Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Beyond the Wall

/
/
Tyrion en Daenerys in gesprek (Foto: HBO)

De titel van aflevering 6 bewijst maar weer dat de titels dit seizoen niet extreem spannend zijn. Gelukkig heeft de aflevering Beyond the Wall wel genoeg spannende momenten en ik overdrijf niet als ik zeg dat we misschien wel de meest revolutionaire aflevering tot nu toe hebben gezien. Tijd voor een recap van Beyond the Wall!

“I’ll go with anger”

In Winterfell lopen de spanningen hoog op. Arya heeft de brief (door een opzet van Littlefinger) gevonden waarin Sansa Robb smeekt om naar King’s Landing te komen en om trouw te zweren aan koning Joffrey. Ondanks dat Sansa deze brief schreef onder dwang van Cersei, neemt Arya het haar kwalijk. Arya weet hoe haar oudere zus was in seizoen 1 en dat ze zich zeker niet met hand en tand verzet heeft. Littlefingers plan lijkt geslaagd als aan het eind van de scène, die overigens opent met een mooie verwijzing naar Ned Stark en betere tijden, blijkt dat Arya Sansa nog steeds ziet als het meisje wat ze ooit was. Iemand waarin zij geen vertrouwen heeft.

Sansa is daarbij bang dat de informatie uit die brief in de verkeerde handen zal vallen en dat de Noordelijke heren haar vervolgens ook niet meer zo zullen respecteren als dat ze nu doen. Petyr Baelish noemt Brienne of Tarth, iemand die gezworen heeft beide dochters van Catelyn te beschermen en daarmee dus ook tegen elkaar. Sansa besluit echter Brienne naar King’s Landing te sturen voor een bijeenkomst. Wat hier precies allemaal achter schuilt is mij een beetje onduidelijk. Iemand die hier in de reacties zijn of haar licht over wil laten schijnen?

Sansa overlegt met Brienne (Foto: HBO)

Later besluit Sansa nog een bezoekje te brengen aan de kamer van Arya, waar ze haar tas met gezichten vindt. Dit is een wat vreemde ontdekking, maar gelukkig staat Arya in de deurpost om Sansa haarfijn uit te leggen wat ze is en wat ze kan doen als Faceless (wo)man. Daaronder valt ook Sansa vermoorden en haar plek overnemen. Belangrijkste keywoord in Winterfell tijdens Beyond the Wall: spanning.

“So we’ll walk into the lion’s den?”

Op Dragonstone is er ook sprake van spanning, maar dan tussen Daenerys en Tyrion. Tyrion probeert haar ervan te overtuigen om geen snode plannen te verzinnen tijdens het overleg met Cersei: ze gaan met twee legers en drie draken en zodra Cersei een stap te ver gaat branden ze King’s Landing plat. Dany is er niet helemaal gerust op en wordt zeer geprikkeld als Tyrion benoemt dat ze impulsief is, zoals toen ze de Tarly’s verbrandde. Hij wil ook graag nadenken over een eventuele opvolger voor als ze te overlijden komt, maar Dany heeft daar ook geen oren naar totdat ze een kroon draagt. Een volgende keer in Beyond the Wall dat de drakenkoningin niet luistert naar Tyrion is als ze een dringende brief krijgt van een vriend, waarna ze op pad gaat.

Dany verlaat Dragonstone, tegen het advies van Tyrion in (Foto: HBO)

“How about ‘my Queen’?”

De Westeros Suicide Squad is op weg naar het leger van de White Walkers om een walker te zoeken die meegenomen kan worden naar de hoofdstad, waarmee Cersei te overtuigen is van Jons gelijk. Tijdens hun trektocht worden enkele relaties verder uitgediept: zo raakt Gendry in gesprek met Thoros en Beric over waarom ze hem verkochten en vraagt Jon aan Jorah of hij het zwaard van zijn vader wil hebben. Tormund en the Hound hebben een gesprek over Brienne en Jon en Beric bespreken waarvoor ze aan het vechten zijn. Het is een vreemde verzameling personages en ik ben blij dat er tijd genomen is voor dit soort gesprekken, om te laten zien wie ze zijn.

Dan komt de groep in een sneeuwstorm terecht, waar ze aangevallen worden door een beer. Niet zomaar een beer, maar een beer met blauwe ogen. In dit gevecht raakt Thoros gevaarlijk gewond maar gelukkig is daar Beric met zijn brandende zwaard om de wonden dicht te branden.

Wights (Foto: HBO)

Na deze aanval komt de groep een White Walker tegen met een clubje dode soldaten. Ze gaan het gevecht aan en als Jon de Walker vermoordt blijft er één dode over. Later wordt de theorie geformuleerd dat die wight niet opgestaan was door de krachten van de vermoorde Walker. Ik vind het dan wel weer wat vreemd dat het er precies om één gaat, beste producenten. Maar goed, ze hebben hun gijzelde wight te pakken die meegenomen gaat worden naar het zuiden. Helaas is het leger iets dichterbij dan ze dachten en wordt Gendry op pad gestuurd naar Eastwatch om hulp te halen (lees: om Daenerys een raaf te sturen). De rest van de groep wordt een meer opgejaagd door het leger, waar het ijs breekt en waar ze op een eiland vast komen te zitten. Ze zijn omsingeld door het leger van de doden.

De dagen verstrijken waarin Gendry aankomt bij de Wall na een lange wandeling, waarna Dany op de hoogte wordt gebracht. Ondertussen komt Thoros door de kou en zijn verwondingen om het leven waarna hij (ironisch genoeg) zeer gemakkelijk in brand wordt gestoken door Beric. De tijd die verstrijkt is dusdanig lang dat het ijs weer stevig genoeg is voor de wights en ze vallen aan. Dit vond ik ietwat onrealistisch, aangezien het daarvoor jaren gevroren heeft en het niet sterk genoeg was, terwijl er nu, na enkele dagen wel een heel gevecht gevochten kon worden. Een natuurkundige die hier zijn of haar licht op wil laten schijnen?

Het gevecht is eigenlijk al verloren, totdat Daenerys komt om onze helden te redden. Jon loopt echter wat vertraging op met vechten wat de Night King de kans geeft om een ijsspeer door Viserion te boren, die neerstort en sterft in het meer. Daenerys is zojuist een van haar kinderen verloren. Jon beveelt haar te gaan en wordt zelf in het ijs geduwd door de wights.

Night King in de aanval (Foto: HBO)

Hij lijkt verloren, maar Jon weet te ontsnappen uit het ijskoude water. Verrassing: daar is Coldhands, of nou ja, Oom Benjen om hem te redden. Benjen blijft achter zodat Jon kan ontsnappen en hij bereikt, weliswaar heel erg verzwakt, Eastwatch. Het is goed dat Jon zijn oom nog gezien heeft, want zijn verdwijning is natuurlijk nooit voor hem opgelost. Op een boot vaart hij, met de gevangen wight, terug naar het zuiden om Cersei ervan te overtuigen dat ze legers naar het noorden moet sturen om te vechten tegen de White Walkers. Daenerys heeft hij echter nu al helemaal overtuigd en een nieuw superkoppel is gevormd. Jon aanvaardt haar als zijn koningin, maar of ze in the North hier ook zo blij mee zijn?

De aflevering sluit af met wights en kettingen. Viserion wordt uit het water getrokken en met de magie van de Night King worden zijn ogen blauw. Is dit de geboorte van een ijsdraak?

De eerste ijsdraak in Game of Thrones? (Foto: HBO)

De seizoensfinale

Wauw. Plottwist. Op de een of andere manier blijft de serie me verrassen op allerlei manieren. Ik verwacht dat we volgende week, in de seizoensfinale, op een spannende manier te zien krijgen hoe Cersei overtuigd gaat worden. Hierdoor beginnen we in seizoen 8 met een groot leger tegen de Walkers, met het nodige backstabben van de personages die we al kennen.

Maar het is Game of Thrones, dus mijn verwachtingen zeggen weinig. Wat denk jij dat we volgende week gaan zien? En wat vond jij van Beyond the Wall?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar