Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Winds of Winter

/
/

Trial of LorasOnze excuses, de recap is een dagje later dan normaal. Maar dan mag ook wel na The Winds of Winter, ofwel de seizoensfinale van seizoen 6. We moesten immers even bijkomen. Ik zeg het niet snel, maar voor mij was dit de beste aflevering in de geschiedenis van de succesvolle serie Game of Thrones. Heb je The Winds of Winter nog niet gezien? Lees dan niet verder in verband met spoilers!

Long may she reign!

We starten in King’s Landing. Vandaag is het proces van Loras Tyrell en Cersei Lannister, maar Cersei zelf is nog, net als Tommen, in de Red Keep. De hele scène wordt begeleid door indrukwekkende pianomuziek, die aangeeft dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Loras bekend zijn zonden en geeft zijn leven aan het geloof, zodat de High Sparrow er weer een ziel bij heeft. Dan is Cersei aan de beurt, maar ze komt maar niet opdagen. De High Sparrow besluit om enkele sparrows erop af te sturen.

In de Red Keep wordt ondertussen duidelijk dat Cersei een plannetje heeft. Tommen moet van Ser Robert Strong in zijn kamer blijven en Grand Maester Pycelle wordt door een van de birds van Qyburn naar de kelders gelokt, waar Qyburn hem confronteert en waar de kinderen hem neersteken. Lancel Lannister wordt buiten de sept ook door een van de kinderen meegelokt, die hem vervolgens, ook in een van de gangen onder de stad, neersteekt. Hij ziet hij tussen rekken vol wildfire (dat brandbare spul uit seizoen 2) ligt en ook hoe kaarsjes bijna opgebrand zijn en het goedje bijna bereikt hebben. Lancel probeert het vuur te verdoven, maar door zijn wond is hij niet erg snel.

WildfireIn de Sept heeft Margaery door wat er gebeurt. Ze weet dat Cersei niet voor niks afwezig is en dat iets staat te gebeuren. De High Sparrow weigert echter iedereen te evacueren en de Sept blijft vol, met onze hoofdpersonages en alle verdachten. Lancel is te laat en de explosie begint. De Sept explodeert op spectaculaire wijze, wat resulteert in de dood van Lancel, Margaery, Loras, Mace en de High Sparrow. Zo, dat betekent even tien punten voor Cersei.

Tenminste, dat zou je denken. Tommen is wat minder enthousiast en gooit zichzelf ineens uit het raam van zijn kamer. Zo sterft ook het derde kind van Cersei. Cersei lijkt er nuchterder onder dan normaal en wil hem graag verbranden, waardoor zijn resten bij de resten van de Sept gegooid kunnen worden. Ondertussen gaat ze zelf verder met het martelen van Septa Unella, die haar enkele ongemakkelijk momenten heeft bezorgd tijdens haar gevangenschap. Ze geeft toe dat Robert Strong eigenlijk Gregor Clegane is (alsof wij zo stom waren) en hij neemt de klus over.

Queen CerseiJaime was trouwens nog te gast bij de Freys, die hun overwinning op Riverrun vierden. Jaime ondermijnt het vertrouwen van Walder, die helemaal niet zo’n goede vechter is als hij beweert, en vertrekt vervolgens naar King’s Landing. Hij ziet de brandende resten van de Sept en in de troonzaal wordt zijn zus net tot koningin Cersei Lannister gekroond. Long may she reign! Hier gaan we het volgende seizoen zeker meer van zien, zeker nu The Winds of Winter begonnen zijn.

Winter is here

Samwell en Gilly komen deze aflevering aan in Oldtown, de stad waar House Hightower zetelt en waar de Citadel staat, ofwel de thuisbasis van de Maesters in Westeros. Samwell kondigt zichzelf aan en de eigenaardige man laat weten het een uiterst gekke situatie vinden aangezien ze niks wisten van zijn komst. Toch mag hij een kijkje nemen in de bibliotheek, die immens is en die veel indruk maakt op Samwell.

Terwijl ze de stad naderden zagen ze honderden witte raven wegvliegen. Een daarvan is er een aangekomen in Winterfell met de mededeling dat de winter officieel begonnen is. Jon wordt al meteen met zware tijden geconfronteerd, als blijkt dat Davos weet wat Melisandre in seizoen 5 met Shireen heeft gedaan. Davos eist haar dood, maar Jon is milder. Hij beveelt haar om naar het zuiden te rijden en om nooit meer terug te komen. Wat zou onze Carice nu van plan zijn?

Tower of JoyLyanna MormontOver Jon gesproken. Bran neemt afscheid van zijn oom Benjen en raakt nog even een Heart Tree aan, waarmee hij teruggaat naar de Tower of Joy. Daar zien we inderdaad, zoals uit de theorie R+L=J bleek, dat Lyanna Stark de jonge Eddard een baby geeft en dat ze vraagt om hem te beschermen, omdat ze ander bang is dat Robert de baby vermoordt. Het lijkt er heel erg op dat onze Jon dus de zoon is van Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen.

De Noorderlingen weten dit zelf nog niet en tijdens een bijeenkomst in de zaal van Winterfell worden de heren die de Starks in de steek lieten tijdens het gevecht hiermee geconfronteerd. Niet echt door Jon zelf, maar door Lyanna Mormont. Wat een topwijf is dat! Na haar krachtige toespraak zweren alle Noorderlingen trouw aan Jon en lijkt er een nieuwe “King in the North” te zijn opgestaan.

You’re in the great game now

Varys is naar Westeros gekomen om steun te zoeken bij enkele adellijke families. Zo te zien is hij gestart in Dorne, waar power woman Ellaria Sand nu aan de top staat. Zij heeft de rouwende Olenna Tyrell uitgenodigd en lijkt haar behoefte aan wraak op Cersei te snappen. Varys verschijnt en biedt “fire and blood” aan.

Daenerys is natuurlijk de enige die dit kan bieden, maar zij is nog in Meereen. Wel is het moment van vertrek nabij en ze verplicht Daario Naharis om in Meereen te blijven en om een oogje te houden op Dragon’s (voorheen Slaver’s) Bay. Daario zegt van haar te houden, maar haar besluit staat vast. Een minnaar meenemen naar Westeros is immers geen goed idee. Dit heeft ze van Tyrion Lannister, wiens raad ze heel erg waardeert. Daarom heeft ze ook besloten om hem te benoemen tot Hand of the Queen.

Daenerys op weg naar WesterosIn het laatste shot van de aflevering zien we hoe ze naar Westeros vaart, met een vloot waar ze lang op gewacht heeft. Theon en Yara zijn mee op weg en het moment waar fans jaren op wachtten, is begonnen. Episch!

A Stark smiling down at you

Lord Frey was erg tevreden met zichzelf aan het begin van de aflevering, maar The Winds of Winter zijn ook voor hem gekomen. Arya brengt hem, in de gedaante van een dienstmeid, een bezoekje en vermoord de oude heer. Eindelijk een goede wraak voor de Red Wedding. Jaime had geluk dat hij net op tijd was vertrokken..

Arya and FreyThe Winds of Winter, ofwel seizoen 6 aflevering 10. Wat was dit ontzettend episch. Het seizoen zit erop en we hebben een nieuwe King in the North, een nieuwe koningin in King’s Landing en een Khaleesi op weg naar Westeros, waar ze inmiddels ook steun heeft van grote huizen. Dit belooft heel veel voor seizoen 7 & 8.

Wat vond jij van The Winds of Winter? Wat was jouw favoriete scène?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

9 Comments

 1. Inderdaad de beste en meest epische aflevering van alle seizoenen (op de red wedding na dan ?)
  De muziek, de beelden, de immense explosie, de spanning, de fantastische dialogen, de verrassingen (lees Olenna in Dorne en Arya in The Twins) en de fantastische verhaallijn van Daenerys die ein-de-luk onderweg is naar Westeros. En trouwens de prachtige bibliotheek waar Sam eindelijk aangekomen was in Oldtown! Op naar een nieuw seizoen! #laatste #vraagteken #durftevragen

  • Als het goed is komen er nog twee seizoenen, met 6 of 7 afleveringen.

 2. Wel vreemd dat varys het ene moment in Dorne (westeros dus) is en daarna op het schip bij dany onderweg naar: westeros

  • Als je goed kijkt naar de schepen die om Dany heen varen, herken je misschien enkele zeilen die dit verklaren. Anders is Google je beste vriend!

 3. Volgens mij leef ik te veel met de personages mee: Na Margaery’s dood dacht ik: ‘Wat zielig voor haar oma.’ En bij Arya dacht ik: ‘Dit zouden haar ouders toch niet voor haar gewild hebben.’ Arya’s actie was über cool en totally Griekse mythologie/tragedie. Ik vind het echt jammer dat Margaery dood is, want ze hadden nog veel meer uit haar karakter kunnen halen. Dat Tommen zelfmoord pleegde vond ik zeer geloofwaardig, ondanks dat dat er om ging dat Cersei geen kinderen meer heeft. De-ouders-van-Jon-theorie vond ik niet verrassend, want dat was wel al behoorlijk duidelijk (ook door de boeken). Ik had dat alleen liever eerst in de boeken gelezen. Ik wacht nog steeds met smart op het nieuwe boek. Ik vraag me wel af in hoeverre de serie afwijkt van het nieuwe boek. Zal er veel verschil zijn? In de boeken zijn er nog geen kinderen van belang (behalve Joffrey) dood en in de serie bijna allemaal. Ik hoop van harte dat George zich aan de we-don’t-kill-kids-rule houdt. En Daenerys VS Cersei (denk ik) wordt vast spannend. #TeamDaenerys :0)

 4. Kan het aan mij liggen, maar ik lees in veel reacties (ook op andere sites) dat er bij de R+L=J theorie dat Lyanna bang is dat Robert het kind zal doden wanneer hij weet wie de echte vader is. Maar ik heb de aflevering 10 nu 2x gekeken en ze zegt toch: Als vader het hoort dood hij het kind? Daarmee bedoeld ze m.i. haar eigen vader (en die van Ned).
  Niet dat dit iets van de genoemde theorie afdoet, maar het roept toch ook wel weer wat vragen op!

  • Beste Hans, dit was mij ook al opgevallen. Ik heb begrepen dat dit een fout in de ondertiteling is. In de Amerikaanse versie wordt er toch echt over Robert gesproken!

 5. 2 vragen : waarom moest Grand Maester Pycelle dood en wat gebeurde met Septa Unella ?

 6. Zonder twijfel beste episode ooit en daarmee is seizoen 6- ik dacht dat ik het nooit zeggen- ook de beste seizoen.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar