een gesprek met Missandei over slavernij. Ik ben nog niet helemaal overtuigd van het nut hiervan, maar voor Missandei is het een mooie gelegenheid om aan de heren duidelijk te maken dat Daenerys de koningin is die haar gevolg gekozen heeft.

Dan komt een overgebleven schip van de Greyjoys aan, met Theon aan boord. Theon had niet gerekend op een reünie met Jon, op wie hij vroeger (seizoen 1) altijd neerkeek. De rollen zijn nu omgedraaid en Jon zegt dat hij Theon zou vermoorden, als hij Sansa niet gered had in Winterfell. Dat is maar goed ook, want Theon is al zo vaak aan de dood ontsnapt dat het een anticlimax zou zijn als Jon ineens zijn zwaard zou trekken. De Greyjoys kwamen voor de hulp van Daenerys, maar die is inmiddels verdwenen.

De Greyjoys komen aan op Dragonstone (Foto: HBO)

“Dracarys”

De Lannisters hebben het goud en de voorraden van de Tyrells. Hiermee kunnen ze de Iron Bank uit Braavos terugbetalen en hun legers onderhouden. Bronn klaagt nog even dat hij te weinig betaald krijgt, maar alles lijkt verder goed te gaan.

Bronn en Jaime voor de aanval (Foto: HBO)

Tot Jaime in de verte een aanstormend leger hoort. Ah, daar is onze drakenkoningin weer. Deze keer op de rug van Drogon en met een leger Dothraki onder zich. Een veldslag volgt waarin de Lannisters duidelijk aan het verliezen zijn, terwijl Daenerys met haar welbekende spreuk “dracarys” de manschappen en de voorraden in brand zet.

Om een of andere magische reden weten Jaime en Bronn aan de dood te ontkomen en Jaime stuurt Bronn naar de stevige kruisboog die Qyburn gemaakt heeft om draken neer te schieten. Met de tweede pijl (of speer) die Bronn afvuurt raakt hij Drogon waardoor Dany en haar draak in het slagveld moeten landen. Hierna komt Drogon op het wapen af waar Bronn maar net kan ontsnappen voordat het vuur komt (come on GoT, met deze afstand zou hij eigenlijk in brand moeten staan).

Jaime, die met zijn linkerhand meerdere Dothraki heeft weten te verslaan, ziet dit als zijn uitgelezen kans op met een speer op Dany af te rennen. Tyrion staat toe te kijken en mompelt in zichzelf al hoe dom dat is, als Drogon zijn hoofd draait om de ridder te verschroeien. Gelukkig is daar op het laatste moment Bronn, die Jaime in het water duwt. Historici weten ongetwijfeld dat harnassen vrij zwaar zijn en dat feit dat we Jaime zien zinken geen goed teken voor hem is.

Dracarys! (Foto: HBO)

Maar het is Game of Thrones: iemand die niet onscreen doodgaat is niet echt dood. Bronn weet dat Jaime zinkt dus de volgende aflevering zien we hem denk ik weer rondwandelen, maar dan als gevangene van Daenerys?

Deze hele scène was gaaf in elkaar gezet met mooie special effects. Het enige waar ik me echt aan stoorde was de onschendbaarheid van Jaime en Bronn, die in elk duel overleefden. Wellicht dat er spoedig een einde aan deze onschendbaarheid komt.

Eastwatch

Als we de afleveringstitel mogen geloven, dan zal de focus op het zuiden zich de volgende keer verplaatsen naar het noorden. Voor nu is het nagenieten van een heftige scène waarin Drogon een glansrol speelde. Wat vond jij van The Spoils of War? En denk jij dat we de Kingslayer nog terug zullen zien?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

5 Comments

 1. Fantastische aflevering, zonder twijfel de beste van seizoen 7 (tot nu toe) en misschien wel van alle 74 (al zullen de meningen daarover wel verschillen). Natuurlijk was de veldslag een topper (met zeer goed camerawerk en uitmuntende regie, zoals het moment waarop Drogon overvliegt wanneer Bronn zich een weg baant richting de Scorpion). Maar een ander hoogtepunt was voor mij vooral Arya. Hoe Sansa eerst denkt dat Arya een grapje maakt als ze het over haar “lijst” heeft. Hoe Bran vervolgens zegt dat Cersei ook op die lijst staat, waardoor Sansa denkt “wacht eens, was dat serieus?” En hoe Arya dan zegt dat de lijst intussen best kort geworden is omdat ze de meesten al vermoord heeft. Pas dan valt het kwartje… “mijn zus is een moordmachine”. En als Brienne tenslotte vraagt van wie Arya zo goed heeft leren vechten… “No One”… Toen zat ik echt te juichen op de bank.

  Overigens… Littlefinger hoorde dat ook en hij is niet gek. Ik denk dat hij nu beseft dat Arya in Braavos getraind is als een Faceless Man. Hij zou Littlefinger niet zijn als hij dat feit niet in zijn voordeel gaat misbruiken. Gelukkig beseft hij nog niet dat Bran hem door heeft. “Chaos is a ladder” heeft hem wel aan het denken gezet, maar hij kan niet weten wat Bran al weet.

  Als kritiekpuntje wil ik nog aandragen dat ik duidelijk merk dat GRRM niet langer de bron van de scripts is. De dialogen worden minder van kwaliteit, de logica van de gebeurtenissen neemt af en er worden grote sprongen in tijd en ruimte gemaakt die een “van zessen klaar” mentaliteit verraden. Had GRRM er nog vol achter gezeten, dan was de opbouw van de scenes zorgvuldiger geweest en was er meer tijd uitgetrokken voor politiek gekonkel.

  • “En hoe Arya dan zegt dat de lijst intussen best kort geworden is omdat ze de meesten al vermoord heeft.”

   De meeste mensen op haar lijst zijn dood. Niet persé omdat zij ze vermoord heeft. Maar de kern is inderdaad wel het besef dat de Lijst serieus is.

 2. Ik heb elders het belang van “Chaos is a ladder” langs zien komen (wat Bran tegen Littlefinger zegt, als de dolk overhandigd wordt): het zijn woorden die Baelish ook al sprak in seizoen 3, in een één-op-één met Varys. Bran kan dus werkelijk álles zien.

 3. Wat ik me afvroeg in deze aflevering is dat Tyrion op een gegeven moment Jamie ziet om Danny te killen met de speer en dan iets zegt van “It’s for you”. Hoe moet ik deze zin interpreteren? Is dat vanuit liefde voor zijn broer dat ie in alle mayhem die hij van boven ziet hoe de Lannisters worden geslacht eigenlijk zoiets heeft van “Doe het, broer! Die speer is van jou”? Of is het meer van “Dombo, dit doen we voor jou zodat jij bevrijd wordt uit de klauwen van je eigen zus Cersei”? Of is het iets anders?

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar