Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Hardhome

/
/
Tyrion en Daenerys
Tyrion en Daenerys

Na een veelbelovende aflevering zeven was het even afwachten of aflevering acht weer net zo goed zou zijn. We zijn zeker niet teleurgesteld! Game of Thrones is duidelijk weer terug op haar oude niveau. Deze aflevering was zelfs bovengemiddeld. Het begin van ‘Hardhome’ is al erg goed, maar de gigantische strijd en het huiveringwekkende einde zijn toch wel het hoogtepunt van deze wederom fantastische aflevering van Game of Thrones.

Tyrion en Daenerys

De aflevering begint in Meereen, waar Daenerys een besluit neemt over Tyrion en Jorah. Daenerys besluit om Tyrion te vertrouwen en neemt gelukkig geen ondoordachte beslissing. Goed voor Tyrion! Jorah daarentegen wordt, mede dankzij het advies van Tyrion, wederom de stad uitgezet. En toch lijkt hij vastberaden om te vechten voor zijn Khaleesi: hij heeft nu immers toch niets meer te verliezen. De interactie tussen Daenerys en Tyrion is heel erg leuk. Het zijn beiden eigenzinnige personages met charisma en ik vond hun gesprekken in deze aflevering dan ook fantastisch. Ik ben trouwens erg benieuwd naar de verhaallijn van Daenerys en Tyrion in de volgende aflevering.

Lana

In Braavos krijgt Arya in deze aflevering haar eerste opdracht. Ze gaat nu door het leven als Lana, een meisje dat oesters verkoopt in de haven. In deze aflevering krijgt ze de opdracht om een gokkende man in de haven in de gaten te houden en uiteindelijk te doden. Hoewel er niet heel veel aandacht is voor Arya in deze aflevering is het goed om te zien dat er weer een beetje actie in haar verhaallijn komt. Ook vond ik het erg leuk om Arya weer eens in het daglicht te zien en in een andere outfit.

Arya als Lana
Arya als Lana

Ondertussen in King’s Landing

Aflevering zeven eindigde met de gevangenneming van Cersei. In deze aflevering zien we Cersei in haar cel. Ze is vies, krijgt geen eten en drinken (tenzij ze haar schuld bekent) en wordt geregeld geslagen. De trotse Cersei weigert natuurlijk om te bekennen en moet uiteindelijk water van de grond drinken. Gek genoeg heb ik dubbele gevoelens bij Cersei’s huidige situatie. Hoewel Cersei het verdient, moet ik zeggen dat ik het stiekem toch wel een beetje met haar te doen heb. Cersei krijgt in deze aflevering ook nog bezoek. Niet van Tommen, want die schijnt in shock te zijn door de situatie, maar van Qyburn. Hij vertelt haar dat er een manier is om vrij te komen. Cersei denkt dat hij bedoelt dat ze haar schuld moet bekennen, maar zelf denk ik dat Qyburn misschien wel op een trial by combat doelt. Hij is immers nog steeds bezig met het oppeppen van The Mountain.

Cersei in haar cel
Cersei in haar cel

Winterfell

In aflevering acht zien we opnieuw een confrontatie tussen Sansa en Theon. Het is waarschijnlijk hun eerste ontmoeting na het verraad van Theon in aflevering zeven en Sansa is vanzelfsprekend woedend. Ze confronteert Theon en vertelt hem dat ze nu in staat zou zijn om Theon net zo te verminken als Ramsay in het verleden heeft gedaan. Blijkbaar maakt dit iets los in Theon, want uiteindelijk vertelt hij dat hij Bran en Rickon niet heeft gedood. Sansa is vanzelfsprekend verbijsterd en wil weten waar Bran en Rickon nu zijn, maar Theon verlaat uiteindelijk de kamer met de woorden: “Not Theon. Reek.” Ik vond het een krachtige en emotionele scene. Misschien dat Sansa voortaan iets minder vijandig tegenover Theon zal staan. Tegelijkertijd presenteert Ramsay zijn plan om Stannis te overvallen. Hij zegt maar twintig mannen nodig te hebben. Ik hoop zelf dat zijn plan gigantisch gaat mislukken. Kan Melisandre niet alvast een vuurtje stoken?

Sansa en Theon
Sansa en Theon

Hardhome

Het laatste, en meest besproken, gedeelte van de aflevering speelt zich af ten noorden van the Wall, waar Jon en Thormund met de wildlings gaan overleggen over vrede. Ik was ervan overtuigd dat er waarschijnlijk een conflict zou ontstaan tussen Jon, Thormund en de andere wildlings. In eerste instantie leek dit ook zo. Meteen bij aankomst laat the Lord of Bones al blijken dat hij Thormund niet meer vertrouwd (grappig was trouwens hoe Thormund hem als reactie de kop inslaat). Ook de leider van de Thenns laat zich uiteindelijk niet door Jon overtuigen. We leren ook een nieuwe personage kennen: Karsi, ook een leider. Zij overleeft de aflevering niet, maar ik vind het toch een interessant en krachtig personage. Het lukt Jon uiteindelijk om een deel van de andere wildlings te overtuigen en ze beginnen met het vervoeren van de wildlings naar de boten.

Hardhome
Hardhome

Al snel verandert de aflevering echter in een grandioos gevecht tussen de levenden en the army of the dead. Het geblaf van de honden, het huilen van de wind en een enorme sneeuwwolk kondigen het naderende onheil aan. Vervolgens worden de poorten gesloten en hoor je alleen nog het gegil van de mensen die niet meer binnen konden komen, totdat het gegil verstomt. Vervolgens barst de strijd, of moet ik zeggen de afslachting, los. We hebben de levende doden al eerder gezien, maar in deze aflevering zijn ze nog enger. En dodelijker. De slag is wederom fantastisch in beeld gebracht. Het wordt nog spannender wanneer er bovenop de berg een aantal white walkers verschijnen (kippenvelmoment). Jon herinnert zich het dragonglass, dat in de hut ligt, en gaat dit samen met de leider van de Thenns halen. In de hut verschijnt echter een white walker. De leider van de Thenns is snel verslagen. Jon probeert echter uit alle macht het dragonglass te vinden. Hij vindt alleen een zwaard, dat meteen kapot wordt geslagen en hij wordt naar beneden geslingerd. Daar vindt hij echter Longclaw, een zwaard gemaakt van Valyrian steel, waarmee hij de white walker doodt. Valyrian steel kan dus net zoals dragonclass white walkers doden! Het was een angstaanjagend half uur, maar Jon overleeft gelukkig de aflevering. Samen met Thormund en Edd vlucht hij met een bootje naar de schepen. De laatste beelden zijn wederom huiveringwekkend: een white walker loopt de kade op, doet zijn armen omhoog en alle vermoorde wildlings worden wakker met blauwe ogen. Onder hen ook Karsi. De aftiteling heeft geen muziek op de achtergrond.

Jon in gevecht met een White Walker
Jon in gevecht met een White Walker

Deze aflevering wordt nu al een van de beste afleveringen van Game of Thrones genoemd. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Er waren goede en interessante dialogen, maar vooral ook veel verrassingen en spectaculaire effecten. Waren jullie ook zo onder de indruk van ‘Hardhome’? En wat was voor jullie het meest indrukwekkende moment van de aflevering?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

6 Comments

 1. Jeetje wat vond ik dat laatste stukje spannend, dacht even dat het gedaan was met onze lieve Jon Snow. Ook vindt ik de verhaallijn van Sansa en Theon erg interessant. Wederom een goede aflevering. Jammer dat we nog maar 2 afleveringen te gaan hebben 🙁

 2. Als vanouds, gelukkig, vond het een beetje saai worden. Vooral ook omdat ik alle boeken heb gelezen. Was zelfs even bang dat Jon het niet zou gaan overleven.

  • Mee eens, de boekenlezers gaan nu eindelijk ook ‘nieuw’ materiaal zien daar enkele verhaallijnen in de serie de boeken al hebben ingehaald. Ik ben heel benieuwd hoe deze verhaallijnen zich gaan ontwikkelen en of dat in de boeken ook zal gebeuren.
   (George, schiet maar op met die Winds of Winter!)

 3. Karsi kwam me heel vaag bekend voor. Zij wordt gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen die eerder de rol vertolkte van journaliste Katrine Fønsmark in Borgen. Maar toen geheel blond.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar