Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Mother’s Mercy

/
/
Stannis in Mother's Mercy
Stannis in Mother’s Mercy

Dit was het dan, aflevering 10 van seizoen 5 zit erop. De laatste aflevering heette Mother’s Mercy en gedurende het uur van de uitzending hebben we kunnen kijken naar een groot aantal belangrijke gebeurtenissen. Tijd om nog even alles te herhalen dus. Heb je Mother’s Mercy nog niet gezien? Lees dan niet verder in verband met spoilers in deze recap.

The March on Winterfell

Het bijzondere offer van Stannis lijkt geholpen te hebben: de sneeuw is gesmolten en de weg ligt open naar Winterfell! Er zijn echter wel enige complicaties. Zo krijgt de Baratheon te horen dat een groot deel van zijn leger gedeserteerd is en brengt een andere informant hem naar het bos waar zijn vrouw, Selyse, zichzelf heeft opgehangen. Na alle horror van de vorige aflevering was dit misschien wel een logische keuze. Melisandere rook al onraad en heeft inmiddels het kamp verlaten. Toch besluit Stannis om Winterfell te belegeren.

Een beleg wordt het echter niet. Aangekomen bij het kasteel blijkt dat de Boltons voorwerk gedaan hebben en de soldaten komen naar buiten om het gekrompen leger van Stannis te verslaan. Ik had niet verwacht dat we deze confrontatie dit seizoen al te zien zouden krijgen en vond het ook allemaal erg snel gaan, dus dat was in mijn ogen een tegenvaller. Uiteindelijk is Stannis als een van de weinigen uit zijn leger over.

Sansa in Mother's Mercy
Sansa in Mother’s Mercy

In Winterfell zelf ontsnapt Sansa uit haar kamer om een kaars aan te steken in de gebroken toren. Brienne en Podrick zijn net weg als het lichtje in het raam verschijnt. Terwijl Stannis verslagen tegen een boom ligt, komt Brienne op hem af om hem te beschuldigen van het vermoorden van Renly. Hij bekent en beseft dat het over is. Hij is zijn dochter, vrouw en priesteres verloren en weet dat het einde nadert. Brienne verwachtte echter een monster te zien, maar krijgt niet meer dan een gebroken man. Ze slaat met haar zwaard richting Stannis..

Stannis heeft verloren
Stannis heeft verloren

In het kasteel probeert Sansa zich ongezien voort te bewegen, maar ontmoet dan Myranda en Reek. Myranda houdt een pijl op haar gericht en Reek zegt dat ze zich over moet geven. Sansa laat het echter gebeuren, maar Reek kan het niet aanzien. Hij duwt Myranda van de balustrade af en ze valt dood op de grond, net als Ramsay terugkeert. Ze moeten vluchten en springen samen naar buiten, van de muur af. Zou dit hun einde zijn? Of is de sneeuw zacht genoeg?

“Do you know who I am?”

Ser Meryn Trant staat op het punt om een meisje te kiezen dat kan helpen bij het bevredigen van zijn ietwat perverse behoeftes. Dit is natuurlijk al genoeg reden om hem te haten, maar onze Arya heeft meer redenen. Ze heeft een gezicht gestolen uit the House of Black and White en gebruikt een nieuwe identiteit nu om bij Meryn te komen. Uiteindelijk onthult ze wie ze is en steekt ze de man meerdere malen, voor ze hem definitief vermoord.

Jaqen H’ghar is hier echter niet blij mee. Arya werd gedreven door gevoelens van haarzelf en dat mag een Faceless Man niet laten gebeuren. Er zal, als tegenprestatie voor de Many-Faced God nog iemand moeten sterven. Even lijkt het alsof dat Arya is, maar daarna drinkt hij zelf het dodelijke goedje. Het lichaam sterft, maar het gezicht van Jaqen verschijnt weer achter Arya. Zo komt ze erachter dat de wereld van de Faceless Men complexer is dan ze ooit dacht. Ze ziet minder en wordt langzaam blind. Laat dit een les zijn..

Arya wordt met haar fout geconfronteerd
Arya wordt met haar fout geconfronteerd

“I wish you a safe journey home!”

Zegt Doran Martell als Jaime, Bronn, Myrcella en Trystane op het punt staan om terug naar King’s Landing te varen. Ook Ellaria zegt het stel gedag en kust Myrcella nadat ze haar excuus heeft aangeboden. Op de boot besluit Jaime dat hij zijn dochter moet vertellen hoe alles in elkaar steekt in die vreemde familie van ze. Myrcella zegt dat ze het al weet en de twee personages omhelzen elkaar liefdevol.

Jaime and Myrcella in Mother's Mercy
Jaime and Myrcella in Mother’s Mercy

Ik vond het erg mooi om te zien hoe Jaime zich voor het eerst echt vader van een van zijn kinderen kon voelen. Ik denk dat dit karakter bijna het uiterste is van de Jaime die we in seizoen 1 leerden kennen. Zijn plezier is echter maar van korte duur, want al snel blijkt dat Myrcella vergiftigd is door de kus van Ellaria Sand. Cersei zal ‘not amused’ zijn.

Twijfel in Meereen

Daenerys is weggevlogen op Drogon en Tyrion, Daario, Jorah, Missandei en Grey Worm zitten met een lastige situatie. Wat moet er immers nu gebeuren? Ik vond het wederom erg leuk om te zien hoe deze personages contact met elkaar hebben, zonder invloed van Dany. Er wordt besloten dat Jorah en Daario hun koningin gaan zoeken en Tyrion blijft samen met Missandei en Grey Worm achter om een Meereen te besturen. Tyrion krijgt hierbij onverwachte hulp van Varys, die de stad ook bereikt heeft.

Daenerys zelf is met Drogon ergens op een grasvlakte aangekomen. De draak wil rusten en zijn wonden laten helen, dus Dany moet zelf een manier vinden om terug te komen. Ze is nog maar even weg als ze wordt omsingeld door een heuse Khalasar. Dit ziet er niet goed uit.. Wat zou er nu met haar gaan gebeuren?

Drogon en Dany in Mother's Mercy
Drogon en Dany in Mother’s Mercy

De boetedoening

Cersei is ten einde raad en besluit te bekennen. Ze biecht bij de High Sparrow op dat ze het bed gedeeld heeft met Lancel Lannister, maar ontkent intieme activiteiten met haar broer, Jaime. Omdat de beschuldigingen ernstig zijn, zal hier een aparte rechtszaak voor komen. Toch krijgt ze toestemming terug te keren naar de Red Keep, na een boetedoening.

Cersei vlak voor haar boetedoening
Cersei vlak voor haar boetedoening

Haar haar wordt afgesneden en haar kleren worden uitgedaan. Ze moet naakt teruglopen door de stad. Voor heersers is het beeld van de ‘common people’ erg belangrijk om hun macht te handhaven en de High Sparrow weet dat hij met deze truc haar macht doet afnemen. De mensen zijn woedend op hun koningin. Cersei blijft sterk, maar uiteindelijk stort ze in en is de ellende van haar gezicht af te lezen. Ze bereikt het kasteel uiteindelijk wel, vies en met bebloede voeten.

Daar wordt ze ontvangen door Ser Kevan Lannister, Grand Maester Pycelle en Qyburn. Die laatste is erg zorgzaam en stelt haar een nieuw lid van de King’s Guard voor. Een man van formaat, die in de boeken Ser Robert Strong wordt genoemd. Wij weten wel waar hij vandaan komt.. Cersei weet dat wraak binnenkort van haar zal zijn en zo wordt ze weggedragen door deze nieuwe verschijning.

For the Watch!

Samwell Tarly is tot een besef gekomen. Gilly en haar zoon zijn niet veilig bij de Wall en hij moet een manier vinden om haar te beschermen. Daarnaast heeft Castle Black een nieuwe Maester nodig, dus vraagt Sam aan Jon of hij samen met Gilly en Little Sam naar Oldtown mag gaan, om daar opgeleid te worden tot Maester. Jon raakt zijn enige vriend kwijt. Wel keert Davos terug naar Castle Black en ook Melisandre heeft haar toevlucht gezocht in het slot.

Olly komt hem later halen met de mededeling dat een wildling iets weet van Benjen Stark, de vermiste oom van Jon. Dit valt echter tegen, in plaats van een wildling, vindt Jon een bordje met de tekst ‘verrader’. Alliser Thorne steekt hem vervolgens, net als andere mannen van de Nigth’s Watch. Het eindigt met een steek van Olly. In de ogen van Jon zien we de emoties die ook Gaius Julius Caesar gehad moest hebben toen hij sprak “Et tu, Brute?”: pure verbazing en een flikkering van wanhoop.

For the Watch!
For the Watch!

Dat was in mijn ogen een hele spectaculaire finale! Heb jij ook zo genoten van deze laatste aflevering? Laat van je horen in de reacties.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

8 Comments

 1. Ik verwacht (en hoop) niet dat dit de laatste scene was met Jon Snow.

 2. k geloof niet dat jon snow dood is. Want als je kijkt naar alle series heeft hij vaak iets met het einde te maken. Hoop dat de rode heks hem tot leven tovert. Op internet las ik dat hij wellicht een zoon is van lyanna de zus van Ned stark. IK hoop dat het waar is wil jon snow niet missen. Wel zien we volgensmij de volgende serie niest van hem

 3. Er gaat een gerucht dat Jon Snow waarschijnlijk een zoon van Lyanne Stark en Aegon Targaryen is.
  Daarnaast is het bijna zeker dat de White Walkers nu over de muur zullen komen. Jon Snow was immers de enige die ze probeerde tegen te houden. Hopen dat hij terug komt.

  • Uit het stuk van forbes (de update) vind ik het stuk over Stannis interessant. Ik vermoed dat Stannis niet terechtgesteld wordt door Brienne, maar ze zal hem de keuze geven om ‘het zwart’ aan te doen. Dan kan Stannis op de muur een belangrijke rol spelen tegen de White Walkers (en dus het rijk beschermen) terwijl Jon een andere rol kan spelen (in de serie via Melissandre, in de boeken via ghost?)

 4. Ik denk dat Jons geest in Ghost gaat en daarin verder leeft.

  • Een aflevering die je een jaar lang in spanning gaat houden over hoe het nu verder zal gaan. Vond het een erg onrustige aflevering met wel heel veel open eindjes. Stannis, Sansa & Theon, Daenerys, Jon > hoe nu verder?
   Persoonlijk denk ik dat Stannis, Sansa en Theon het overleefd hebben. Jon wordt wellicht gered door Melisandre. Het wordt tijd voor boek 6…….

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar