Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Dragon and the Wolf

/
/
The Dragon Pit (Foto: HBO)

Heeft er weer iemand aan de tijdmachine gezeten? Ik denk het wel, want de laatste aflevering van seizoen 7, The Dragon and the Wolf, opent in King’s Landing. Waar het gevolg van Daenerys en het gevolg van Jon zijn aangekomen om Cersei Lannister ervan te overtuigen dat “the Great War” de enige oorlog is die er eigenlijk toe doet. Er is gekozen om de vergadering te houden in de Dragon Pit, waar de laatste Targaryens hun draken opsloten. Wat een toffe locatie!

“We are a group of people, who do not like one another”

Een grootschalige meeting met veel belangrijke personages in Westeros betekent natuurlijk ook de nodige reünies. Zo spreekt Bronn Tyrion en Podrick weer, hebben de broertjes Clegane intens oogcontact en komt Tyrion Cersei weer onder ogen. Natuurlijk zijn er nodige spanningen, bijvoorbeeld tussen Euron en Theon, maar Cersei brengt alles snel tot bedaren. The Hound brengt de wight naar boven die ze gevangen hebben en dat maakt indruk. Zelfs zo veel indruk dat Euron claimt bang te zijn en terug te varen naar de Iron Islands.

Cersei is bereid om een wapenstilstand te accepteren, zodat Jon en Dany samen ten strijde kunnen trekken tegen de White Walkers, mits Jon belooft geen wapens op te nemen tegen de Lannisters zodra the Great War voorbij is. Jon, met zijn Noordelijke gedachtegang, weigert te liegen en legt open op tafel dat hij trouw gezworen heeft aan Daenerys. Cersei staat op en deelt mee dat de deal niet doorgaat. Tyrion overtuigt de rest van de groep dat hij met Cersei kan gaan praten en dat is ook wat er gebeurt.

Jon en Daenerys (Foto: HBO)

In de Red Keep ontmoet hij Jaime, die samen tot de conclusie komen dat ze maar ‘fools’ zijn om wat ze proberen. Tyrion komt binnen bij Cersei en hij krijgt de verwijten van haar dat hij degene is de familie Lannister kapot maakt: haar moeder, vader Tywin en daarmee ook indirect Myrcella en Tommen. Tyrion is vrij toegeeflijk en geeft Cersei toestemming om hem te vermoorden, maar dit doet ze niet. Tyrion komt erachter dat Cersei zwanger is en vindt op de een of andere manier een techniek waarmee ze terugkomt naar de Dragon Pit.

In de Dragon Pit geeft Cersei the dragon and the wolf gelijk. Ze belooft mee ten strijde te trekken tegen de White Walkers in de hoop dat Daenerys en Jon na die oorlog niet vergeten dat zij hen geholpen heeft. IJdele hoop, maar op z’n minst het proberen waard. Wat Tyrion precies gezegd heeft blijft nog wat onduidelijk, maar schijnbaar heeft het gewerkt.

“There is no justice in this world, not unless we make it”

Ondertussen ontvangt Sansa in Winterfell de brief van Jon waarin hij vertelt trouw te hebben gezworen aan Daenerys Targaryen. Het bevalt Sansa niet dat hij dit doet zonder haar advies en daarbij komt ook nog het probleem Arya, dat ze met Littlefinger bespreekt. Littlefinger drijft haar tot waanzinnige ideeën en even later in de aflevering staan alle hoge heren in Winterfell verzameld in de grote hal. Arya komt ook binnen en haar laatste uur lijkt geslagen als Sansa stelt dat er iemand terecht komt te staan voor moord en verraad.

Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn als er hier geen mooie twist zou zitten. Degene die beschuldigd wordt is namelijk niet Arya, maar Lord Petyr Bealish. En dat zonder dat hij het zelf doorhad! Sansa legt, met behulp van Bran die in het verleden kan kijken, haarfijn uit hoe Littlefinger de oorspronkelijke aanstichter was van the War of Five Kings. Littlefinger valt helemaal uit zijn gebruikelijke rol en smeekt Sansa om genade, maar Arya en Needle komen al in actie. Littlefinger is niet meer.

Het einde van Littlefinger (Foto: HBO)

Littlefinger was een van mijn favoriete karakters (sorry) en ik ben erg tevreden over het einde wat hij heeft gekregen. Hij is gepakt met zijn eigen trucjes en heeft zijn sluwheid overgedragen op Sansa. De manier waarop hij smekend op de grond lag paste totaal niet bij hem en ik vond het tof om zijn karakter zo snel te zien veranderen. Ik baal alleen van de positionering in de aflevering/in de seizoenen. Ik had gehoopt dat zijn dood een groter moment zou zijn in de serie, een moment dat de organisator van the War of Five Kings verdient.

Nog even later in de aflevering hebben Arya en Sansa een gesprek op de muren van Winterfell, waarvan de eindconclusie is dat ze Eddard Stark, hun vader, missen. Opvallend dat ze daarvoor nog bespreken hoe Sansa het oordeel over Littlefinger uitsprak, terwijl Arya de executie uitvoerde. Dit gaat tegen Eddard “the man who passes the sentence should swing the sword” Stark in.

“So why are you still talking to me?”

Op Dragonstone zijn Daenerys en Jon plannen aan het maken over hoe de legers te mobiliseren. Na het maken van de plannen spreekt Theon Jon aan. Theon probeert uit te leggen wat er allemaal misgegaan is in zijn leven en hoe hij altijd moeite had met het kiezen van een kant: Greyjoy of Stark. Jon vergeeft hem voor alles waarvoor hij hem kan vergeven en stelt dat hij tot beide families behoort. Theon vraagt of hij weg mag om zijn zus Yara uit de handen van Euron te redden en Jon vraagt zich af wat hij hier nog doet als Yara zijn hulp kan gebruiken.

Theon in gevecht met Harrag (Foto: HBO)

Op het strand wil Theon de mannen uit de Greyjoy-vloot die nog over zijn ervan overtuigen om Yara te gaan halen, maar hoofdman Harrag voelt er meer voor om naar Essos te vertrekken. De twee raken in een gevecht dat uiteindelijk door Theon wordt gewonnen. Hierdoor verdient hij het respect van de mannen en kan ‘reddingsactie Yara’ beginnen.

“Are you going to order him to kill me?”

Jaime is bezig met het mobiliseren van de legers voor ze naar het noorden trekken. Cersei komt er echter tussen en vertelt Jaime dat de Lannisters helemaal niet naar het noorden gaan. Het blijkt dat Euron niet naar de Iron Islands gaat, maar naar Essos om the Golden Company (een huurleger) te halen. De Lannisters zullen het zuiden van Westeros terugpakken als the Great War in het noorden uitgevochten wordt. Jaime is verbaasd en de twee hebben duidelijk struggles in hun relatie. Cersei dreigt Jaime te vermoorden, maar dit gebeurt uiteindelijk niet. Jaime heeft gezworen naar het noorden te gaan, dus hij pakt een paard en hij vertrekt weg van King’s Landing, waar de sneeuw begint te vallen.

Jaime en de Mountain (Foto: HBO)

Deze openbaring is interessant: want hoe komt Cersei op dit idee? Is dit een idee wat Tyrion haar heeft ingefluisterd in het stuk van hun gesprek wat wij als kijkers niet gezien hebben? Dat is wel waar ik aan moest denken toen Tyrion later, op de boot met Daenerys en Jon, ziet hoe Jon en Daenerys een kamer en uiteindelijk een bed delen. Hij heeft hierbij een vreemde blik zijn ogen. Wat hij tegen Cersei gezegd heeft blijft nog onduidelijk, maar zijn loyaliteit zal wel bij Daenerys liggen. Toch?!

“Jon’s real name…”

Samwell komt met alle kennis van de White Walkers aan in Winterfell en voor Bran betekent dat een bekend gezicht. Bran weet hem te vertellen dat Jon een bastaard is van Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark (eindelijk, kan Bran dat ook kwijt). Samwell kan Bran met zijn visioenen echter nog sturen naar een ander sleutelmoment in de geschiedenis, namelijk naar de plek van Rhaegar en Lyanna stiekem getrouwd zijn.

Bran op de bruiloft van Rhaegar en Lyanna (Foto: HBO)

Dit maakt Jon een echte Targaryen, geen bastaard. Zijn naam is Aegon. Bran concludeert ook dat Robert’s Rebellion dus gebaseerd is op een leugen: Lyanna is niet ontvoerd en verkracht, maar Robert is door haar verlaten.

“It’s a long way down”

Beric en Tormund kijken van de Wall naar beneden. Terwijl ze nog een rustig gesprekje hebben over de hoogte van de muur, komt het leger van de White Walkers de bossen uit. En ja, daar is natuurlijk ook Viserion bij. Tegenover zijn blauwe ijs-vuur lijkt de magie van de Wall niet te bestaan en zo wordt de vesting Eastwatch en de hele muur eromheen verwoest. Dit lijkt geen goed begin op te leveren voor seizoen 8.

Dat is helaas wel waar we op moeten wachten. The Dragon and the Wolf was de laatste aflevering van dit seizoen en dat betekent dat we nog een hele tijd moeten wachten tot Game of Thrones terugkeert, met één laatste seizoen. Seizoen 7 was een seizoen van spektakel, maar volgens sommigen ook een seizoen met weinig ruimte voor sterke dialogen, waarin alles veel te snel ging. Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit seizoen en natuurlijk over deze aflevering, The Dragon and the Wolf. Laat je die achter in reacties?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

4 Comments

 1. heb weer aan het beeld gekluisterd gezeten en met de laatste scene met de walkers en viseryon hield mn hart even op met slaan volgens mij 😛 Qua actie, intriges en wendingen weer fantastisch maar god wat een ondoordachte plotholes maar weer! (zoals in de rest van het seizoen al het geval was). Zo Bran trekt EINDELIJK zijn mond open. Poepoe, dat heeft hij wel over meer zaken mogen doen! En als hij ”alziend” was kon hij ook weten dat Jon volbloed Targaryen is. En the Golden Company.. zowel Daario als Jorah zijn ex leden ervan. Kunnen ze niet aan een paar touwtjes trekken? Die fake out van Euron dat hij met staart tussen de poten terug naar de Iron Island gaat was ook zo doorzichtig als de neten. Kan zo wel ff doorgaan. Maar kweet niet wat het is; op het nog best vake domme schrijfwerk na blijf ik het een fantastische show vinden. De spanning weten ze fantastisch neer te zetten. Maar nu twee jaar wachten tot seizoen 8. TWEE JAAR!! 🙁 Ik hou winterslaap tot dan denk ik!

 2. Jongens dat gezeur over die tijdmachine houd daar toch eens over op het houd tenminste de snelheid erin, ik heb helemaal geen behoefte om vulling afleveringen te kijken, het is ook logisch dat het zo snel gaat aangezien er weinig andere verhaallijnen meer zijn die zijn namelijk gecombineerd. ik heb echt het gevoel dat voor sommige mensen elke aflevering een lap tekst ala starwars over het beeld moet rollen.

  • De kracht van de show was dat de schrijvers sluwer en slimmer waren dan de kijkers. Dat leverde zeer onverwachte wendingen op, die als je terugkeek wel klopten en dan had je een “wauw, dus zo zit het!” momentje.

   Seizoen 7 had niet één zo’n moment, alles zag je van een kilometer afstand aankomen. De kijker werd slimmer dan de show en daarmee is de kracht van de show, voor mij althans, grotendeels verdwenen. De plaatjes waren fraaier, het plot was saaier.

 3. Littlefinger werd niet gedood met Needle, maar met zijn eigen dolk, die nu in handen van Arya is.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar