Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Kill the Boy

/
/

We zijn alweer op de helft van dit vijfde seizoen aangekomen dat gemengde reacties ontvangt. Deze aflevering kwam voor mijn gevoel een beetje traag op gang maar we werden wel getrakteerd op een spectaculair eind. Kijkend naar de veranderingen vind ik het ook een van de beste van dit seizoen. Lees niet verder als je aflevering 5, Kill the Boy, nog niet gezien hebt, want in deze recap staan spoilers!

Maester Aemon in Kill the Boy
Maester Aemon in Kill the Boy

Daenerys and the Masters

Aan het eind van de vorige aflevering zagen we hoe Grey Worm en Ser Barristan Selmy het gevecht met de Sons of the Harpy aangingen en hoe ze ineenstortten aan het eind. Grey Worm is zwaar gewond en Missandei waakt bij hem. Ser Barristan heeft wat minder geluk gehad en de ridder is overleden. In reactie hierop besluit Daenerys om naar het eerder gegeven advies van Daario te luisteren en ze brengt de leiders van de grote families van Meereen bijeen, om haar draken te ontmoeten.

De meesters, inclusief haar raadgever Hizdahr zo Loraq, zijn angstig, zeker als ze langzaam dichterbij komen. Een van hen wordt aangevallen door Rhaegal en Viserion, waarna de draken hem opeten. Dat heeft vast indruk gemaakt. Ik vond het een beetje een vreemde scène om naar te kijken, omdat deze brute, willekeurige moord voor mijn gevoel niet echt nodig was. Zou de échte Targaryen in Dany nu toch ontwaken?

Daenerys gaat naar Hizdahr zo Loraq
Daenerys gaat naar Hizdahr zo Loraq

Grey Worm wordt later wakker en deze Unsullied geeft toe bang te zijn geweest. Bang dat hij nooit meer Missandei zou zien. Missandei zelf is geraakt door deze romantische biecht en ze zoent Grey Worm. Als Dany later aan haar vraagt hoe ze denkt over de problemen in Meereen, laat ze doorschemeren dat de drakenkoningen vooral haar eigen gevoel moet volgen. Dus Daenerys brengt een bezoek aan Hizdahr en vertelt hem dat de vechtkuilen weer open gaan. Ook zal ze trouwen met een van de meesters en wel met hem. Zou dit de orde in Meereen herstellen?

Kill the boy and let the man be born

Jon Snow gaat raad vragen aan Aemon Targaryen, de maester van Castle Black. Hij geeft aan met een moeilijke keuze te zitten en Aemon vertelt hem om ervoor te gaan. Jon moet van de jongen in hem af en een man worden. Dus hij legt zijn plannen voor aan de Night’s Watch: de Wildlings naar hun kant van de Wall halen, om samen met hen tegen White Walkers en hun leger van de dood te vechten. Tormund Giantsbane is al overgehaald als leider, maar gaat alleen mee naar Hardhome, waar de meeste Wildlings zijn, als Jon ook meegaat.

Dit voorstel wordt lang niet door iedereen gewaardeerd en ook Olly, het jongetje wiens familie vermoord is door Wildlings, laat zien dat hij zeker niet achter het plan staat. Maar Jon zet het door en waarschijnlijk levert dit een hoop verdeeldheid op. Stannis laat de Wall achter zich en gaat op weg naar Winterfell, waar hij een confrontatie aan wil gaan met de Boltons.

Melisandre staat op het punt om te vertrekken
Melisandre staat op het punt om te vertrekken

Het familiediner van House Bolton

Podrick en Brienne zijn in de buurt van Winterfell en willen een bericht naar binnen krijgen. Gelukkig zijn de mensen uit het noorden trouw aan de Starks, dus die helpen haar graag. In Winterfell wordt het er niet gezelliger op. Myranda, de dochter van de kennelbeheerder en minnares van Ramsay is jaloers op Sansa en laat dit duidelijk merken aan Ramsay. Toch zegt ze, dat zij hem nooit zal vervelen, na hem een bloedende lip geslagen te hebben. Waarschijnlijk is dit niks vergeleken met wat zij samen gewoon zijn te doen. Sansa komt weer in aanraking met de oude vrouw die haar vertelde dat ‘the North remembers’. Ze vertelt haar dat er vrienden in de buurt zijn en dat als ze in de problemen zit, ze een kaars aan moet steken in het hoogste raam van de oude toren.

Als ze daar later naar kijkt ziet Myranda haar, die Sansa vervolgens meeneemt naar de kennels. Daar ligt Theon Greyjoy, ofwel Reek. Sansa is verrast door deze ontmoeting en Reek heeft er moeite mee om aan Ramsay te vertellen dat ze hem gezien heeft. Bij een familiediner, waar hij wijn schenkt, dwingt Ramsay Reek om excuus aan te bieden voor het vermoorden van Bran en Rickon (wat hij nooit echt gedaan heeft, maar dat weet Sansa niet).House Bolton

Als hij ook nog meldt dat Reek Sansa tijdens de bruiloft weg mag geven aan Ramsay, besluit Roose dat zijn zoon genoeg lol heeft gehad. Zijn vrouw, Walda Frey, is zwanger van een zoon en dat meldt hij met vreugde. Dit zou een mogelijk plaatsvervanger van Ramsay kunnen zijn, dus de wrede jongen is niet blij met dit nieuws.

The Stone Men

Jorah en Tyrion zijn nog steeds op weg naar Meereen als blijkt dat Jorah gepland heeft om door de ruïnes van Valyria te varen. Deze vroegere beschaving, waar de Targaryens woonde, staat bekend om zijn grootsheid, tot ‘the Doom’ het gebied wegvaagde. De twee hooggeboren Westerosi beginnen eindelijk wat sympathie voor elkaar te krijgen als ze het mysterieuze gebied in varen. Dan vliegt Drogon over, een kort bericht dat aangeeft waar ze het voor doen.

De aanval van de Stone Men
De aanval van de Stone Men

Daar eindigt hun avontuur in Valyria echter niet. Hun kleine bootje wordt aangevallen door Stone Men. Dit zijn mensen met Greyscale die vanwege hun ziekte verstoten zijn uit hun eigen samenlevingen en nu daar samen wonen. Tyrion kan zich moeilijk verdedigen en gaat het water in. Na een angstige, lange stilte, maakt Jorah hem wakker en vraagt of de Stone Men hem aangeraakt hebben. Gelukkig ontkent Tyrion, want anders is de kans groot dat ook hij besmet is. Jorah besluit tot slot om wat hout te gaan halen. Hij werpt een blik op zijn arm en wij zien dat hij wel besmet is met deze vreselijke ziekte.

Zoals gezegd vond ik het hier en daar een wat tragere aflevering, maar ook zeker erg goed door de duidelijke dialogen en ontwikkelingen. Dit was Kill the Boy, de vijfde aflevering van het vijfde seizoen. Nu we halverwege zijn, ben ik erg benieuwd naar hoe jij denkt over dit seizoen en deze aflevering. Laat het weten in de reacties!

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

8 Comments

 1. Ik vind het raar en niet leuk dat er nu ineens zoveel verschillen komen met het laatste (uitgegeven) boek. Sommige keuzes van de t.v.-makers begrijp ik niet.

  • Kun je daar iets specifieker over zijn, welke keuzes je niet begrijp?

   • Ten eerste vind ik het niet leuk dat Barristan Selmy dood gaat. Hij is een goede raadgever voor Dany. Dat gebeurt in de boeken (nog) niet.
    Ten tweede vond ik de plotwikkeling rond Mance Rayder in het boek interessanter. Misschien een beetje ver gezocht maar wel cooler.
    Verder vind ik het raar dat Ramsay een vriendin heeft die jaloers is op Sansa, omdat hij in het boek wrede spelletjes speelt met jongedames. Met Sansa zijn ze nu verder dan in het boek, dus daar kan ik nog niet zo veel over zeggen.
    En bij Tyrion mis ik het personage van Penny, dat in de boeken een geweldig interessante band met Tyrion heeft. En ik vind het stom dat Jorah nu grey scale heeft, terwijl dat in het boek een ander personage krijgt.
    Over Brienne en Pod kan ik niks schrijven, want misschien gebeurt dat nog. En dat Jaime naar Dorne gaat is ook raar. En in Dorne mis ik Arianne Martell.

    • Ik ben het helemaal met je eens, lijkt wel of David Benioff en D.B. Weiss het einde te horen hebben gekregen en daar met grote stappen naar toe aan het werken zijn. Waarbij veel mooie en subtiele verhaallijnen uit het boek weg gelaten worden. Dat vind ik persoonlijk ook zonde en jammer, voor mij voelt het alsof seizoen 6 straks wel eens het einde zou kunnen zijn.

     • Mooie zin: ‘Waarbij veel mooie en subtiele verhaallijnen uit het boek weg gelaten worden.’ Dat vind ik dus ook.
      En George R.R. Martin moet het volgende boek gewoon uitgeven. Dat heeft hij denk ik toch allang af.

 2. Ik ben het met je eens hoor Danielle!! @ LR wat dacht je bv. van Sansa? In het boek wordt Arya ( of eigenlijk Jeane Poel) uitgehuwelijkt met heer Rammert. Ook daarvoor al! Brienne die heer Baelish tegenkomt belachelijk! Vond het ook al raar dat Varys met Tyrion mee reisde maar enfin. Waarschijnlijk komt in de serie er nu niets meer over dat Tyrion een slaaf wordt? Waarom is Jaqen H’ghar opeens in het huis van zwart/wit? Jaime Lanninster gaat naar Dorne? Echt niet! Ser Balon Swann gaat en die krijg zelfs een verhouding met een zandslang. Waarom gaat Ser Barristan dood?

  • Dat is niet ser Balon Swann, maar Arys Oakheart. Balon Swann moet later wel het hoofd van Clegane naar Dorne brengen, maar komt volgens mij geen Sand Snakes tegen.
   Vind het bijzonder jammer dat er nu met zevenmijlslaarzen door deze boeken wordt heen gelopen. Sommige verhaallijnen hadden verder kunnen worden uitgediept of überhaupt worden geïntroduceerd, Euron & Victarion, de Griffs, de verhouding tussen Ariane en Arys, Davos die naar Withaven gaat, Sam die naar Oldtown reist en zo zijn er nog wel een paar. Op die manier denk ik dat je de boeken meer recht had gedaan en de lezers van de boeken beter had bediend. Maar in de plaats worden sterke karakters vermoord en ontstaan er ongeloofwaardige relaties i.c. Grey Worm en Missandei

   • Ik ben het met bovenstaande reacties eens. Het 5e seizoen kan me sowieso veel minder boeien dan de eerste 4 seizoenen. Het blijft allemaal net iets te oppervlakkig. Hopelijk maken de laatste 5 afleveringen dit meer dan de goed.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar