Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Dance of Dragons

/
/

The Fifhting PitHet is weer maandag, het is weer tijd voor Game of Thrones. Dit was een aflevering die veel verschillende emoties bij mij opriep. Zojuist hebben we kunnen zien hoe Stannis een vreselijke keuze maakte, hoe Arya een oude bekende ontmoette en hoe Daenerys keek naar een barbaarse sport. Lees niet verder als je dit nog niet gezien hebt, want deze recap van The Dance of Dragons bevat (veel) spoilers.

Het noorden en het zuiden

We lieten Jon Snow de vorige keer achter in het hoge noorden na een slachting van Wildlings door de White Walkers en hun leger. Met een kleine groep Wildlings is onze Lord Commander nu teruggekeerd bij de Wall en gelukkig doet de Night’s Watch de poort voor hem open. Het duurde echter wel een tijdje en dat droeg zeker bij aan de manier waarop de twijfels van Jon in beeld werden gebracht. Aan de blikken van de mensen in Castle Black is te zien dat de Wildlings die door het slot trekken niet gewaardeerd worden. Ook Olly kan het nog steeds niet begrijpen.

Sam en Jon in The Dance of Dragons
Sam en Jon in The Dance of Dragons

As far south as south goes, dus in Dorne, heeft Jaime een ontmoeting met Doran, Trystane, Ellaria en Myrcella. Al snel wordt duidelijk wat Doran in zijn hoofd heeft. Hij laat Myrcella en Jaime terugkeren naar King’s Landing en Trystane zal hen vergezellen. Het geplande huwelijk tussen hem en Myrcella blijft staan om de banden tussen de Martells en de Lannisters te bewaren. Ellaria is niet blij met dit besluit en loopt boos weg. Ook Bronn krijgt toestemming om te vertrekken, nadat Areo hem een flinke stoot verkocht heeft op bevel van Trystane.

Doran beveelt Ellaria om trouw aan hem te zweren en nadat ze op haar knieën gegaan is, in ruil voor haar leven, brengt ze een bezoek aan Jaime, die een brief aan Cersei schrijft. Ze minacht zijn liefde voor zijn zus niet en haar houding lijkt een stuk vriendelijker dan eerst. Is dit het einde van de problemen in Dorne, of was dit nog maar het begin?

Een bekende in Braavos

Arya als Lana in The Dance of Dragons
Arya als Lana in The Dance of Dragons

In de vorige aflevering kreeg Arya (zich voordoende als Lana die oesters verkoopt) de opdracht om iemand te doden. Net nu ze op het punt staat dat te gaan doen, komen Mace Tyrell en Ser Meryn Trant aan in Braavos om met Tycho Nestoris van de Iron Bank te praten over de geldzaken van Westeros. Arya herkent Meryn Trant meteen en volgt de delegatie naar de indrukwekkende Iron Bank, het geschreeuw van de ‘dunne man’ die ze moest vermoorden compleet negerend.

Als ze Ser Meryn en twee Lannister guards in een bordeel volgt blijkt dat onze King’s Guard een perverse voorkeur heeft voor jonge meisjes. Nog meer reden om de man te haten dus. Als Lana terugkomt in the House of Black and White liegt ze dat de dunne man geen honger had. Gelooft Jaqen haar, of heeft hij een vermoeden van wat er gaande is?

Princess Shireen of House Baratheon

Davos and Shireen in The Dance of Dragons
Davos and Shireen in The Dance of Dragons

Dit seizoen zijn we steeds meer van King Stannis Baratheon gaan zien. We hebben de man leren kennen als een harde koning, maar ook als een liefhebbende vader. Tenminste, dat dachten we.. Aan het begin van deze aflevering zien we hou de mannen van Ramsay Bolton onrust zaaien in het kampement van Stannis. De voedselvoorraden zijn verbrand en het leger heeft een groot probleem. Stannis weet echter een mogelijke oplossing.

Hiervoor moet Davos Seaworth, Hand of the King, echter wel van het toneel verdwijnen. Dus stuurt Stannis hem terug naar de Wall waar hij voedselvoorraden aan Jon moet vragen. In ruil daarvoor zorgt Stannis ervoor dat zodra hij koning is, de Wall altijd bemand zal zijn. Davos neemt afscheid van Shireen en geeft haar als cadeau een houten hert. Wat een mooie relatie hebben deze twee personages.

Stannis brengt later een bezoek aan zijn dochter en als zij aan hem vraagt of ze iets voor de oorlog kan betekenen dan bevestigt hij dat. Zijn enige hoop is het offeren van zijn dochter, met King’s Blood, aan de Red God. Melisandre lijkt haar zin te krijgen als Shireen onwetend naar de brandstapel gebracht wordt en vervolgens begint naar mijn mening een van de vreselijkste scènes ooit.

Selyse and StannisDe Stannis die we hebben leren kennen als de liefhebbende vader laat nu een andere kant van zichzelf zien net als zijn vrouw Selyse. Zijn was altijd de fanaat die geen liefde had voor haar mismaakte dochter, maar nu zij, schreeuwend om haar ouders, verbrand wordt, gaf ze toch toe aan een soort liefde. Helaas wordt ze tegengehouden door de mannen van Stannis en kan ze niet anders doen dan toezien hoe Melisandre haar verschrikkelijke werk voortzet. Mijn complimenten aan Kerry Ingram, die Shireen op een fantastische manier neergezet heeft de afgelopen seizoenen. Wat zou de volgende stap van Davos zijn, als hij dit hoort?

The Dance with Dragons

In Meereen is het gelukkig een stuk feestelijker. De vechtkuilen worden geopend! Daenerys Targaryen en Hizdahr zo Loraq zitten samen met Daario Naharis, Tyrion Lannister en Missandei op het erepodium. Tijdens het eerste gevecht zijn de discussies die gevoerd worden erg amusant en ik heb genoten van die ‘familiediner’ waarbij elk personage zo een eigen mening had.

Bij het volgende gevecht worden verschillende krijgers tegenover elkaar gezet, waaronder een Westerosi Knight, die wij beter kennen als Jorah Mormont. Hij wint het gevecht uiteindelijk en gooit een speer van zijn tegenstander richting het plateau waar Dany en haar delegatie zitten. Geen zorgen, hij mikte op een van de Sons of the Harpy, die de koningin aan het besluipen was. Ineens zijn de Sons overal en er ontstaat paniek en chaos in de kuil. Als Dany van het plateau probeert te vluchten, wordt Hizdahr zo Loraq vermoord. Ik denk niet dat veel kijkers hierom zullen rouwen, maar ik was wel heel even verrast. Die zag ik niet aankomen!

Daenerys in the Fighting PitUiteindelijk worden ze gedreven naar het midden van de kuil. Het laatste uur lijkt geslagen te hebben voor onze vrienden en de Mother of Dragons pakt in rust de hand van Missandei. Toch horen we op dat moment een bekend geluid en we zien Drogon naderen vanuit de lucht. Vuur, nog meer chaos en een gewonde draak. Dat is wat zijn bezoek oplevert. Gelukkig vallen zijn verwondingen nog mee en lukt het hem om Dany te redden uit de vechtkuil. De blik die Tyrion het wegvliegende duo heeft omschrijft de hele situatie: ongelooflijk.

Het bezoek van de Sons of the Harpy vond ik een van de meest bijzondere stukken aan deze scène, maar de vliegende Drogon was natuurlijk ook ontzettend goed. Wat vond jij het beste stuk in deze aflevering? Laat het weten in de reacties!

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

18 Comments

 1. Een meer dan boeiende aflevering. Al was het gedeelte waarop Shireen werd geofferd huiveringwekkend. Het stukje respect wat ik nog voor Stannis had is helemaal verdwenen. Erg mooi om te zien dat de draken een rol gaan spelen. Ik kijk uit naar de laatste aflevering.

 2. Vond niet dat er echt verassingen in deze aflevering zaten, dat maakte deze aflevering hierom niet minder leuk.

  • Grappig genoeg is verassing met 1 s een crematie, in dat opzicht zat er zeker een verassing in.

 3. Je vergeet het stuk waarbij Dany de hand van Jorah pakt zodra ze van het podium de arena in gaat! Zoals jullie weten heeft Jorah de ziekte Greyscale op gelopen in Valyria. Nu weten we dat de voorouders van Dany immuun waren voor deze ziekte dus ik ik geloof niet dat ze Greyscale krijgt, maar bij het vastpakken van de hand van Missandei denk ik wel dat ze het heeft doorgegeven!

  • Ik zag het allemaal als een bevestiging van vertrouwensbanden, maar snapte niet helemaal waarom het handjehouden met Missandei zo expliciet in beeld moest worden gebracht, maar daarom wellicht.

  • moet je met het “besmette gedeelte” in contact komen greyscale te krijgen.

 4. De enige reden waarom ze Stannis een meer liefhebbende vader lieten zijn in dit seizoen, is om het contrast met zijn beslissing groter te laten zijn. Ik vond het jammer genoeg niet overtuigend. Overigens maakt dat de indruk die de scene op me maakte niet minder: Shireen was een van de sympathiekste personages in de serie.

  De achtergrond bij de wegvliegende Daenarys vond ik kort gezegd geleurstellend. Het zag er te nep uit om een goede indruk te maken.

  [spoiler ahead]

  Ik weet niet of dit echt een spoiler is, maar misschien voor de niet-boekenlezers wel, dus je bent gewaarschuwd.

  Wordt Jon in het laatste boek niet neergestoken? Ik heb het idee dat Olly’s twijfel in de afgelopen afleveringen zo wordt opgezet, dat hij in de laatste aflevering van het seizoen Jon van achter neer zal steken. Of heb ik me het einde in het boek verkeerd onthouden en zie ik spoken in de serie? (Het is een poosje geleden dat ik het boek las.)

  • Je hebt gelijk over het einde van het boek. Ik ben benieuwd of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren en zo ja, hoe?

   • In het laatste boek wordt Jon idd neergestoken of neergeschoten. Ik vermoed dat Olly een pijl in Jon gaat schieten en dat Ser Davis Seaworth net op tijd komt om Jon te redden van de dood. Ik denk zelfs dat hij Jon, Sam en andere vertrouwelingen mee neemt naar Stannis en Winterfell.
    Verder vermoed ik dat Sansa en Theon ontsnappen, op het moment dat Stannis aanvalt.
    Arya verleid Ser Meron Brant en vermoordt hem maar niet voordat ze hem haar echte naam influistert.
    Tot slot denk ik dat Daenarys ook haar andere draken loslaat en voorbereidingen treft voor de grote oversteek!
    Zo ik heb nogal verwachtingen voor de laatste aflevering, benieuwd wat er van uit komt………

 5. Erg goed maar lang niet zo awesome als de vorige aflevering. Meerdere soorten kippenvel zijn over min ruggengraat gegaan zonet. Afschuw bij de scene waarin Shireen levend verbrand word. (echt WAAROM??), verbazing bij de confrontatie tussen Arya en Meryn, en een dikke WAUW!! bij de laatste scene. Inderdaad die blik van Tyrion op het einde. priceless!! XD Maar inderdaad, Hizdahr word niet echt gemist. Slappe zak…

 6. Ik vind het NIET leuk dat Shireen verbrand wordt. En ongeloofwaardig dat Stannis dit laat doen.
  Dat Dany op Drogon wegvliegt is AMAZING! Ik hoopte al dat dit erin zou komen.

 7. SPOILER:
  Eén van de producenten zou gezegd hebben dat wat er met Shireen gebeurt ook in de boeken gaat gebeuren.

  • Lijkt me sterk. Shireen is in de boeken samen met haar moeder in Oostwacht-aan-Zee. Stannis is zonder hen op veldtocht naar Winterfell gegaan. George R R Martin heeft in verschillende interviews gezegd dat boek 6 zal beginnen met twee grote veldslagen. Die van Mereen is al bevestigd, Winterfell is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de andere. Het nut om Shireen na de veldslag te offeren zie ik dan niet meer en lijkt me praktisch op korte termijn in het nieuwe boek niet mogelijk.

   • Ik hoop dat je gelijk hebt. George R.R. Martin heeft in de boeken ook nog geen ‘belangrijke’ kinderen laten doodgaan.

 8. Het vader-offert-dochter-voor-god(en)-thema komt ook in de Griekse mythes over de Trojaanse oorlog voor.
  Koning Agamemnon offert zijn dochter Iphigenea om de goden gunstig te stemmen, zodat de wind goed staat om naar Troje te kunnen zeilen.
  Als ze die mythe bij GOT volgen, staat Stannis er niet goed voor: Dan zou zijn vrouw hem nl. uit wraak vermoorden, in bad.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar