Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Queen’s Justice

/
/
Euron Greyjoy komt aan in King’s Landing (Foto: HBO)

Bij HBO zijn ze momenteel druk bezig met een hack waar ze recent het slachtoffer van zijn geworden. Ondanks dat afleveringen van Ballers en Room 104 gelekt zijn en de hackers claimen ook meer van Game of Thrones te hebben, gaat de normale programmering gewoon door. Gisteren verscheen dan ook de derde aflevering van het zevende seizoen in Nederland: The Queen’s Justice.

“You better get to work, Jon Snow”

De aflevering opent met de aankomst van Jon op Dragonstone, het eiland wat recent bezet is door Daenerys. Jon ziet Tyrion weer en Missandei wordt voorgesteld, net als Davos Seaworth. Het is al snel duidelijk dat er geen sprake is van volledig vertrouwen als de wapens van de Starks worden meegenomen door de Dothraki, evenals hun boot.

Jons eerste reactie na het zien van een draak (Foto: HBO)

Melisandre bekijkt de aankomst vanaf een klif en heeft geen intenties om bij Jon in de buurt te komen, wat argwaan van Varys opwekt. Het is duidelijk dat zijn eerdere ontmoetingen met Rode Priesters (of andere magiërs) geen groot succes voor hem waren. In seizoen 6 ontmoet Varys immers ook een priesteres die hem herinnert aan de details van de avond waarop hij een eunuch is geworden, wat hem duidelijk oncomfortabel maakt. Melisandre voorspelt hem dat zij allebei in dit vreemde land (Westeros) zullen sterven, maar onze Spider zal er ongetwijfeld alles aan doen om te voorkomen dat hij sterft. Bijvoorbeeld de Dragon Queen verraden?

Als Jon en Daenerys elkaar voor het eerst ontmoeten, gaat het niet zo makkelijk als gepland. Allebei weigeren ze elkaar te erkennen als respectievelijk de koningin van de Seven Kingdoms en de King in the North. Wellicht komt dit ook omdat ze niet doorhebben dat Dany niet écht de laatste Targaryen is. Een samenwerking is in elk geval lastig, zeker omdat ze allebei overduidelijk hele andere belangen hebben. Voor de aankomst van Jon en voor de uitwerking van hun verschillen werd de tijd genomen en dat vond ik goed om te zien. Hun meeting wordt onderbroken door Varys, die Daenerys komt vertellen dat ze een verlies geleden hebben op zee: hun Iron Fleet van Yara en Theon Greyjoy is aangevallen door die van Euron. Theon is aangespoeld op een van de twee of drie overgebleven schepen.

Jon en Daenerys (Foto: HBO)

Tyrion overdenkt dit verlies en Jon heeft ook genoeg te overdenken, waardoor ze elkaar ontmoeten op een klif die uitkijkt over zee. Na aandringen van Tyrion zegt Jon hem wat hij echt nodig heeft: dragonglass. Tyrion spoort Daenerys vervolgens aan om Jon dragonglass te laten mijnen op Dragonstone, wat het begin kan zijn van een echte samenwerking. Dany biedt Jon deze mogelijkheid en belooft steun waar nodig. Als hij vraagt of ze hem daadwerkelijk gelooft, is ze vrij helder: Jon moet maar gewoon aan het werk gaan.

Jorah wordt ondertussen ontslagen uit the Citadel, het huis van de maesters. Samwell heeft hem genezen van zijn greyscale. Sam krijgt een standje omdat hij een verboden helingsmethode heeft toegepast, maar toch ook een compliment omdat het hem wel gelukt is. Ondanks het overtreden van de regels mag hij blijven. Ik vond de hele genezing iets te makkelijk gaan en had iets verwacht wat meer revolutionair zou zijn. Hoe dan ook: Jorah is weer op vrije voeten en Dany heeft vast snel een aanvulling op haar hofhouding.

“Look at them, cheering for Greyjoy”

Hoewel hij misschien wat weg heeft van Joffrey en Ramsay, wordt Euron met veel gejuich ontvangen in King’s Landing. Ook in de troonzaal staat een grote groep edelen te wachten op het moment dat hij zijn gevangenen Yara Greyjoy, Ellaria Sand en Tyene Sand presenteert. Yara neemt hij zelf weer mee, maar Ellaria en Tyene laat hij achter bij Cersei. Voor nu zijn het bondgenoten en heeft Euron voor Cersei de macht over de zee, en Jaime over het land. Nu moeten ze oorlog wel winnen, toch?

Ellaria en Tyene worden gepresenteerd aan Cersei (Foto: HBO)

Ellaria en Tyene worden opgesloten in cel waar Cersei ze met veel plezier komt vertellen waarom ze daar zitten. Ellaria heeft haar enige dochter, Myrcella, vermoord en Cersei is van plan om deze schuld op dezelfde manier terug te betalen. Ze geeft Tyene een kus terwijl er “long farewell” op haar lippen zit. Hoe lang het duurt voor dit vergif gaat werken verschilt per persoon, maar Ellaria zal in elk geval toe moeten kijken hoe haar dochter sterft. Dit is wat je noemt: the queen’s justice.

Na deze kus verplaatst Cersei zich naar Jaime waarna ze uiteindelijk samen in bed belanden. Cersei is koningin en kan doen wat ze wil: dus het maakt haar ook niet uit als haar kamermeisje ziet dat Jaime in bed ligt. Alles mag en kan nu. Het is voor Jaime te hopen dat ze niet nog een beetje vergif op haar lippen had zitten. Al snel krijgt de koningin bezoek van de Iron Bank uit Braavos, waar de kroon nog torenhoge schulden heeft. Ze vraagt om twee weken: daarna zou ze alles uit kunnen betalen. A Lannister always pays his debts.

“Tell Cersei, I want her to know it was me”

The great game is begonnen. Casterly Rock is aangevallen door het leger van de Unsullied en ook ingenomen door een slimme hint van Tyrion, die een geheime ingang had ingebouwd in de tijd dat hij daar woonde. Nadat het kasteel is ingenomen merkt Grey Worm eigenlijk vrij snel op dat er iets niet klopt: er zijn te weinig Lannisters. Het lijkt erop alsof ze in de val gelopen zijn en dat is inderdaad zo, want hierna worden de schepen van de Unsullied aangevallen door de vloot van Euron.

Het leger van de Lannisters voor Highgarden (Foto: HBO)

En die Lannisters? Dat leger was op weg naar Highgarden om de zetel van de Tyrells in te nemen. Dit lukt ook, zonder al te veel moeite. Jaime bezoekt Olenna om aan te kondigen dat het einde daar is. Hij heeft Cersei ervan overtuigd om niks gruwelijks te doen en hij biedt haar een vergif aan wat ze makkelijk opdrinkt. Toch heeft Olenna het laatste woord, want op het laatste moment bekent ze aan Jaime dat zij Joffrey heeft vermoord. Haar laatste boodschap aan Cersei is een krachtige.

Deze hele sequentie laat goed zien hoe de situatie ervoor staat: Daenerys is in Westeros maar raakt langzaam haar bondgenoten kwijt door de Lannisters en de Greyjoys. Westeros is in oorlog en dat is aan alles af te zien. Ik ben een groot fan van deze vlotte manier van vertellen in The Queen’s Justice: genieten!

The Spoils of War

Sansa is de baas in Winterfell en ze lijkt alles goed onder controle te hebben. Na een kleine peptalk van Petyr Baelish, die zich er graag mee bemoeit, komt Bran terug in Winterfell. Na een vrij emotieloze reünie met zijn zus, vertelt hij dat hij de Three-eyed Raven is. Echte uitleg zit er voor hem niet in, maar misschien dat we in de volgende aflevering te weten komen wat hij precies te zoeken heeft in Winterfell.

In deze vierde aflevering, The Spoils of War, zien we wellicht ook een Daenerys die klaar is om met haar draken het gevecht aan te gaan. Dat is echter stof voor volgende week. Wat vond jij van The Queen’s Justice?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

6 Comments

 1. Klein foutje: Daenerys raakt haar bondgenoten kwijt door de Lannisters en de Tarly’s, niet de Greyjoys….

  • Nou.. Volgens mij hebben de Greyjoys op zee wel een groot aandeel in het aanvallen van de legers van onze drakenkoningin ;-)!

   • Precies, de unsullied zitten nu vast op castely rock door Euron Greyjoy. De Lannisters hebben daarnaast samengewerkt met de Tarly’s. Helamaal geen foutje dus.

   • Excuus idd, die was ik ff vergeten ja. Euron is natuurlijk ook een Greyjoy. Ging van Yara en Theon uit……..

 2. Wel een beetje raar dat reizen tegenwoordig geen tijd meer kost. Hoe lang had Dany wel niet nodig om door de Dothraki Sea te trekken? En nu flitst Olenna Tyrell van Dragonstone naar Highgarden, Greyworm naar Casterly Rock (dat net zo ver van Dragonstone ligt als Mereen), etc.

  Een beetje vaart in de serie kan geen kwaad. Seizoen vijf ging bijvoorbeeld veel te traag. Maar de huidige snelheid vind ik toch wel erg hoog.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar