Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Aflevering 3: Oathbreaker + Inside the Episode

/
/
Luke Roberts als Ser Arthur Dayne in aflevering 3
Luke Roberts als Ser Arthur Dayne in aflevering 3

Door afwezigheid van Henk neem ik de recap deze week een keer over. Dus als de post iets anders is dan jullie gewend zijn komt dat hierdoor.

Vergeleken met afgelopen week was de aflevering weer een stuk rustiger. De aflevering begint waar het vorige week geëindigd is, met de wederopstanding van Jon Snow. Onder toeziend oog van Davos leren we dat er ‘niks’ was na de dood en dat Jon nog goed weet dat hij door zijn eigen broeders van de Night’s Watch is vermoord. Melisandre ziet er ook een stuk blijer uit, ze lijkt haar geloof terug te hebben gevonden en begint meteen over Jon als ‘the Prince Who Was Promised’.

De mensen in Castle Black staan te kijken wanneer Jon weer naar buiten komt. Volgens Tormund zien ze hem als een god die opgestaan is uit de dood. Dolorous Edd vraagt Jon of hij er nog wel echt is. Een terechte vraag, aangezien er eerder in de serie gezegd is ‘only death can pay for life’. Ik ben dan ook benieuwd wat de prijs is de Jon zal betalen.

Onderweg naar Oldtown

Voor het eerst dit seizoen zien we Sam en Gilly terug. Ze zitten op de boot naar Oldtown en Sam lijkt duidelijk geen geboren zeeman. Tussen het kotsen door leren we dat Sam Gilly niet kan meenemen naar Oldtown, maar dat hij haar gaat onderbrengen bij zijn familie in Horn Hill.

De Tower of Joy

Na het zien van de preview van deze aflevering wisten we zeker dat de Tower of Joy in deze aflevering zou zitten. Stiekem hoopte ik dat daarmee ook mijn favoriete theorie (R+L=J) bevestigd zou worden.

In de ‘Inside the Episode’ video van deze week leggen David Benioff en D.B. Weiss de achtergrond van deze scène uit. Je kan de video hieronder bekijken:

Het gevecht zag er erg goed uit en ik vond het interessant om te zien dat het gevecht anders eindigde dan in de verhalen. Wel jammer dat de scène afgelopen was wanneer Ned de trap van de toren op liep, al was dit als je er logisch over nadenkt wel te verwachten.

Vaes Dothrak

In Essos zien we de khalasar arriveren in Vaes Dothrak, waar ze Daenerys afleveren bij de Dosh Khaleen. De weduwen van overleden khals. Haar ontvangst is minder hartelijk dan verwacht aangezien ze niet direct na het overlijden van Drogo hierheen is gegaan. Iets wat iedere khaleesi hoort te doen. Van het hoofd van de Dosh Khaleen horen we dat de khals binnenkort een meeting hebben waarin ze besluiten of Danny hier mag/moet blijven.

The Sons of the Harpy

In Meereen zien we Varys dichter bij het antwoord komen op de vraag wie er achter de aanslagen door ‘the Sons of the Harpy’ zit. In een meeting met Tyrion, Grey Worm en Missandei verteld hij dat de masters uit Astapor en Yunkai, en de slavenstad Volantis verantwoordelijk zijn voor de financiering van deze terroristen. Ze besluiten een boodschap te zenden naar de masters, wat deze precies zal zijn zullen we denk ik snel zien…

Varys’ little birds

In King’s Landing zien we Qyburn die probeert de ‘little birds’ van Varys aan zich te binden met snoep. Maar of dit echt gaat lukken… Iets zegt me dat ze nog steeds loyaal zijn aan hun vorige baas.

Qyburn en de little birds
Qyburn en de little birds

Terwijl de kinderen van het snoep genieten zien we Jaime, Cersei en Ser Gregor binnenkomen. Cersei vraag om informatie en suggereert dat ze Ser Gregor wil gebruiken in het trial by combat dat er aan zit te komen. Hierna gaan ze naar de Small Council, maar hier lijken ze niet welkom.

Tommen probeert de High Sparrow zover te krijgen om zijn moeder (Cersei) weer de Sept in te laten. Hiervoor moet ze eerst nog meer boeten volgens de High Sparrow. Ondanks dat Tommen eindelijk een keer wat doet was dit geen beste actie. De Sparrow heeft goed door dat Tommen een verward jong jochie is manipuleert hem door de verantwoordelijkheid van zijn daden af te schuiven op de goden. Tommen trapt hier in.

No one

Arya is terug in the House of Black and White waar ze verder traint met de Waif. Ondanks dat ze nog steeds blind is gaat het vechten haar steeds beter af. De Waif lijkt echter niet blij met Arya te zijn, ondanks dat de training een stuk beter gaat. Zou ze nog steeds vinden dat Arya niet klaar en/of niet geschikt is?

Wanneer Jaqen komt kijken hoe het gaat en Arya wederom aangeeft dat ze ‘no one’ is neemt hij haar mee en laat haar drinken uit de pool. Hiermee krijgt ze eindelijk haar zicht terug en is ze een stap dichter bij het worden van een faceless assassin.

Ondertussen in Winterfell

In Winterfell krijgt Ramsay bezoek van Smalljon Umber. Hij is zich er van bewust dat Ramsey zijn vader Roose heeft vermoord, maar vraagt toch de hulp van de Boltons tegen de wildlingen in het noorden die door Jon door de muur zijn gelaten.

Ramsey wil dat de Smalljon voor hem knielt, maar hij weigert dit omdat hij vindt dat dit geen betekenis meer heeft. Roose knielde immers ooit ook voor Robb Stark en kijk hoe dat is afgelopen. Hij vindt een cadeau een beter idee. Dit cadeau belooft niet veel goeds, het is namelijk de terugkeer van Osha en Rickon Stark. Iets wat in de handen van Ramsey niet veel goeds beloofd. Zeker nadat we als bewijs dat het echt Rickon Stark is het afgehakte hoofd van zijn direwolf Shaggydog te zien krijgen.

My watch has ended

Terug naar de wall. Dit zat er aan te komen. De verraders Bowen Marsh, Othell Yarwyck, Ser Alliser Thorne en Olly krijgen hun verdiende loon. Na hun laatste woorden hakt Jon het touw door waarna ze sterven aan de galg.

Jon Snow en Davos
Jon Snow en Davos

Hierna instrueert Jon Edd om de lichamen te verbranden en geeft hij hem zijn mantel en Castle Black. Jon is klaar, hij heeft zijn best gedaan als Lord Commander van de Night’s Watch en is er voor gestorven. Door zijn dood is hij ontheven van zijn verplichtingen en is hij geen ‘oathbreaker’.

Zoals ze zeggen bij The Night’s Watch: ‘My watch has ended’.

Wat vonden jullie van deze aflevering?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

2 Comments

 1. “De Sparrow heeft goed door dat Tommen een verward jong jochie is
  manipuleert hem door de verantwoordelijkheid van zijn daden af te
  schuiven op de goden. Tommen trapt hier in.”

  Ik denk niet dat de Sparrow hem manipuleert, maar dat hij dit ook echt gelooft. We hebben het hier over gelovigen in de Middeleeuwen, niet over de moderne, seculiere maatschappij. Alles is doordrenkt van het geloof dat hij doet (en moet doen) wat god van hem eist. De hele cultus van Schuld en Boetedoening is sterk christelijk geïnspireerd en ik zie daar niks geveinsds in.

 2. Waarom moet er weer een dire wolf dood gaan? Dat vind ik niet leuk. En please laat Osha en Rickon leven. Maar ik vrees het ergste nu Ramsey ze heeft. :0(

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar