Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Eastwatch

/
/
Jaime beseft dat draken sterke wapens zijn (Foto: HBO)

De aflevering van vandaag, Eastwatch, geeft meteen een antwoord op de vraag die we aan het eind van vorige week stelden: Zullen we Jaime nog terugzien? Hij wordt gered door Bronn en samen lijken zij de enige twee die ontkomen zijn aan de grote aanval waar we Daenerys en Drogon in actie zagen komen.

“I offer you a choice”

Eastwatch opent dus met de aftermath van de aanval. Na de veldslag is er nog een handjevol soldaten over, behorende tot het leger van de Lannisters en de Tarly’s. Daenerys heeft een keuze voor de soldaten: knielen en haar legers versterken of sterven. De meeste soldaten hebben snel hun keus gemaakt en het gebrul van Drogon is voor sommigen ook nog een goede motivatie. Echter niet voor Randyll Tarly, die weigert om te buigen. Zijn zoon, Dickon, kiest er ook voor om samen met zijn vader te sterven. Hiermee heeft Daenerys, tegen de aanwijzingen van haar Hand Tyrion in, een groot huis vernietigd. Voor mijn gevoel laat Dany hier goed zien dat ze op haar eigen manier het spel speelt en ik vraag me af of dit de manier is die haar uiteindelijk de troon bezorgt. Wat denken jullie?

Jaime heeft een duidelijke boodschap voor Cersei: de draken zijn een probleem. Deze oorlogscrisis laat, naar mij mening, een goede dynamiek tussen deze twee personages zien. Cersei blijft koelbloedig terwijl Jaime meer in zorgen zit over de ernst van de situatie. Daarbij komt de mededeling dat Olenna Tyrell de persoon was die Joffrey heeft vermoord wat Cersei niet gelukkiger maakt. Wel laat de uitleg van Jaime duidelijk zien dat Olenna een belangrijke speler was en dat het voor ons als publiek een gemis is dat we haar kwijt zijn.

Drogon en Jon (Foto: HBO)

Dany keert ondertussen terug op Dragonstone en Jon heeft vriendelijk contact met Drogon. In deze scène zien we wederom een hint naar zijn afkomst: het bloed van de Targaryens. De Dothraki kondigen een nieuwe bezoeker aan: Jorah Mormont is genezen en wel naar Dragonstone gekomen. De knuffel die de drakenkoningin aan hem geeft zorgt voor een enigszins ongemakkelijke confrontatie met Jon, wat deze scène voor mij echt een scène om te onthouden maakt.

“Ravens! We need to send ravens!”

Bran maakt gebruik van zijn nieuwe gave en ziet dat de White Walkers samen met hun leger van doden steeds dichter in de buurt komen van Eastwatch, het meest oostelijke kasteel van de Night’s Watch. Daar zit nu Tormund Giantsbane met zijn Wildlings onder bevel van Jon. Er wordt een raaf naar de Citadel gestuurd en Samwell hoort hoe de maesters bespreken wat te doen. Als Samwell ze overtuigt dat dit een belangrijk gevecht voor Westeros kan worden, zijn ze bereid om wellicht alle heren op te roepen de manschappen naar het noorden te sturen. Ze willen echter eerst een raaf terugsturen voor bevestiging en Samwell is bang dat dit te lang gaat duren, waardoor hij later in de aflevering de boeken uit de afgesloten sectie steelt en terug wil keren naar de Wall.

De raven van Bran vliegen over Eastwatch (Foto: HBO)

Voordat Samwell echter vertrekt is er nog een klein noemenswaardig detail. Als hij met Gilly door oude boeken zit te bladeren komt Gilly een dagboek van een Septon tegen. Deze Septon zou beweren dat Rhaegar Targaryen (de échte vader van Jon Snow) een uitweg zocht voor zijn huwelijk met Elia Martell, waarna hij met Lyanna Stark getrouwd zou zijn. Als dit waar is, dan is Jon een volle Targaryen (geen bastaard) en eerder een opvolger voor de Iron Throne dan Daenerys. Het zijn nog maar hints, maar die bestaan natuurlijk niet voor niks.

Op Dragonstone hebben ze ook het bericht uit Winterfell ontvangen en daar worden plannen gemaakt. Jon wil weg en het huidige plan is om een soldaat uit het leger van de doden te presenteren aan koningin Cersei, zodat ze weet dat de dreiging echt is. Hiermee kan heel Westeros in theorie gemobiliseerd worden tegen de White Walkers. Een audiëntie krijg je natuurlijk niet zomaar, dus Davos reist met Tyrion naar King’s Landing waar de uienridder hem naar binnen kan smokkelen.

“Thougt you’d might still be rowing”

Bronn heeft gefungeerd als contactpersoon voor Tyrion en hij heeft een geheime ontmoeting opgezet voor de twee Lannisterbroertjes. De kijker ziet vooral het emotionele deel van de ontmoeting, wat gaat over het vermoorden van Tywin. Gelukkig zullen ze het later hebben over de wat zakelijkere onderwerpen.

Davos heeft ondertussen een ander idee. Hij gaat Gendry (bastaardzoon van Robert, ooit vrijgelaten door Davos) opzoeken bij een smid in Flea Bottom, de arme wijk van King’s Landing. Hij heeft geluk, want Gendry leeft en is niet meer aan het roeien. Top hoe deze verwijzing naar de ontelbare memes van Gendry in de aflevering zat! Davos heeft een plaatsje voor hem als smid in Winterfell. Terug bij de roeiboot wordt Davos betrapt en denken de Gold Cloaks dat hij een smokkelaar is, waarvoor hij ze betaalt. Dit gaat bijna goed tot ze Tyrion zien. In een simpele beweging laat Gendry zien hoeveel hij waard is en dat merkt ook Tyrion op: “Will do.”

Davos stelt Gendry voor aan Tyrion (Foto: HBO)

Jaime probeert met Cersei te praten over het voorstel van Daenerys: een wapenstilstand om de White Walkers te bevechten. Cersei wist natuurlijk al van de ontmoeting en vraagt of Jaime Bronn gaat straffen voor dit stiekeme gedrag. Maar ze blijft zakelijk: Cersei wil deze mogelijke ontmoeting gebruiken om voordeel te behalen op de drakenkoningen. Waarna ze voor alles zal vechten, inclusief het kind wat ze in haar buik heeft. Ze kondigt dit aan bij de vader, Jaime. Hiermee heeft ze een extra manier om macht op hem uit te oefenen. Komt er een nieuwe Joffrey aan?

“We’re leaving today”

De tijdreismachine stond weer aan en Davos en Gendry zijn aangekomen op Dragonstone, om vervolgens te vertrekken naar Eastwatch waar ze dus iemand van het leger van de doden willen vangen. Gendry wordt voorgesteld aan Jon en de jonge Baratheon maakt duidelijk dat hij een zoon van Robert is en dat een vertrouwensband tussen hem en Jon op zijn plaats is. Jon lijkt hierin mee te gaan en al snel vertrekken Jon, Davos, Gendry en Jorah naar Eastwatch.

Daar ontmoeten ze Tormund, nu gezeteld in dat kasteel. Als ze uitleggen waarom ze achter de Wall willen, zegt hij dat ze niet de enige zijn. In een cel zitten the Hound, Beric Dondarrion en Thoros of Myr, ofwel de Brotherhood without Banners. Dit is de club die Gendry verkocht heeft aan Melisandre om vermoord te worden. Ondanks dat er in het verleden dingen gebeurd zijn, concludeert Jon dat ze allemaal aan dezelfde kant staan: the side of the living.

De Westeros Suicide Squad (Foto: HBO)

En zo vertrekken de heren gezamenlijk naar het gebied achter de muur. Deze Westeros Suicide Squad is een bijzondere verzameling van personages, waarvan ik persoonlijk denk dat de niet allemaal terug zullen keren.

Ondertussen in Winterfell

In Winterfell is Arya aan het observeren. De heren in Winterfell vinden dat Sansa de macht van Jon terug moet pakken. Sansa bedankt hen voor de vriendelijke woorden maar Arya oppert om hen te onthoofden voor verraad. Er wordt onenigheid gezaaid tussen de zusters die versterkt wordt als Arya Littlefinger gaat achtervolgen. Lord Baelish lijkt bezig met een plannetje en heeft zelfs om een brief gevraagd uit de archieven van maester Luwin. Het ging om de brief die Sansa in seizoen 1 naar Winterfell stuurde toen Eddard net gevangengenomen was, met de vraag of Robb wilde knielen voor Joffrey.

Arya houdt Littlefinger goed in de gaten (Foto: HBO)

Waarom? Simpel. Littlefinger wist dat hij in de gaten gehouden werd door Arya en in deze brief spreekt Sansa zeer lovend over de Lannisters. Arya was toen gevlucht en heeft nooit iets meegekregen van wat er met haar gebeurd is. Ondanks dat het het handschrift van Sansa was, kwamen de woorden van Cersei. Arya leest nu deze woorden alsof ze van Sansa komen en dat, in combinatie met het beeld wat ze nog van vroeger heeft, maakt dat elkaar vertrouwen moeilijker wordt. Littlefinger houdt van deze verdeeldheid zodat hij nog wel invloed kan blijven uitoefenen waar nodig. Waar zou dit met hem heengaan?

Eastwatch was een volle aflevering en we zijn weer wat verder in de great game. Dit was aflevering 5 en dat betekent dat er nog maar twee zullen volgen. Voor nu lijkt het erop dat het meesterplan is om Westeros te mobiliseren tegen de White Walkers en dat spreekt me erg aan. Ik vind het ergens wel jammer dat het lijkt alsof de hele serie draait om de hoofdpersonages. Ze zijn te veel en te snel bij elkaar en dat zorgt voor toffe relaties, maar ook voor onrealistische ontmoetingen in een wereld zo groot als Westeros. Voor nu dan maar genieten van die toffe ontmoetingen die toch altijd wel wat leuks te bieden hebben. Wat vonden jullie van Eastwatch?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

4 Comments

  1. Wat betreft Cersei: die heeft geen kind in haar buik. Dat is gewoon een tactiek om Jaime aan haar zijde te houden. Herinneren jullie je die profetie niet meer?

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar