Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Een Game of Thrones tour in Split, Kroatië

/
/

Je hebt het vast wel eens vaker gehoord: Game of Thrones en toerisme gaan hand in hand. De verschillende opnamelocaties in Ierland, Spanje en Kroatië trekken de afgelopen jaren erg veel toeristen, omdat fans graag de plekken bezoeken waar hun favoriete serie is opgenomen. Het vakantieseizoen is voor een aantal mensen al begonnen, dus neem ik jullie mee naar Split in Kroatië, waar ik een Game of Thrones tour langs enkele locaties heb mogen maken.

Klis Fortress als Meereen in Game of Thrones
Klis Fortress als Meereen in Game of Thrones

De gids was Tino Plosnic. Hij heeft ons meegenomen naar drie verschillende locaties waar ik later in deze blog op terugkom met foto’s. Tino is een erg groot fan van de boeken en de serie en is al langer een gids van andere tours in Split en omgeving. Toen Game of Thrones begon met opnames in Split, was het niets anders dan gepast om een speciale tour te ontwikkelen, die nu ook erg populair is.

De tour is semi-private, wat inhoudt dat er 2 tot 6 mensen meegaan. Ik had een vriend meegenomen en samen met ons was er nog een stel uit Engeland. Van ongeveer 10:00 uur tot 14:30 uur hebben we met vijf personen door de omgeving gewandeld en gereden en hebben we drie locaties bezocht. Hier vertelde Tino over hoe de opnames in zijn werk gingen en ook kwam de lokale historie aan bod.

Diocletian’s Palace

De tour begon in de oldtown van Split, waar de kelders van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus zijn gebruikt als de kerkers van de piramide in Meereen waar Daenerys haar draken heeft opgesloten. Verder zijn steegjes en gangen in het paleis gebruikt als straten van Meereen.

In dit steegje werd een van de eerste moorden gepleegd op een van de masters in seizoen 4. De aflevering heette “Oathkeeper”.IMG_2611

Onderstaande trap die leidt naar de kerkers met Viserion en Rhaegal. Pas in de montage in die ruimte geplaatst.IMG_2608

De ruimte waar Dany haar draken in gevangenschap houdt. Deze ruimte kwam bijvoorbeeld terug in “Kill the Boy”. Op de foto staat de groep.IMG_2591

Dit is het marktplein waar de Unsullied in “The Sons of the Harpy” naar het steegje worden gestuurd waar Sons op ze wachtten.IMG_3168

En dit is het bewuste steegje.IMG_3164

Hier ligt Henk ongeveer op de plek waar Ser Barristan Selmy is gestorven.IMG_2595

Kliss Fortress

Na de binnenkant van Meereen gehad te hebben gaan we naar de buitenkant. Door naar onderstaande foto te kijken herkennen jullie het denk ik wel. Kliss Fortress hebben we in seizoen 4 en 5 veel terug zien keren, bijvoorbeeld als plek waar Mossador de slaaf onthoofd is, in “The House of Black and White”.

De buitenkant van Meereen ziet er zo uit in het echt.IMG_2645

Hier imiteren we de vastgespijkerde masters, die we nog kennen uit seizoen 4.IMG_2647

Dit plantje is na de opnames blijven hangen. Een echte herinnering aan GoT dus!IMG_2648

Klaar met het genieten van het fort? Vergeet dan ook niet om het uitzicht te bewonderen.IMG_2625

Zrnovica Water Mill

Tot slot brachten we als groep een bezoekje aan de watermolen van Zrnovica, waar kok Marco ons een heerlijke, typische maaltijd uit Kroatië voorschotelde. Hij woont ook op de locatie en vertelde hoe een lid van de crew zijn parkje aan de rivier zo mooi vond, dat het een opnamelocatie werd. De baadscène van Missandei, waar ze gespot wordt door Grey Worm, is namelijk daar opgenomen.

De prachtige locatie en de rivier waarin gefilmd is.IMG_2670IMG_2663

Een echte lokale barbecue. Ook aan de vegetariërs werd gedacht!IMG_2671

Marco mocht als een van de weinigen foto’s maken toen er gefilmd werd (hij woonde er immers..). Het was erg leuk om door zijn bijzondere fotoboek te kijken, want zo zagen we wat er allemaal moest gebeuren voor een relatief kleine scène.

Ons eindoordeel

En dit is maar een deel van alle plekken die we gezien hebben! Deze Game of Thrones tour is erg leuk voor de echte fans van GoT, maar ook als je geïnteresseerd bent in de lokale cultuur kun je er terecht. Tino wist een goede balans te vinden tussen wat hij vertelde over GoT en wat hij vertelde over de historie van de locatie zelf. Verder liet hij de groep actief meedenken als we op een nieuwe locatie kwamen: “Who knows what this place is?”. Ook maakte hij vergelijkingen tussen wat vroegere keizers en heersers deden en wat de koningen uit GoT gedaan hebben. Als boeklezer moet je scherp zijn, want ook daaruit stelt hij vragen aan zijn toehoorders.

Een foto van de groep van de Game of Thrones tour, inclusief Tino:IMG_2686

Ikzelf heb gedurende mijn resterende tijd in Kroatië ook het nationale park Krka (achtergrondshots) en Šibenik (Braavos) bezocht. Toch miste ik dan wel iemand die alles haarfijn toelichtte. Conclusie, mocht je spoedig naar Kroatië gaan? Dan zou ik zeker deze Game of Thrones tour gaan doen! Boeken kan op deze website, waar je ook nog even alles na kunt lezen: gameofthronestourcroatia.com

Heb jij zelf al eens locaties bezocht? Zo ja, waar? Zo nee, zou je dat wel leuk vinden om te doen?

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

2 Comments

  1. Kroatië is sowieso de moeite waard! Wij waren al gek van dit land voor de serie kwam. Vorig jaar waren we in Dubrovnik waarvan de straten, brug en het fort zijn gebruikt voor diverse scènes. Erg leuk om je even te wanen in Kings Landing!

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar