Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Dragonstone: Seizoen 7 is begonnen!

/
/
Ed Sheeran als een Lannister-soldaat (Foto: HBO)

Het is zomer. Ik zit buiten met een “Dornish red”, te genieten van de eerste aflevering van Game of Thrones seizoen 7: Dragonstone. Ondanks dat in Nederland de zomer aangebroken is, is het in Westeros al een stuk frisser omdat de winter is gekomen. Dragonstone opent met een korte recap van de vorige seizoenen, zodat de kijker meteen weet waar we beginnen. Na een klein anderhalf jaar is het dan ook wel tijd en we beginnen bij de Twins.

“Leave one wolf alive, and the sheep are never safe”

De eerste scène die we zien speelt zich dus af in het kasteel van Walder Frey, die zijn hele familie heeft uitgenodigd voor een feestmaal. Iedereen is vrolijk, want het gaat goed met de Freys. Walder brengt een toast uit en de feestelijke opening van het nieuwe seizoen is een feit, toch?

Nee, want oplettende fans weten dat Walder vorig seizoen door Arya vermoord is en dat zij nu de gaven heeft van een Faceless Men, waardoor ze zijn gezicht over het hare heen kan trekken. Nu blijkt de wijn op het feest vergiftigd te zijn en is het voor ons al snel duidelijk dat Arya een nieuwe truc heeft uitgehaald. De Freys zijn ongeveer uitgeroeid en we hebben een moordend begin van seizoen 7!

Arya verlaat de grote zaal van the Twins (Foto: HBO)

Na haar actie besluit Arya naar de volgende naam op haar welbekende lijst te gaan: Cersei. Ze trekt naar King’s Landing en komt onderweg een groep jonge Lannister-soldaten tegen. Ze eet met hen en voor haar wordt duidelijk dat niet iedereen uit het leger van de Lannisters harteloos is. Een goede ontwikkeling in haar verhaal, maar één detail verpestte het: Ed Sheeran.

Niet dat ik vond dat Sheerans liedje en twee zinnen zo slecht waren in deze scène, maar het bekende hoofd van de artiest leidde mij totaal af van de rest. Game of Thrones heeft wel vaker cameo’s van muzikanten (o.a. Snow Patrol, Coldplay & Of Monsters and Man), maar deze waren meer op de achtergrond te zien en vielen niet op. Ed Sheeran was gewoon.. Ed Sheeran. Ik vond dit te afleidend en niet passen bij een serie als Game of Thrones. Wat is jouw mening over zijn cameo in Dragonstone?

“Looks like we’re the Night’s Watch now”

Hoewel de White Walkers recent nog door Londen liepen, waren ze deze aflevering weer terug in Westeros om ons de rillingen te bezorgen. Met al zijn kennis is Bran Stark samen met Meera Reed naar de Wall gegaan, waar hij ontvangen en binnengelaten wordt.

Littlefinger en Sansa in Winterfell (Foto: HBO)

Jon Snow is bezig met zijn verdedigingsplan voor The North. Tijdens een bijeenkomst met alle hoge heren blijkt dat hij een rechtvaardig leider wil zijn en dat hij geen tegenspraak duldt, ook niet van Sansa. In een gesprek van zus tot halfbroer, iets later in de uitzending, wordt hun relatie een stuk duidelijker en ik vond deze persoonlijke scène erg goed om te zien. Het maakt duidelijk hoe ze zich tot elkaar verhouden en dit is een mooie aanvulling op de scène in de grote zaal van Winterfell. Daar werd besloten dat de Wildlings de kastelen aan de Wall gaan bemannen en dat iedereen in The North getraind zal worden om te vechten tegen de White Walkers en hun dodenleger, zowel jongens als meisjes.

“Right now, we look like the losing side”

Cersei heeft zichzelf eind vorig seizoen uitgeroepen tot koningin van Westeros. Helaas voor haar zijn er overal ín Westeros vijanden die die titel graag van haar afnemen: Tyrells, Martells, Starks en één Targaryen. Na een persoonlijk gesprek met haar broer en geliefde Jaime, waarin hij als commandant van het Lannister-leger probeert duidelijk te maken hoe slecht ze ervoor staan, laat ze zien dat ze nog een ander plannetje heeft.

Euron Greyjoy is met de Iron Fleet naar King’s Landing gekomen, na een uitnodiging van Cersei. Zij wil namelijk een bondgenootschap tussen de Lannisters en de Greyjoys, maar Euron wil in ruil hiervoor de hand van de verse koningin. Cersei accepteert dit niet, maar hij belooft terug te keren met een cadeau dat haar hart zal veroveren. Hier zullen we hopelijk snel meer van zien!

“How do you think it ended for them?”

Sandor Clegane, beter bekend als The Hound, is met de Brotherhood Without Banners aangekomen bij een hutje om te overnachten. The Hound is hier al eerder geweest, toen hij samen met Arya door de bewoners ontvangen werd. Van deze bewoners, een vader en zijn dochter, zijn nu slechts geraamtes over. De winter is gekomen en daarmee ook de hongerdood.

Beric Dondarrion en the Hound (Foto: HBO)

The Hound blijft sceptisch over het geloof in de Red God en de gaven van Rode Priester Thoros of Myr. Thoros nodigt hem echter uit om de vlammen van het haardvuur te bekijken en naast brandende stukken hout ziet Clegane al snel meer: de Wall en een leger van doden. Thoros vraagt nu aan the Houd of hij nu gelooft dat de Brotherhood en de mensen erin, vooral Beric Dondarrion, bestaan en leven met een reden.

’s Nachts ziet Thoros hoe the Hound de vader en dochter aan het begraven is. Hij weet niet goed wat te zeggen in een gebed, maar komt wel tot de conclusie dat ze beter hadden verdiend. Hierbij dient niet vergeten te worden dat the Hound ze eerder in de serie natuurlijk ook overvallen heeft.

“Shall we begin?”

In Oldtown is Samwell Tarly de klusjesman van de Citadel. Door een erg mooi gemonteerde sequentie krijgen we een goed beeld van zijn werkzaamheden op deze “universiteit van Westeros”. Aan een Archmaester vraagt hij of hij toegang kan krijgen tot het afgezette gebied van de bibliotheek, waar de boeken over de White Walkers en hun gevaren liggen. Het wordt hem ontzegd, maar uiteindelijk pakt hij toch de sleutels en kan hij beginnen in de boeken. Daar leest hij over dragon-glass, en ook over een bestaande mijn op het eiland Dragonstone. Dragon-glass is het enige wapen, naast Valyrian steel, waarmee White Walkers gedood kunnen worden. Dragonstone is de oorspronkelijke zetel van de Targaryens en ook het kasteel waar Stannis Baratheon jaren heeft gezeten.

Daenerys komt aan in de troonzaal (Foto: HBO)

Ook dit eiland krijgen we op een indrukwekkende wijze te zien in deze aflevering. Daenerys Targaryen komt met haar gevolg, te weten Tyrion, Varys, Missandei en Grey Worm aan om het kasteel tot zich te nemen. De aflevering eindigt met een aankondiging voor de rest van het seizoen: “Shall we begin?”.

Stormborn

Deze eerste aflevering zette denk ik goed de toon van het zevende seizoen. Ondanks dat Dragonstone niet erg spectaculair te noemen was, weten we wie de sleutelfiguren zijn en wat er nu voor hen belangrijk is. Het lijkt erop dat het eiland Dragonstone ook een sleutelrol gaat spelen: zowel voor Daenerys als voor Jon Snow, die natuurlijk op zoek gaat naar het dragon-glass dat daar verborgen ligt.

In Oldtown komt Samwell nog in aanraking met een patiënt die leidt aan de ziekte greyscale. Deze vraagt wanhopig of de drakenkoningin al aangekomen is en dit levert voor ons een goede hint om te bedenken wie hij is. Zal dit mysterieuze figuur nog een belangrijke rol gaan spelen in seizoen 7? Wellicht zien we dat volgende week al, als we kunnen kijken naar de aflevering Stormborn.

Voor nu zijn we in ieder geval weer begonnen. Wat vond jij van Dragonstone?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

4 Comments

  1. Ik vond de aflevering zelf erg mooi om te zien. Alleen de eerste 3 minuten al waarbij het kippevel dat ik had nog eens kippevel kreeg bij de tekst van Arya “Tell them the north remembers, and winter has come for House Frey”. Daarna bleef het genieten met mooie scenes. Ed Sheeran stoorde ik me niet aan, hij speelde goed en paste ook qua character wel tussen de Lannistersoldaten. Wat betreft het mysterieuze figuur, we weten natuurlijk wel wie het is, ik denk dat hij door Sam genezen gaat worden door middel van dragonglass (deze geneeswijze stond in het boek beschreven dat Sam meenam). Dat het deze genezende werking heeft is ook waarschijnlijk de oorzaak dat de ziekte tot stilstand is gekomen bij Shireen, die op Dragonstone (met de Dragonglass-mijn) is grootgebracht. Het is natuurlijk een theorie, maar….”Shall we begin?”

  2. “mysterieus figuur met dragonscale.” Goh, daar werd weinig te gissen over gelaten. 😛 Kon het niet beter zeggen wat betreft Ed Sheeran. Hoop dat het bij deze cameo blijft. Maar heerlijk die openings scene! Zat echt de juichen en te klappen voor dr. Ik hou van Arya! 🙂 Vind wel dat the Hound nu in rap tempo een hart heeft gekregen. Twas eerst zo’n cynische lul, en nu zowat een heilige. Wuut? Anders dan dat: beetje trage aflevering idd, maar het bord moest worden klaargezet. En die staat, en nu, zoals Dany het zo mooi zei: “shall we begin.” Kan alweer niet wachten tot volgende week!

    • Ik begrijp wat je zegt over the Hound! Ik denk dat hij altijd wel een hart gehad heeft (vooral vanuit hoe die eerder omging met Arya). Ik vond in deze aflevering de manier waarop hij visioenen in het vuur zag echter wel te makkelijk. Voor mijn gevoel had hier meer tijd in moeten zitten.

  3. Mooie aflevering, gaaf om na de (te) lange tijd eindelijk weer eens Game of thrones tekunnen kijken. Jammer dat er geen Nederlandse inbreng inzat. Ben groot fan van Clarice. Hoop dat we haar volgende week (naakt) te zien kirjgen, al hoop ik natuurlijk meer op de mooie billen van Daenerys Targaryen

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar