Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Book of the Stranger

/
/
Emilia Clarke als Daenerys Targaryen
Emilia Clarke als Daenerys Targaryen

Waar ik vorige week schitterde door afwezigheid maar ben ik er nu weer om de nieuwste aflevering met jullie door te nemen. Aflevering 4 was getiteld Book of the Stranger en biedt weer een aantal spannende nieuwe gebeurtenissen die ongetwijfeld tekenend zijn voor de rest van het seizoen. Heb je aflevering nog niet gezien? Lees dan niet verder in verband met spoilers!

“Come and see”

In de vorige aflevering kregen we te zien hoe Jon zijn functie van Lord Commander neerlegde. Hij staat op het punt om Castle Black te verlaten als Sansa, Brienne en Podrick door de poorten rijden. Jon ziet voor het eerst sinds begin seizoen 1 zijn jongere halfzus en zo horen ze elkaars verhalen aan. Sansa probeert, naar een lekkere, warme kom soep, Jon over te halen om met de Wildlings naar Winterfell te trekken, zodat ze hun thuis weer over kunnen nemen. Jon heeft echter genoeg van al dat vechten en ziet het niet zitten.

Sansa en JonAls ze later aan een nieuwe maaltijd zitten ontvangt Jon een brief van Ramsay Bolton, waarin Ramsay uitlegt dat hij Rickon heeft en dat hij Sansa terug wil. Dit gaat gepaard met enkele dreigementen. Jon lijkt door te krijgen dat hij Winterfell moet zien te veroveren en vraagt meteen naar de hoeveelheid Wildlings die Tormund tot zijn beschikking heeft. De Battle of the Basterds is onderweg, denken jullie niet?

Ook Petyr “Littlefinger” Baelish zou een belangrijke rol kunnen spelen in dit gevecht. Hij keert terug naar Ser John Royce, bij wie Robin Arryn verblijft. Royce is duidelijk zijn vertrouwen in Petyr verloren omdat hij gelogen heeft over waar hij heenging met Sansa, maar Robin lijkt Petyr nog wel te mogen en is het met hem eens dat Sansa niet veilig is in Castle Black. De Knights of the Vale dienen zich te verzamelen en een reddingsactie staat op het punt van beginnen.

Robin ArrynRamsay Bolton zelf? Die heeft een gesprek met Osha, de beschermer van Rickon. Ze probeert Ramsay te verleiden en te vermoorden. Ramsay is echter niet heel naïef en heeft al een mes in haar keel gestoken voor Osha zich beseft wat er gebeurt. Ik was niet erg enthousiast over deze scène in verband met de voorspelbaarheid, maar ik ben wel heel enthousiast naar de ontwikkelingen in the North! De verhoudingen zijn duidelijk en ik zie uit naar de uitwerking van de beslissingen die nu genomen worden.

“Now the future of the Seven Kingdoms rests in his dirty, peasant hands”

De High Sparrow gaat in gesprek met de nog steeds gevangene koningin Margaery Tyrell. Hij vertelt meer over zijn verleden en we krijgen meer te weten over zijn, volgens mij, oprechte drijfveren van zijn functie. Uit deze scène komt ook de titel Book of the Stranger, dat voorspelt vast niet veel goeds. Als kijker kreeg ik een soort van respect voor hem, zeker toen hij Margaery Loras Tyrell, die vanwege zijn homoseksuele gevoelens gevangenzit, liet bezoeken. Dan blijkt echter dat de High Sparrow toch een monster is, als we merken dat Loras zijn wil om te leven heeft verloren in de cel.

Diana Rigg als Olenna Tyrell en Ian Gelder als Kevan Lannister
Diana Rigg als Olenna Tyrell en Ian Gelder als Kevan Lannister

Om deze verschikking besluiten Cersei en Jaime samen te werken met Olenna Tyrell, de Queen of Thorns. Voor Cersei’s proces komt er nog een Walk of Atonement aan voor Margaery. Er worden plannen gesmeed om dit te voorkomen door gebruik te maken van de legers van de Lannisters en de Tyrells. Dit kan wederom een vette confrontatie worden in de hoofdstad. Deze verhaallijn begint voor mijn gevoel eindelijk vaart te krijgen en ik zie uit naar de rest!

“Have faith in me, Khaleesi”

In Meereen, de stad van Daenerys, is Tyrion bezig met onderhandelingen met de Slave Masters. Niet iedereen vindt dit een goed idee, aangezien de Masters volgens bijvoorbeeld Missandei en Grey Worm niet te vertrouwen zijn. Ik vind het zelf heel leuk om te zien hoe Varys en Tyrion zorgen voor ontwikkelingen binnen Meereen en ook de onzekerheid die daarbij komt kijken noem ik zeer goed uitgewerkt.

Daario en Jorah zijn bin Vaes Dothrak om Daenerys te redden van de Dosh Khaleen. Ze glippen ’s avonds de stad binnen en zonder heel erg veel problemen treffen ze Dany en een andere Khaleesi die erg onder de indruk lijkt te zijn van de zilverharige dame. Daenerys heeft een plan en later in de aflevering zien we hoe ze het voor elkaar krijgt om de aanwezige Khals, die over haar lot zouden moeten beslissen, te verbranden en zelf, net zoals aan het eind van seizoen 1, uit het vuur te verschijnen. De hele stad ligt letterlijk aan haar voeten en ze lijkt een nieuwe Khalasar te hebben.

Dany Vaes DothrakDeze verhaallijn had deze aflevering lekker veel vaart en voor het eerst sinds lange tijd heb ik genoten van het karakter Daenerys. Ik ben heel benieuwd wat nu haar plannen zijn voor de toekomst. Wat denk jij?

The Door

In deze aflevering komt ook Theon thuis op de Iron Islands. Yara toont niet veel sympathie voor haar jongere broer en kalmeert pas als hij zegt dat hij haar wil steunen in de Kingsmoot. Ik vond dit persoonlijk een mindere scène maar ben erg blij met de rest van de aflevering. Na volgende week zijn we alweer op de helft, maar  over zeven dagen kunnen we eerst nog kijken naar The Door.

Wat vond jij van Book of the Stranger?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

7 Comments

 1. Twee prachtmomenten vanavond: de hereniging van Jon met Sansa (YES!) en natuurlijk de nogal indrukwekkende vuurbestendigheid van Koningin Tefal. Dat lachje op haar gezicht vlak voor ze die vuurkorf omkieperde… ik wil een beetje van haar zelfverzekerdheid, plox.

  Ook een mooie scene met Brienne (haar scenes zijn altijd interessant) wanneer ze Davos en Melisandre fijntjes laat weten het verleden nog niet te willen laten rusten. Ik mag alle drie de personages, maar kijk toch uit naar een confrontatie.

  Dit seizoen is toch wel genieten zeg.

 2. Ik vind het echt jammer, en totaal voorspelbaar, dat Osha dood is. Jammer van het personage en van de goede actrice. :0( En Dany is natuurlijk weer eens super cool! :0)

 3. Persoonlijk kwam ik tot de conclusie dat ik dit de beste aflevering van het seizoen vond. Dat heeft alles te maken met het gevoel wat ik bij de aflevering kreeg. Dit kwam voornamelijk door het feit dat het er op lijkt dat het de goede kant (voor mij is dit de familie Stark en Daenrys) op gaat. De hereniging van Jon en Sansa (begeleid met prachtige muziek) als ook de scene van Daenerys. Nu ook de ridders van de Vallei zich in de strijd gaan mengen moet het alleen maar mooier gaan worden…..

 4. Hallo daar!

  Is het niet Ser John Royce waar Peter Baelish meer praat?
  Wymar of Waymar Royce ging volgens mij dood in de eerste episode, niet?

  Cheers,

  Wim

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar