Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Red Woman

/
/

Theon Greyjoy Sansa StarkMisschien voelt het nog wat onwerkelijk, maar het is echt waar. Het zesde seizoen van Game of Thrones is vandaag eindelijk begonnen. Elke week zal op winteriscoming.nl een review van de op maandag uitgezonden aflevering verschijnen waarin we alle gebeurtenissen nog eens doornemen. Vandaag doen we dit voor aflevering 1, The Red Woman. Heb je deze nog niet gezien? Lees dan niet verder in verband met spoilers!

By the Old Gods and the New

Al vroeg in de aflevering komen we er achter dat Roose Bolton niet erg trots is op Ramsay Bolton na zijn overwinning op het leger van Stannis Baratheon. Dat heeft niet per se met de overwinning zelf te maken, maar vooral met het feit dat Sansa Stark en Theon Greyjoy (Reek) ontsnapt zijn uit Winterfell. Gelukkig heeft Ramsay zijn beste mannen en honden al op het duo afgestuurd en ze worden, na een ijzige vlucht, dan ook gevonden. Theon wil zichzelf nog opofferen, maar het mag niet baten.

Gelukkig arriveren Podrick Payne en Brienne of Tarth, die aan Catelyn Stark gezworen had haar dochters te beschermen, net op tijd om Sansa en Theon te redden. Na een paar korte duels blijven ze met zijn vieren over en Sansa neemt Brienne officieel in haar dienst, by the Old Gods and the New. Zou dit het begin zijn van een rooskleurig seizoen voor Sansa? Met Brienne moet het wel goedkomen, toch?

Weak men will never rule Dorne again

Ja, Dorne dus. Vorig seizoen werden de Sand Snakes niet erg goed ontvangen en maar weinig kijkers waren erg enthousiast over deze nieuwe verhaallijn uit het zuiden van Westeros. In de finale van seizoen 5 wist Ellaria Sand (voormalig bedpartner van de ook al overleden Oberyn Martell) nog wel prinses Myrcella Lannister te vergiftigen. Jaime Lannister, de Kingslayer en haar vader, brengt het lichaam terug naar King’s Landing en kwam aan in de aflevering van vandaag. Cersei Lannister, moeder van Myrcella en broer van Jaime, is ontroostbaar, maar lijkt toch kracht te vinden in een knuffel van Jaime. Wellicht put ze ook kracht uit het feit dat Margaery Tyrell, haar schoondochter, nog steeds gevangen zit onder bevel van de High Sparrow en dat haar situatie er ook niet echt op vooruit gaat.

Doran Martell Ellaria SandIn Dorne zelf is er echter meer aan de hand. Doran Martell en zijn lijfwacht Areo Hotah worden vermoord door Ellaria en Tyene Sand. Ellaria en de Sand Snakes zijn namelijk het beleid van Doran zat en willen conflict met de Lannisters. Terwijl het bloed uit zijn lichaam stroomt vraagt Doran naar zijn zoon Trystane Martell, die op dat moment vermoord wordt door de twee andere Sand Snakes in de serie, Obara en Nymeria Sand. De eerste slachtoffers van seizoen 6 zijn gevallen en we zijn benieuwd of dit betekent dat de verhaallijn omtrent Dorne in dit seizoen wat interessanter wordt. Wat denk jij?

We won’t be sailing to Westeros anytime soon

Daario Naharis en Jorah Mormont (die nog steeds last heeft van Greyscale) zijn op zoek naar de uit Meereen verdwenen Daenerys Targaryen, die bij de Khalasar van Khal Moro (gespeeld door Joe Naufahu) is. Ze vinden sporen en Jorah weet dat Dany ontvoerd is, als hij haar ring vindt binnen de sporen van de Dothraki.

Daenerys Khal MoroDany zelf is onderwerp van seksueel gesprek tussen twee Dothraki, die haar ook bij hun Khal brengen. Hij ziet eerst ook mogelijkheden voor een eventuele bedpartner en is niet onder de indruk van al haar titels. Toch weigert Moro, als hij erachter komt dat Dany de weduwe is van Khal Drogo. Onze Khaleesi lijkt tevreden en ziet een kans om terug naar Meereen gebracht te worden. Dit beeld wordt verstoord als ze te horen krijgt dat er maar een plek is voor weduwen van Khals: Vaes Dothrak, in de tempel van de dosh khaleen. In Meereen zelf is het trouwens ook niet erg geweldig: er heerst angst. Tyrion Lannister verkent samen met zijn ‘roestige’ Valyrian en Varys de stad, als op dat moment hun vloot in brand wordt gestoken door de Sons of the Harpy.

You haven’t seen her do what I’ve seen her do

Jon Snow is dood. Nee, echt. Daar komt Davos Seaworth ook achter en hij brengt het lichaam snel met Eddison Tollet naar een kamertje waar ook Melisandre een bezoekje brengt. Ze weten dat het waarschijnlijk uitmondt in een gewapende confrontatie met de moordenaars en Davos stuurt Ed weg om de medestanders van Jon Snow (de Willings die aan de zuidkant van de Wall zijn) te halen om zo Castle Black van Alliser Thorne over te nemen.

Later in de aflevering wordt de hoop steeds kleiner en Thorne komt met een ultimatum. Als de mannen bij Jons lichaam zich overgeven, mogen ze gaan. Davos vertrouwt het aanbod niet, maar heeft wel vertrouwen in Melisandre, the Red Woman, die aangegeven heeft dat ze Jon had zien vechten bij Winterfell. In de vlammen, dat wel.

The Red Woman
The real Red Woman

Melisandre zien we alleen op haar kamer waar ze zich ontkleedt en waar haar ze haar rode amulet afdoet. Ineens lijkt daar haar ware identiteit te verschijnen, een zeer oude vrouw die haar jeugd lijkt te behouden door een sieraad. Dit seizoen komen we echt dichter bij dit personage. Deze wending smaakt voor mij naar meer.

Home

Arya in BraavosEen blinde Arya werd in deze aflevering nog even flink te grazen genomen door the Waif uit the House of Black and White, het begin van een nieuwe training. Deze aflevering was voor ons het begin van een nieuw seizoen en voor mij voelde het als een tam begin. Het leek voor mijn gevoel op een afronding van seizoen 5, met een kleine opstart naar seizoen 6. Na het over het algemeen minder goed ontvangen seizoen 5 had ik verwacht dat we in deze aflevering meer spectaculairs te zien kregen dan het vermoorden van een jichtpatiënt, het in elkaar slaan van een blind meisje en het ontkleden van een oude vrouw.

Maar ik denk wel dat dit een goede basis voor het zesde seizoen, want het waren ook wel onverwachte elementen. Volgende week in Home zullen we ontdekken wat er nog meer gebeurt in Westeros. Ik ben benieuwd! Wat vond jij van deze eerste aflevering?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

10 Comments

 1. Net de aflevering met klamme handjes zitten kijken! Jeetje wat hebben we weer lang moeten wachten, maar hey het is het weer waard.

  Persoonlijk vond ik de aflevering juist een perfecte start van het nieuwe seizoen “beetje oud/beetje nieuw”. Op deze manier zat je er weer volop in, zonder teveel vraagtekens te hebben.

  Het meest fascinerende blijf ik toch wel vinden dat alle routes richting de troon nu openliggen. Lannister is toch wel verzwakt op het moment, maar de opbouwende Khaleesi staat er ook niet meer best voor. Wie gaat er in dit seizoen voor??

  Vooral de verhaallijn van Sansa en Theon is nu wel boeiend aan het worden ( ik heb het boek niet gelezen ).

  De maandag wordt toch een stuk minder erg op deze manier 😉

 2. Zeker geen slecht begin van het seizoen. De vele vragen waarmee we bijna een jaar hebben gezeten zijn vrijwel allemaal meteen beantwoord: leeft Sansa nog? Is Myrcella echt dood? Is Stannis echt dood? Vergeet Stannis & Myrcella: is Jon echt dood? Met al die vragen opgelost staan we er goed voor om 9 afleveringen lang weer wat nieuws te gaan beleven. Eigenlijk is alleen Bran Stark nog niet in beeld. Die komt volgende week, als we de trailer mogen geloven. Zin in!

 3. Ben het eens met Henk, een tam begin. Komt wellicht ook door de trailer waardoor je bepaalde stukjes al wist. Maar het kan een mooie opstart zijn naar een spannend seizoen.

 4. Ik vond het ook een redelijk tamme aflevering maar wel heel goed. Volgt uiteraard het boek niet meer en ben zeer benieuwd wat er met Jon Snow gaat gebeuren. Kan Carice er iets mee of niet …. Blijft spannend.

  Kijk reikhalzend uit naar volgende week.

 5. Ik vond het ook een beetje tamme aflevering maar wel goed. Even het ene afronden voordat we met het volgende beginnen.

  Kijk reikhalzend uit naar volgende week

 6. Melisandreee :o! Ik denk dat dat smeagol gedeelte niet alleen komt omdat ze de ketting af doet maar vooral omdat haar geloof in de lord of light niet zo zeker meer is. In eerdere afleveringen verteld zij ook dat zij bijna niet hoeft te slapen en of eten enz. omdat zij dat van de lord of light krijgt en in een andere aflevering zit zij in bad zonder ketting. Blijkbaar was haar geloof toen sterker?? Who knows..

 7. Als Melissandre afhankelijk is van haar amulet voor wat betreft haar uiterlijk. Hoe zit het dan met eerdere scenes waarin ze dit niet draagt?

 8. Het begon meteen met Jon Snow, ik dacht die kan niet echt dood zijn want zo blijven er echt geen sleutelfiguren meer over, teleurgesteld in zijn dood maar aan de andere kant, echt games of thrones he, wat een geweldige serie! Ben zo benieuwd naar rickon stark ook met hodor, krijgen we daar ook nog wat van te zien??

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar