Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

George RR Martin leest voor op LonCon 3

/
/
GRRM LonCon3
GRRM tijdens LonCon 3

Van 14 tot 18 augustus werd in Londen de 72’e wereld Science Fiction Conventie gehouden. Dit evenement is elk jaar een groot lezers-en-schrijversfeest met daarnaast aandacht voor muziek, kunst, toneel, film, wetenschap en alle ‘fannish’ randverschijnselen die je maar bedenken kunt. Traditiegetrouw komen honderden schrijvers en duizenden fans naar de conventie.

George RR Martin is gek op conventies, je vraagt je af waar hij de tijd vandaan haalt om te schrijven rond alle evenementen die hij bezoekt. Een geluk bij een ongeluk voor de fans: de kans dat je hem ergens ‘in het echt’ kunt zien, is groot.

Op de vrijdagochtend was er een grote zaal gereserveerd voor GRRM om te lezen uit eigen werk. Ik schat dat er zo’n 1000 luisteraars aanwezig waren. In de inleiding kregen we te horen dat dit verhaal in ingekorte vorm zal verschijnen in “The World of Ice and Fire”, de rijk geïllustreerde geschiedenis van Westeros die in oktober zal verschijnen. Vol zelfspot vertelde Martin hoe veel moeite het gekost heeft om de geschiedenissen kort te houden: hij mocht 50.000 woorden aanleveren, maar alleen al de samenvatting (gebaseerd op de Game of Thrones-reeks) bestond uit 70.000 woorden. Met uitschrijven en herschrijven kwam hij op 300.000 woorden. Knap dat het toch nog gelukt is om “The World of Ice and Fire” dunner te krijgen dan een baksteen!

Martin noemt zijn historie “the Grimmarrillion” (en verwijst daarmee naar de Silmarillion van Tolkien) en hoopt dat de hele historie ooit nog in onverkorte vorm wordt uitgegeven. Ik ook!

In het ‘historische document’ “The sons of the Dragon” vertelt Martin over de eerste Targaryen koningen die in Westeros voet aan wal zetten, maar dan uit het perpectief van Maester Gildon (in GRRM’s eigen woorden een ‘pedantic old fart’). Hij vertelt in veel detail over de 2 zonen van de eerste koning, Aegon, halfbroers Aenis en Maegor, die tegen elkaar uitgespeeld worden. De ene heeft een beschouwend, zachtaardig karakter, de andere is een echte vechtersbaas. Ze kunnen redelijk met elkaar door één deur, maar dat verandert als Aenis koning wordt en Maegor genoegen moet nemen met een mindere rol. Als Meagor vervolgens niet in staat is om nageslacht op de wereld te zetten en Aenis niet in de gaten heeft dat de oude adel van Westeros een krijger als koning wil, slaat de vlam in de pan. Moord, incestueuze huwelijken, ruziënde koninginnen, zwaarden van Valeriaans staal, haat en nijd onder de adel, opstanden, draken: alle ingrediënten zijn aanwezig.

In tegenstelling tot ‘A song of Ice en Fire’ wordt in dit verhaal alles expliciet gemaakt, zoals het hoort in een historische verslaglegging. Martin gaf aan dat het voor hem een leuke afwisseling is om eens in ‘tell – don’t show’ stijl te schrijven in plaats van andersom. En met draken natuurlijk. “Dragons improve any history.”

Er was ook nog ruimte voor vragen, en ik kon het niet laten om aan Martin te vragen of hij dacht dat hij in de toekomst ooit nog aan SF toe zou komen. Er is hoop: Martin gaf aan dat er nog heel veel SF verhalen zijn die hij wil schrijven, maar dat hij eerst ‘a Song of Ice and Fire’ af moet maken, “because otherwise people will flay me alive”. Een andere fan vroeg wat hij zelf van de TV show van Game of Thrones vindt. Hij gaf het toe: hij is misschien een beetje bevooroordeeld, maar “HBO has done an amazing job and Game of Thrones is the greatest fantasy show in the history of television.” Dat kunnen de fans natuurlijk alleen maar met hem eens zijn!

Ik heb nog een poging gedaan een boek te laten signeren, maar tegen de tijd dat ik bij de rij aankwam stonden daar al 200 mensen te wachten. Martin wilde zijn schrijfspier sparen door maximaal 200 handtekeningen te zetten. Boehoe voor mij, maar het belooft wat voor de toekomst!

Benioff Weiss LonCon3
David Benioff en D.B.Weiss

Nog meer Game of Thrones op LonCon: Op zondagavond werden de Hugo’s uitgereikt. De Hugo Award is de belangrijkste publieksprijs voor internationale Fantastische werken. In de categorie “Best dramatic presentation, short form” won ‘The Rains of Castamere” (ook wel bekend als (“The Red Wedding”) het van Doctor Who! De scriptschrijvers (David Benioff en D.B.Weiss) waren zeer vereerd met hun award (een indrukwekkende aluminium raket).

Als je fan bent van de boeken en je wat meer van GRRM wil lezen, moet je bijvoorbeeld “Tuf Voyaging” eens lezen. Iets héél anders!

Als je meer wil lezen over LonCon, kan ik de columns van verschillende Nederlandse schrijvers op Hebban Fantasy aanraden. Dat is sowieso ‘the place to be’ voor Fantasy/SF/Horror-schrijvend en -lezend Nederland.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

1 Comments

  1. Is het al bekend of ‘the world of ice and fire’ ook in het Nederlands vertaald en uitgebracht wordt?

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar