Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Dothraki leren spreken

/
/

Living Language DothrakiIn de wereld van Westeros worden veel verschillende talen gesproken, zoals Dothraki de taal die gesproken wordt door het volk van Khal Drogo. De taal is speciaal voor Game of Thrones verzonnen door David J. Peterson. David heeft de taal gebaseerd op de enkele woorden die George R. R. Martin in zijn boeken heeft gebruikt en daarnaast gebruikte hij de Arabische en Spaanse taal als inspiratie. Om de taal te ontwikkelen heeft hij ook gekeken naar vergelijkbare culturen met de Dothraki. De taal bestaat momenteel uit meer dan 3000 woorden en dit aantal groeit nog steeds.

De acteurs moesten de nieuwe taal leren spreken. Om de acteurs het zo makkelijk mogelijk te maken, kregen ze de tekst ook in het Engels en David sprak de tekst in op een mp3 speler. Tevens was er een dialoog coach om ze te helpen met het uitspreken van de woorden. Jason Momoa spreekt in de serie maar 2 zinnen in het Engels, de rest spreekt hij geheel in het Dothraki. Naar mijn mening is het door David en de acteurs goed gelukt om te laten lijken dat deze taal al eeuwen gesproken wordt door de Dothraki.

Living Language Dothraki

Nu is er de mogelijkheid om zelf de taal te leren spreken. HBO heeft het boek Living Language Dothraki uitgebracht. Het boek is geschreven door Peterson en hij leert je om een gesprek te kunnen voeren in Dothraki . Het boek bestaat uit 11 verschillende hoofdstukken met eigen thema. In totaal staan er 250 verschillende woorden in het boek, dialogen en de Dothraki cultuur wordt verder beschreven. Als laatste staan er ook 50 vragen in het boek om je te testen. Het boek bevat ook een audio cd met 1 uur aan materiaal met hulp bij het uitspreken van de taal.

App & online cursus

Daarnaast is er ook een online cursus en een app voor IOS beschikbaar. De app heet Dothraki Companion en helaas op dit moment alleen beschikbaar voor Iphone en Ipad. De app bevat meer dan 300 flashcard met woorden, een grammaticale samenvatting, een uitspraak gids en een spel om je geleerde kennis te testen. De app is te koop voor $3,99. De online cursus geeft je een jaar lang toegang ($30,00) tot 5 lessen, die bestaan uit 600 Dothraki woorden, grammatica en uitleg over de uitspraak. Om alvast te beginnen met oefenen kun je op livinglanguage.com een voorbeeld van het boek downloaden.

Ik heb zelf natuurlijk ook geoefend met het spreken van Dothraki. Hiervoor heb ik meerdere keren gekeken naar Emilia Clarke. Uiteindelijk is het mij redelijk gelukt om Shekh ma shieraki anni uit te spreken. Ik heb ook geprobeerd om Jalan atthirari anni uit te spreken, maar dat was nog net te hoog gegrepen voor mij. Met het boek, de online cursus en de app zal mij misschien wel lukken om de taal beter te leren spreken.

Hajas! (goodbye)

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar