Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Beyond the Wall

/
/
Tyrion en Daenerys in gesprek (Foto: HBO)

De titel van aflevering 6 bewijst maar weer dat de titels dit seizoen niet extreem spannend zijn. Gelukkig heeft de aflevering Beyond the Wall wel genoeg spannende momenten en ik overdrijf niet als ik zeg dat we misschien wel de meest revolutionaire aflevering tot nu toe hebben gezien. Tijd voor een recap van Beyond the Wall!

“I’ll go with anger”

In Winterfell lopen de spanningen hoog op. Arya heeft de brief (door een opzet van Littlefinger) gevonden waarin Sansa Robb smeekt om naar King’s Landing te komen en om trouw te zweren aan koning Joffrey. Ondanks dat Sansa deze brief schreef onder dwang van Cersei, neemt Arya het haar kwalijk. Arya weet hoe haar oudere zus was in seizoen 1 en dat ze zich zeker niet met hand en tand verzet heeft. Littlefingers plan lijkt geslaagd als aan het eind van de scène, die overigens opent met een mooie verwijzing naar Ned Stark en betere tijden, blijkt dat Arya Sansa nog steeds ziet als het meisje wat ze ooit was. Iemand waarin zij geen vertrouwen heeft.

Sansa is daarbij bang dat de informatie uit die brief in de verkeerde handen zal vallen en dat de Noordelijke heren haar vervolgens ook niet meer zo zullen respecteren als dat ze nu doen. Petyr Baelish noemt Brienne of Tarth, iemand die gezworen heeft beide dochters van Catelyn te beschermen en daarmee dus ook tegen elkaar. Sansa besluit echter Brienne naar King’s Landing te sturen voor een bijeenkomst. Wat hier precies allemaal achter schuilt is mij een beetje onduidelijk. Iemand die hier in de reacties zijn of haar licht over wil laten schijnen?

Sansa overlegt met Brienne (Foto: HBO)

Later besluit Sansa nog een bezoekje te brengen aan de kamer van Arya, waar ze haar tas met gezichten vindt. Dit is een wat vreemde ontdekking, maar gelukkig staat Arya in de deurpost om Sansa haarfijn uit te leggen wat ze is en wat ze kan doen als Faceless (wo)man. Daaronder valt ook Sansa vermoorden en haar plek overnemen. Belangrijkste keywoord in Winterfell tijdens Beyond the Wall: spanning.

“So we’ll walk into the lion’s den?”

Op Dragonstone is er ook sprake van spanning, maar dan tussen Daenerys en Tyrion. Tyrion probeert haar ervan te overtuigen om geen snode plannen te verzinnen tijdens het overleg met Cersei: ze gaan met twee legers en drie draken en zodra Cersei een stap te ver gaat branden ze King’s Landing plat. Dany is er niet helemaal gerust op en wordt zeer geprikkeld als Tyrion benoemt dat ze impulsief is, zoals toen ze de Tarly’s verbrandde. Hij wil ook graag nadenken over een eventuele opvolger voor als ze te overlijden komt, maar Dany heeft daar ook geen oren naar totdat ze een kroon draagt. Een volgende keer in Beyond the Wall dat de drakenkoningin niet luistert naar Tyrion is als ze een dringende brief krijgt van een vriend, waarna ze op pad gaat.

Dany verlaat Dragonstone, tegen het advies van Tyrion in (Foto: HBO)

“How about ‘my Queen’?”

De Westeros Suicide Squad is op weg naar het leger van de White Walkers om een walker te zoeken die meegenomen kan worden naar de hoofdstad, waarmee Cersei te overtuigen is van Jons gelijk. Tijdens hun trektocht worden enkele relaties verder uitgediept: zo raakt Gendry in gesprek met Thoros en Beric over waarom ze hem verkochten en vraagt Jon aan Jorah of hij het zwaard van zijn vader wil hebben. Tormund en the Hound hebben een gesprek over Brienne en Jon en Beric bespreken waarvoor ze aan het vechten zijn. Het is een vreemde verzameling personages en ik ben blij dat er tijd genomen is voor dit soort gesprekken, om te laten zien wie ze zijn.

Dan komt de groep in een sneeuwstorm terecht, waar ze aangevallen worden door een beer. Niet zomaar een beer, maar een beer met blauwe ogen. In dit gevecht raakt Thoros gevaarlijk gewond maar gelukkig is daar Beric met zijn brandende zwaard om de wonden dicht te branden.

Wights (Foto: HBO)

Na deze aanval komt de groep een White Walker tegen met een clubje dode soldaten. Ze gaan het gevecht aan en als Jon de Walker vermoordt blijft er één dode over. Later wordt de theorie geformuleerd dat die wight niet opgestaan was door de krachten van de vermoorde Walker. Ik vind het dan wel weer wat vreemd dat het er precies om één gaat, beste producenten. Maar goed, ze hebben hun gijzelde wight te pakken die meegenomen gaat worden naar het zuiden. Helaas is het leger iets dichterbij dan ze dachten en wordt Gendry op pad gestuurd naar Eastwatch om hulp te halen (lees: om Daenerys een raaf te sturen). De rest van de groep wordt een meer opgejaagd door het leger, waar het ijs breekt en waar ze op een eiland vast komen te zitten. Ze zijn omsingeld door het leger van de doden.

De dagen verstrijken waarin Gendry aankomt bij de Wall na een lange wandeling, waarna Dany op de hoogte wordt gebracht. Ondertussen komt Thoros door de kou en zijn verwondingen om het leven waarna hij (ironisch genoeg) zeer gemakkelijk in brand wordt gestoken door Beric. De tijd die verstrijkt is dusdanig lang dat het ijs weer stevig genoeg is voor de wights en ze vallen aan. Dit vond ik ietwat onrealistisch, aangezien het daarvoor jaren gevroren heeft en het niet sterk genoeg was, terwijl er nu, na enkele dagen wel een heel gevecht gevochten kon worden. Een natuurkundige die hier zijn of haar licht op wil laten schijnen?

Het gevecht is eigenlijk al verloren, totdat Daenerys komt om onze helden te redden. Jon loopt echter wat vertraging op met vechten wat de Night King de kans geeft om een ijsspeer door Viserion te boren, die neerstort en sterft in het meer. Daenerys is zojuist een van haar kinderen verloren. Jon beveelt haar te gaan en wordt zelf in het ijs geduwd door de wights.

Night King in de aanval (Foto: HBO)

Hij lijkt verloren, maar Jon weet te ontsnappen uit het ijskoude water. Verrassing: daar is Coldhands, of nou ja, Oom Benjen om hem te redden. Benjen blijft achter zodat Jon kan ontsnappen en hij bereikt, weliswaar heel erg verzwakt, Eastwatch. Het is goed dat Jon zijn oom nog gezien heeft, want zijn verdwijning is natuurlijk nooit voor hem opgelost. Op een boot vaart hij, met de gevangen wight, terug naar het zuiden om Cersei ervan te overtuigen dat ze legers naar het noorden moet sturen om te vechten tegen de White Walkers. Daenerys heeft hij echter nu al helemaal overtuigd en een nieuw superkoppel is gevormd. Jon aanvaardt haar als zijn koningin, maar of ze in the North hier ook zo blij mee zijn?

De aflevering sluit af met wights en kettingen. Viserion wordt uit het water getrokken en met de magie van de Night King worden zijn ogen blauw. Is dit de geboorte van een ijsdraak?

De eerste ijsdraak in Game of Thrones? (Foto: HBO)

De seizoensfinale

Wauw. Plottwist. Op de een of andere manier blijft de serie me verrassen op allerlei manieren. Ik verwacht dat we volgende week, in de seizoensfinale, op een spannende manier te zien krijgen hoe Cersei overtuigd gaat worden. Hierdoor beginnen we in seizoen 8 met een groot leger tegen de Walkers, met het nodige backstabben van de personages die we al kennen.

Maar het is Game of Thrones, dus mijn verwachtingen zeggen weinig. Wat denk jij dat we volgende week gaan zien? En wat vond jij van Beyond the Wall?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

5 Comments

 1. Ben ik de enige die vindt dat de serie kwalitatief achteruit holt? Ja, de gevechten en special effects zijn spectaculair dit seizoen, maar de kracht van de serie waren nou juist de scherpe dialogen en het schaakspel tussen de grote families. Acteurs hadden fantastisch materiaal om hun personages mee vorm te geven. Daar is vrijwel niets meer van over. Tyrion is een schim van zichzelf. Bran lijkt zelf wel een zombie geworden en doet niets met de kennis die hij heeft. De subplot rond Arya en Littlefinger mist de echte sluwheid van de laatste. Waar is Varys? Melisandre? Waar zijn de Greyjoys? Met het verdwijnen van vrijwel alle families (Tyrell, Tarly op Sam na, Baratheon op Gendry na, Bolton, Frey, Martel) zou je toch denken dat er juist *meer* ruimte komt voor dialogen. In plaats daarvan schieten we met de lichtsnelheid kris kras door Westeros in een potje snelschaken voor beginners. Nee, dit is niet meer de serie waar ik zo gek op was.

  • Helemaal mee eens, De actiescene zijn een spectaculair, maar de hele aflevering wordt opgedragen hieraan. Ze staan letterlijk te wachten. In de tussentijd zijn er allemaal verhaallijnen en plots die schreeuwen om aandacht. Vooral het feit dat Bran (weer!) niet in het stuk voorkomt is echt wel frustrerend… In het vorige seizoen werd er heel veel aangesneden. Wat heeft hij dit seizoen gedaan. Hij heeft een keer een stukje gevlogen en verteld dat alles te moeilijk is om te bevatten. Deze stukjes had je net zo goed wegkunnen laten. Persoonlijk vind ik de serie inhoudelijk minder wordt. Een aflevering als deze (en de vorige) kunnen best, maar wel als je seizoen 12-15 afleveringen heeft. Nu wordt er teveel niet besproken. Een paar gemiste kansen, maar het blijft een toffe serie.

 2. Ik vind het ook allemaal ietwat snel gaan. Al denk ik dat Bran op de achtergrond veel meer doet wat tot nu toe verwachten. Sommige dingen die nu lijken te wringen worden mogelijk later verklaard. De karakters zijn m.i genoeg uitgewerkt en met een leger van ondoden voor de deur (uh…muur) is er gewoonweg haast geboden.

 3. ben het eens met onderstaande, maar toch zit ik als een maniak achter mn scherm elke episode weer mee te gieren. Ik zat luidkeels te juichen toen Dany met haar draken de boel kwam redden maar inderdaad, WAT EEN PLOTHOLES!! En domme acties. Logica is ver te zoeken in alle beslissingen van de characters. Het lijkt bijvoorbeeld alsof de showrunners Sansa symphatiek willen maken maar elke aflevering wil ik haar meer wurgen. Dom kind. En Arya moet ook beter weten dan wat ze nu doet. En ik word helemaal gek van die snelle-dan-licht acties. De review hierboven spreekt over de ”dagen” dat de suicide squad vast zat op dat eilandje maar de serie doet het overkomen alsof er maar 1 dag voorbij was gegaan. En daarnaast, in een beetje vrieskou duurt het geen dagen totdat een meertje dichtvriest, hooguit 1 dag. -_-” En ook die death-fake outs. Ik was echt ervan overtuigd dat Tormund op een gegeven moment het loodje zou leggen want hey, het is toch GoT. Maar nee. Ergens opgelucht (Tormunds is baas!) maar toch is het zo on-GoT. Weet werkelijk niet wat ik ervan maken moet. Ergens vind ik de serie nog steeds ontzettend gaaf maar het word zo hersenloos… :s

 4. Ik denk dat Bran volgend seizoen een grote rol gaat spelen.
  Wat betreft de snelheid ergens kan ik het wel begrijpen dat mensen dat vinden, maar je had eerdere seizoenen enorm veel verhaallijnen Essos 1 of 2 je had kingslanding the starks op verschillende plaatsen je had dorne helaas en ga zo maar door, nu zitten de meeste mensen op 1 plaats dus heb je ook een minder groot gevoel.
  Als je 2 afleveringen zo nodig hebben om een raaf te laten vliegen krijg je meer een the hobbit gevoel van hele scenes met alleen maar vulling en dat hoeft van mij echt niet.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar