Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Gift

/
/
Daenerys en Hizdahr in The Gift
Daenerys en Hizdahr in The Gift

Ik denk dat we na de zevende aflevering weer helemaal op het niveau van Game of Thrones zitten! Onverwachte plotwendingen, verraad, geschreeuw en gevechten, precies zoals we het gewend waren. Het vijfde seizoen neemt in mijn ogen weer een positieve wending. Lees onze recap niet als aflevering 7, The Gift, nog niet gezien hebt, want we hebben weer genoeg spoilers.

De winter is gekomen

Vijf seizoenen roepen de inwoners van Westeros al ‘winter is coming’, maar het lijkt erop dat de sneeuw nu ook echt gekomen is! Winterfell is met een wit deken bedekt en zoals we verwacht hadden is Sansa niet in een euforische stemming. Ramsay doet haar elke nacht pijn, vertelt ze aan Reek. Ze probeert hem ervan te overtuigen dat hij Theon Greyjoy is en vraagt hem vervolgens om een kaars aan te steken in het hoogste raam van de gebroken toren. Op het moment dat ze smeekt voor zijn hulp, voel ik de Jeyne Poole uit de boeken in haar naar voren komen.

Het kost hem moeite, maar we zien Theon door de sneeuw lopen op weg naar de toren om Sansa te helpen. Tot onze grote verbazing loopt hij toch naar Ramsay. Later loopt Ramsay met Sansa door Winterfell en laat hij aan haar zien dat hij dat hij de vrouw die Sansa hielp gevild en vermoord heeft. Theon heeft haar plannen verraden en de band die ze begonnen te krijgen lijkt weer verdwenen te zijn.

Melisandre en Stannis in The Gift
Melisandre en Stannis in The Gift

Een stukje noordelijker is Stannis op weg naar Winterfell. Ook hij heeft te maken gekregen met de sneeuwstorm en zijn mensen kunnen er niet goed tegen. Davos adviseert terug te keren naar Castle Black, maar Stannis is van mening dat nu het moment gekomen is om alles te riskeren. Hij wil hoe dan ook naar Winterfell. Melisandre komt met een mysterieuze oplossing die weer de kracht van het bloed van een koning vereist. Ze wijst hem erop dat Stannis een dochter heeft. Nee, Melisandre, je blijft van Shireen af! Gelukkig deelt Stannis deze mening vooralsnog met mij.

Samwell en Gilly

Ook bij de Wall is het gaan sneeuwen. Jon vertrekt naar Hardhome om de Wildlings te betrekken bij aanstaande gevecht tegen het leger van de White Walkers. Voor de zekerheid krijgt de Lord Commander van Samwell dragonglass mee. Zou hij dit nodig gaan hebben op deze missie, waarover de meningen in de Night’s Watch verdeeld zijn? Samwell en Gilly worden na het vertrek van Jon geconfronteerd met het feit dat Maester Aemon stervende is. We krijgen te maken met een van de eerste natuurlijke sterfgevallen in de serie en er wordt op een geschikte manier afscheid genomen van deze Targaryen.

Gilly krijgt echter nog meer aan haar hoofd als twee mannen van de Night’s Watch intieme avonturen met haar willen beleven. Samwell probeert haar te verdedigen maar hij blijkt nog steeds geen goede vechter. Hij krijgt een paar ferme tikken op zijn gezicht, voor de twee anderen weggejaagd worden door Ghost, die nog wel in Castle Black is. Als Gilly Samwell verzorgt, worden ze heel wat intiemer met elkaar. De relatie van deze twee karakters wordt naar mijn mening erg goed overgebracht. Twee gelijken uit toch twee heel verschillende werelden.

Sam probeert Gilly te verdedigen
Sam probeert Gilly te verdedigen

De veiling nabij Meereen is geopend!

Tyrion en Jorah zijn aangekomen op een slavenveiling nabij Meereen en Jorah wordt voor een flink bedrag verkocht aan een trainer van de vechters in de vechtkuilen. Tyrion koopt hij ook, doordat Tyrion bewijst een grappig klein ventje te zijn. Later kiest de man een aantal van zijn vechters uit om tegen elkaar te strijden, zodat er een keuze gemaakt kan worden wie in Daznak’s Pit mag vechten op de grote dag dat de koningin hem opent.

Dany zien we in bed met Daario Naharis, die vindt dat zij gerust met hem kan trouwen. Hij geeft haar het advies om bij de opening van de vechtkuilen alle meesters van Meereen te verzamelen en te vermoorden, voordat de Sons of the Harpy weer toeslaan.

Jorah spreekt met Dany
Jorah spreekt met Dany

Toevallig bezoekt de Daenerys samen met Hizdahr zo Loraq ook de kleine vechtkuilen. Jorah werd niet uitgekozen om mee te doen, maar zodra hij haar ziet zitten gaat hij als een dolle alle vechters af en blijft als laatste over. Dany lijkt verbaasd en stuurt hem weg, maar dan vertelt hij over ‘the gift’ dat hij voor haar heeft. Tyrion verschijnt in ketenen voor de drakenkoningin en stelt zichzelf voor.

A special ointment from Asshai

En we zijn weer in Dorne. Jaime probeert de situatie uit te leggen aan Myrcella maar de jonge Lannister lijkt alleen maar te denken aan de liefde die ze heeft voor Trystane Martell. Ondanks dat dit voor Jaime moeilijk moet zijn, heeft hij nog wel een mooie ruimte om te leven. Bronn zit in de kerkers, met de Sand Snakes tegenover hem. Hij maakt zijn liedje van de vorige aflevering af en Tyene vraagt hoe het met zijn arm is. Ze probeert hem te verleiden met de aanblik van haar lichaam en Bronn wordt licht in zijn hoofd.

Jaime en Myrcella in The Gift
Jaime en Myrcella in The Gift

Deze Sand Snake heeft hem namelijk vergiftigd met de ‘Long Farewell’, een vergif uit Asshai. Gelukkig heeft ze een tegengif, wat ze hem toewerpt nadat hij haar de mooiste vrouw die hij ooit gezien heeft, heeft genoemd. Vorige week had ik niet veel kritiek op deze drie meiden in tegenstelling tot ongeveer alle andere kijkers van Game of Thrones. Maar over deze scène was ik, ondanks de bijzondere levenswijze van de Dornse mensen, ook niet erg enthousiast. Die Sand Snakes blijven onvoorspelbare karakters en ik weet niet wat ik nog van ze kan verwachten dit seizoen.

‘The gods demand justice’

Olenna Tyrell is in gesprek met de High Sparrow over haar twee kleinkinderen die door het geloof in gevangenschap gehouden worden. De High Sparrow weigert om ze vrij te laten, ongeacht waar Olenna mee dreigt. De goden eisen immers gerechtigheid. Als Olenna de sept verlaat krijgt ze bericht van Littlefinger, die ze later ontmoet in een van zijn verwoeste bordelen. In hun gesprek wordt duidelijk dat Cersei om informatie over Loras gevraagd heeft en dat Littlefinger zo op Olyvar gekomen is. Dit bevalt Olenna natuurlijk helemaal niks, maar hij heeft ook een mysterieuze ‘gift’ voor haar.

Cersei overtuigt Tommen ervan dat ze alles wil doen voor zijn geluk en als de tranen deze liefhebbende moeder over de wangen rollen lijkt het even alsof ze het meent. Ze brengt een bezoek aan Margaery die dat niet erg kan waarderen. Als Cersei met een glimlach de cel uitloopt voelt het al alsof iets verkeerd dreigt te gaan.

De High Sparrow legt aan haar uit hoe alle glorie van het geloof en ook de huizen van Westeros moet verdwijnen. De waarheid moet naar boven komen, ook bij House Tyrell. Dit lijkt Cersei te bevallen, tot het gesprek in de oude kapel een andere wending neemt. Brother Lancel verschijnt en de High Sparrow vertelt dat Lancel ook genoeg verhalen kent over de zonder van Cersei. Ze wordt meegenomen door drie septa’s en zelf in een cel gegooid. Die Littlefinger kan ook alles regelen..

Dit is niet wat Cersei gedacht had
Dit is niet wat Cersei gedacht had

Ik denk dat deze aflevering zeker het niveau is wat we gewend zijn. Wat vonden jullie van The Gift? Laat het weten in de reacties!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

3 Comments

  1. Geweldig! Kan niet wachten op de volgende aflevering. Alleen ben ik ook erg benieuwd hoe het met de stark jongens gaat!

  2. Een mooie goede aflevering. Het lijkt erop dat we nog een spectaculair toetje mogen verwachten de komende weken.
    Ben net als Lon benieuwd hoe het Bran en vooral Rickon vergaat, maar ik denk dat we zullen moeten wachten op boek 6 voor meer info voor wat betreft deze jongens.

  3. Hartelijk dank voor deze recensie. Ik lees met genoegen elke dinsdagmorgen jullie recensie. Hierdoor begrijp ik dingen beter. Een prima aanvulling. Deze aflevering (nr. 7 ) was voor mij tot op heden het hoogtepunt van dit seizoen. Ik kan inderdaad niet wachten tot volgende week. Maar eerst vrijdag naar de tentoonstelling in Amsterdam. Ik kijk erna uit.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar