Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The Wars to Come

/
/
Een flashback van Cersei in The Wars to Come
Een flashback van Cersei in The Wars to Come

Gisteren bleek dat de eerste vier afleveringen uitgelekt waren, maar de trouwe HBO-kijkers hebben geen reden om zich druk te maken. De reviews die wij dit jaar van seizoen 5 online plaatsten, zullen verschijnen op de geplande uitzenddata, na de avonduitzending van HBO Nederland. Dat gezegd hebbende, kunnen we nu starten met het doornemen van The Wars to Come, de eerste aflevering van het vijfde seizoen. Naar mijn mening was dit een stabiele opening die zeker smaakt naar meer. Pas op met lezen als je de aflevering nog niet gezien hebt, want dan staan er voor jou spoilers in deze post.

Maggy the Frog

De openingsscène is een flashback en laat ons de jonge Cersei zien die samen met een vriendin het bos in gaat, om de heks Maggy the Frog op te zoeken. Ze wil dat deze heks, gespeeld door Jodhi May, haar toekomst voorspelt. Hulde voor Nell Williams, die de rol van jonge Cersei op zich heeft genomen.

Het karakter van het personage is door de jaren heen weinig veranderd. Als we van de jonge Cersei overgaan naar de oudere, zodra we meer gehoord hebben over het noodlot van haar kinderen, zien we dat we duidelijk met dezelfde persoon te maken hebben.

Cersei neemt afscheid van haar vader, Tywin Lannister
Cersei neemt afscheid van haar vader, Tywin Lannister

In het heden zijn we in King’s Landing. Daar gaat Cersei naar de Sept van Baelor waar het lichaam van Tywin Lannister, haar vader, opgebaard ligt. Het lichaam wordt bewaakt door Jaime Lannister. Cersei verwijt hem dat hij Tyrion heeft vrijgelaten en zegt daarbij dat de dwerg zijn vader bewust vermoord heeft en Jaime door een fout. Hoe de ridder achterblijft geeft mooi aan hoe gespannen de verhoudingen momenteel zijn in King’s Landing en dit gevoel wordt versterkt door de angst van de koningin voor haar vijanden.

De dubbele bodem van Varys

Onze favoriete spin is samen met de ontsnapte Tyrion Lannister aangekomen in Pentos, in het paleis van Illyrio Mopatis die sommigen van jullie misschien nog kennen uit seizoen 1. Varys haalt Tyrion uit zijn kist op een terras waar de twee praten over hoe zwaar ze het wel niet hebben. Later onthult Varys waar hij echt voor strijdt, namelijk voor Daenerys Targaryen. Terwijl onze favoriete dwerg maar blijft drinken, krijgt hij een keuze: of zich dood zuipen in Pentos, of met Varys meegaan naar Meereen om Dany te ontmoeten.

Daenerys overlegt met haar raad in Meereen
Daenerys overlegt met haar raad in Meereen

Over Meereen gesproken, daar gaat het helaas niet erg goed. Daenerys heeft zichzelf over de stad ontfermt en de grote harpij van de piramide gehaald, maar al haar hervormingen vallen niet echt in de smaak van de oude meesters van de stad. Een van haar Unsullied wordt vermoord in een bordeel, wat de verhoudingen in de stad op scherp zet. Als Hizdar zo Loraq aangeeft dat de stad het zou waarderen als de vechtkuilen weer worden geopend, voelt Daenerys zich, vanuit haar levensovertuiging, verplicht om te weigeren en dat doet ze ook.

Ze twijfelt echter als ze in bed ligt met Daario Naharis, gespeeld door de Nederlandse Michiel Huisman, die haar vertelt waar het op staat. Zij is de drakenkoningin en moet geen zwakte laten zien. Ik vond dit een mooie scène, omdat Daenerys van een hele andere kant getoond werd: het meisje in bed met warrig haar, niet meer de strenge en nette koningin. Het gesprek stimuleert Dany om haar draken te bezoeken, die inmiddels erg groot geworden zijn. Ze wordt echter niet zo vriendelijk ontvangen als ze had gehoopt..

“Fuck my pride”

Bij de Wall is Jon Snow bezig met de training van het jongetje Olly als Melisandre (Carice van Houten) hem komt vertellen dat de koning hem wil spreken. Met de koning bedoelt zij Stannis Baratheon. Na een ongemakkelijke tocht omhoog ontmoet Jon hem op de Wall. Daar vertelt Stannis hem wat hij de wil: de Wildlings opnemen in zijn leger, zodat hij daarmee de macht kan grijpen in Westeros. Jon heeft de taak om Mance Rayder ervan te overtuigen dat hij zich moet onderwerpen.

Als Jon met de voormalige King beyond the Wall gaat praten blijkt dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Mance weigert om zijn knie te buigen voor Stannis. Jon geeft zijn trots de schuld, maar Mance zegt daarop: “Fuck my pride”. Als Rayder echt niet te overtuigen blijkt, zegt Jon dat hij een fout maakt. Dat is echter precies wat Mance wil: de vrijheid om zijn eigen fouten te maken. Hij ziet wel op tegen zijn doodvonnis: levend verbrand worden door Melisandre is geen prettig vooruitzicht.

De verbranding van Mance Rayder
De verbranding van Mance Rayder

Aan het eind van de aflevering wordt Mance naar de brandstapel geleid. Hij krijgt de kans om zijn Wildlings aan Stannis aan te bieden en te overleven. Hij weigert en wijst Stannis op “the wars to come”, waarna hij de brandstapel opstapt. Om hem het lijden te besparen loopt Jon weg en schiet hem een pijl in zijn borst, waardoor hij eerder sterft dan het vuur bij hem is. Een erg nobele actie van Lord Snow! Ik vond dit stuk een mooie plotwending, zeker omdat het er in de boeken heel anders aan toe gaat met Mance.

Bij de Mockingbird en elders

Ook Petryr Baelish is samen met Sansa Stark te zien in deze aflevering. Ze waren te gast bij Lord Yohn Royce, die Robin Arryn zal gaan trainen. Zoals we gezien hebben is de omgang met het zwaard van de jongen nog niet erg goed.. Hierna gaan Petyr en Sansa op weg naar een land waar zelfs Cersei Lannister Sansa niet kan krijgen. Welk land zou Baelish hiermee bedoelen?

Sansa Stark en Petyr Baelish in The Wars to Come
Sansa Stark en Petyr Baelish in The Wars to Come

Zonder dat ze het weten komt hun karavaan langs Brienne en Podrick, die nogal in zak en as zitten omdat Arya ze is ontglipt. Verder zien we deze aflevering ook Missandei en Grey Worm. Het slaafje vraagt aan de soldaat waarom sommige Unsullied eigenlijk naar een bordeel gaan. Grey Worm heeft daar echter geen antwoord op en vertrekt.

Ook zien we Lancel en Kevan Lannister weer een keer. Lancel, de jonge neef van Cersei, heeft zich volledig gegeven aan een gelovige groep die zichzelf ‘the Sparrows’ noemt. Een radicaal geloof in de zeven goden is onderdeel van hun levensovertuiging. Zal dit problemen op gaan leveren? Margaery Tyrell betrapt haar broer Loras naakt in bed met een andere knul. Terwijl ze zelf ook even gluurt spoort ze Loras aan om dat wat minder openlijk te doen, maar hij weet toch dat iedereen in de hoofdstad al alles van elkaar weet.

Zoals ik in de inleiding vermeld heb vond ik deze aflevering een stabiel begin van het vijfde seizoen. We zien weer veel karakters en er zijn ook zeer bijzondere gebeurtenissen, zoals de eerste flashback en de dood van Mance. Ik ben ook heel benieuwd wat jullie van deze eerste aflevering vonden, dus laat dat snel weten in de reacties!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar