Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Een spectaculair gevecht met een historisch tintje

/
/
The Mountain and the Viper
The Mountain and the Viper

“You raped her, you murdered her, you killed her children!” Deze zin is bij de boeklezers maar al te bekend. Oberyn Martell, de Red Viper, blijft dit tijdens zijn gevecht met Ser Gregor Clegane, de Mountain, naar hem schreeuwen. In deze achtste aflevering, die de naam The Mountain and the Viper draagt, vond dit gevecht plaats. Een “trial by combat”: de uitslag zou bepalen of Tyrion Lannister schuldig werd bevonden aan de moord op Joffrey of niet. Lees niet verder als je de aflevering nog niet hebt gezien in verband met spoilers!

Ramsay Snow wordt een Bolton

Ramsay is met Reek afgereisd naar Moat Cailin, een kasteel aan de noordelijke zijde van het moeras de Neck. Reek moet daar doen alsof hij nog steeds Theon Greyjoy is, en zo de IJzereilanders die het kasteel bezet houden eruit te jagen. Reek gaat onder een wit vredesbanier naar binnen en maakt zo kennis met de aanvoerder van de bezetters, Ralf Kenning. Hij weigert zich over te geven omdat dat niet bij de IJzergeborenen past. Ralf wordt echter gedood door zijn eigen mannen omdat zij wel graag willen overleven.

Moat Cailin
Moat Cailin

Op deze manier krijgt Theon zijn vroegere broeders uit het kasteel en zo maakt hij ook Ramsay, de bastaardzoon van Roose Bolton, gelukkig. Ook Roose zelf is blij met de overwinning, dus besluit hij om van Ramsay zijn erkende zoon te maken: Ramsay Bolton. Hij benadrukt dat hij de heerser van het uitgestrekte noorden is en zo gaan de Boltons met hun leger op weg naar een welbekend kasteel.

Sansa leert om te liegen      

In de Eyrie zijn de belangrijke machthebbers van de Vale te gast, om verhaal te halen over de dood van Lysa Arryn. Petyr Baelish vertelt hen dat het zelfmoord was, maar dit zien zij als een ongeloofwaardig verhaal. Daarom halen zijn Sansa erbij als een getuige. Ze benadrukt dat Baelish veel gelogen heeft, alleen maar om haar te beschermen. Ze vertelt hoe jaloers Lysa kon zijn en dat ze daarom zelfmoord gepleegd heeft. Ze zou gezien hebben hoe Petyr Sansa op haar wang kuste. Ik vond het erg leuk om steeds het geniepige hoofd van hem te zien als Sansa weer een leugen vertelde.

Sansa in the Eyrie
Sansa in the Eyrie

De heer, de dame en de ridders die aanwezig zijn accepteren deze leugen en maken zo ook vrede met Littlefinger. Hij pleit ervoor om Robert Arryn een tripje door de Vale te laten maken, zodat hij kennis kan maken met zijn eigen gebied. Later in de aflevering zoekt hij Sansa op, waaraan hij laat blijken dat hij tevreden is met haar nieuwe liegkunsten. En dat net als de Hound met Arya aankomt, om de jonge Stark te verkopen aan Lysa. Als ze horen dat zij gestorven is, beseft Arya dat ze wederom een familielid kwijt is. Het lijkt bijna de standaard te worden..

Afscheid nemen van Jorah Mormont

Terwijl Grey Worm en Missandei samen romantisch bezig zijn, ontvangt Ser Barristan het document waarop staat dat Jorah Mormont terug naar de Zeven Koninkrijken mag komen. Daenerys is niet blij met deze nieuwe informatie en dat levert een ontroerende scène in de piramide van Meereen op. Dany is erg boos en Jorah probeert zijn excuses te maken aan haar. Wat hij ook zegt, de drakenkoningin lijkt hem zijn fouten niet te kunnen vergeven.

Daenerys en Jorah
Daenerys en Jorah

Maar welke fouten dan? Laten we even teruggaan naar seizoen 1, waarin we kennis maken met Jorah Mormont. Hij doet zich voor als een vriend van Dany, maar in de kamer van de kleine raad in King’s Landing komen we erachter dat hij eigenlijk een spion voor Varys is. Door hem ontstaat de discussie of Robert Baratheon een sluipmoordenaar naar het oosten moet sturen. Dit doet hij uiteindelijk, en net als Dany op het punt staat vergiftigde wijn te drinken, ontvangt Jorah het document waarin staat dat hij terug mag komen.

Toch redt hij zijn jonge koningin van de dood, om vervolgens haar kant te kiezen. Inmiddels zijn we drie seizoenen verder en Jorah heeft naar mening genoeg van zijn trouw laten blijken, maar Dany kan hem eerdere fouten niet vergeven. En zo wordt een van mijn favoriete personages uit Meereen verbannen. Wat denken jullie dat hij nu van plan is?

“You raped her, you murdered her, you killed her children!”

Oberyn Martell en Ser Gregor Clegane
Oberyn Martell en Ser Gregor Clegane

In King’s Landing beginnen we bij Tyrion en Jaime, die als broers praten in de cel van de dwerg. Een lang gesprek over neef Orson Lannister, dat mij een beetje verveelde. Misschien kwam dit ook wel omdat ik in afwachting was van het gevecht dat komen ging, dat tussen Oberyn en Ser Gegor. Dit was voor mij eigenlijk de scène waar in het meest naar uitkeek deze helft van het seizoen. En wat was het geweldig!

Precies zoals in de boeken begint Oberyn met zijn uitleg: hij is naar de hoofdstad gekomen om wraak te zoeken bij hen die hem en zijn familie onrecht aangedaan hebben. De bovenstaande beschuldigingen schreeuwt hij meerdere malen en in combinatie met de manier waarop hij de Mountain uitput zorgt dit voor een spectaculaire wraakactie. Oberyn wil gerechtigheid voor zijn zus en hij lijkt die te krijgen: hij is aan de winnende hand. Op het laatste moment wordt hij echter onderuitgehaald en zo duwt Ser Gregor zijn schedel plat op de grond. Een volgend verlies van een van mijn favoriete personages. Dit betekent daarnaast ook, dat Tyrion schuldig zou zijn aan de moord op Joffrey.

The Watchers on the Wall

De broeders van de Night's Watch
De broeders van de Night’s Watch

Volgende week is het tijd voor de (altijd goede) negende aflevering. Deze week zagen we al hoe Wildlings Mole’s Town plunderden en wie weet welke gevolgen dat heeft voor Castle Black. Een confrontatie komt nu wel heel erg dichtbij en wellicht zien we volgende week hoe het met Jon Snow en zijn kameraden verdergaat in The Watchers on the Wall. Persoonlijk vond ik de aflevering van deze week een van de beste ooit, mede door de verrassende wendingen in de verhaallijnen. Hoe vonden jullie The Mountain and the Viper?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

13 Comments

 1. zooooooooo dat had ik niet verwacht damned , en hoe moet t nu met onze kleine smurf,….

 2. Dat had ik niet zien aankomen! Gatver, wat een naar einde voor de Viper, die ik erg mocht. Heeft de Mountain het gevecht eigenlijk overleefd? Elke scene was raak, deze aflevering – wat gebeurt er veel dit seizoen. Zou Arya toch nog met haar zus verenigd worden? Sansa, die er trouwens in dat laatste shot erg lekker – pardon – mooi uitzag met die kraaienveren op d’r schouders. En nu begin ik ‘em toch wel te knijpen wat Tyrion betreft. Laat ‘em a.u.b. leven, pl0x!

 3. Heerlijk sterke aflevering, die vooral qua tempo heel beheerst over kwam. Hoewel Arya en de Bolton’s fantastisch waren, waren het duel en vooral Sansa wat mij betreft show stelers. De choreographie van het duel was prachtig en het einde gruwelijk als het hoort. Daarnaast was het super om Sansa’s letterlijke en figurlijke transformatie te zien.
  De scene over neef Orson vond ik, hoewel ie een paar zinnen te lang duurde, heel sterk. Het is een passend einde voor iemand die al weken vast zit in een donkere cel en nu de dood in de ogen staart. Er zijn zoveel manieren om het te interpreteren en zoveel diepe lagen in terug te vinden, terwijl het in eerste instantie zo oppervlakkig lijkt.

  Al met al een van de beste afleveringen van het seizoen.

 4. veel wendingen idnerdaad. Lord friendzone got enemy-zoned, wat ik erg zonde vond. Ik heb me rot gelachen om Arya’s lachbui en vraag me af wat er toch in dat bad-ass koppie van haar rondgaat… en o ik hoop zo dat Arya en Sansa elkaar tegenkomen!!!! Het mag haar wel eens meezitten vind ik.
  Alleen dat einde. Ik heb op het puntje van mn stoel gezeten, en gejuicht toen the Mountain bloedend op de grond lag… .alleen maar om Cersei’s beroemde uitspraak ”your joy will turn to ashes in your mouth” Toen de ogen werden uitgehold keek ik maar weg, dat hoefde ik echt niet te zien. Gatverdamme! Zelfs het villen van Theon vorig seizoen valt ik het niet bij deze gore. maar Tyrion MOET echt blijven leven anders heb ik geen hoop meer voor deze serie…

 5. Een pri-ma aflevering! Vooral omdat het een aflevering was die én opbouwde naar een climax (aflevering 9) én fantastische, super belangrijke gebeurtenissen bevatte, én weer een heleboel nieuwe vragen en theorieën oproept! En wat betreft Jorah, hij is nu uit de friendzone, maar niet op de goede manier. Jammer! Ik verwacht dat hij er toch alles aan zal doen om terug te keren naar Daenarys. Misschien gaat hij alleen verder met het straffen van de ‘slavers’?

 6. Aangezien ik de boeken heb gelezen wist ik wat er ging komen, erg gave aflevering! Toch ben ik wel benieuwd hoe ze alles in 7 seizoenen willen gaan proppen aangezien dit al seizoen 4 is en we “nog maar” in boek 3.2 zijn…. Dan moeten er dus nog de boeken 4, 5.1, 5.2, 6 & 7 in 3 seizoenen worden gepropt. Ik naar wat ik begreep wordt boek 6 of 7 ook nog in 2 delen geknipt. Ik hoop dat ze geen dingen gaan overslaan, want eigenlijk alle verhalen / plotlijnen/twisten worden alleen maar leuker!

  • Hoe wel ik het er mee eens ben dat het erg krap word in 7seizoenen, is het niet helemaal correct. We zijn al grotendeels door boek 3 heen en daar naast zijn een aantal verhaallijnen al diep in boek 4 of 5. Daarnaast zijn boek 4 en 5 een stuk minder vol met grote gebeurtenissen dan boek 3.
   Een aantal verhaakijnen daarvan mogen best gekort worden om andere, interessantere, verhaallijnen wat meer ruimte te geven.

   • 7 seizoenen gaat in mijn ogen ook aardig krap worden, zelf gok ik op 9 seizoenen. En dan moeten we maar hopen dat GRRM de serie in 7 boeken weet af te ronden… Zou niet de eerste keer zijn dat hij van zijn geplande aantal afwijkt. Ik verwacht niet dat het gebeurt, maar je weet het nooit. Wel denk ik dat boek 6 en 7 erg dik zullen worden.

  • Volgende mij lopen er ook een aantal boeken synchroon. Maar dan zijn er inderdaad alsnog wel veel verschillende en lange verhaallijnen.

   • Er is sws al tot seizoen 6 beloofd, en het zal me niks verbazen als er ook nog uiteindelijk een seizoen 9 komt.

    • Dat denk ik niet Bart, het worden bij elkaar 7 boeken en er zijn 7 goden dus hebben de producers naar wat ik heb begrepen besloten om ook (maar) 7 seizoenen te maken.

     @Duval, klopt inderdaad dat er een paar verhaallijnen al wat verder zijn.. Brienne & podrick’s verhaal kan behoorlijk ingekort worden. Daenerys zit nog wel even vast in Mereen, maar er komen er wel wat bij waar veel aandacht aan moet worden besteed. B.v. Dorne, The Iron Islands & Arya.. Vooral Arya ben ik erg benieuwd naar!

     • De conclusie die je trekt wat betreft het getal zeven klopt zeker, maar ik zou het persoonlijk zonde vinden als er daadwerkelijk zeven seizoenen gemaakt zouden worden en dat betekent dat het verhaal niet goed afgerond kan worden. Zeven zou een mooi aantal zijn, maar ik hoop dat ze ook redelijk blijven.. We gaan het in ieder geval zien, ooit ;-)!

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar