Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Een interview met Robert Ball

/
/
"Ser Ilyn Bring me his Head" door Robert Ball (S01E09)
“Ser Ilyn Bring me his Head” door Robert Ball (S01E09)

In aanloop naar seizoen 4 maakte Robert M. Ball voor iedere al verschenen aflevering een tekening, waarop hij een dood uit de aflevering op een creatieve manier weergaf. Deze Beautiful Death-serie was erg succesvol en wordt tijdens dit seizoen verder uitgebreid. Wij waren ook erg onder de indruk van de bijzondere interpretaties en hebben daarom contact gezocht met Robert. Hij heeft voor dit blog een aantal vragen beantwoord waarvan de antwoorden hieronder te zien zijn. Daarnaast mogen we ook twee gesigneerde tekeningen van Jon Snow weggeven. Lees dus snel het interview en doe mee!

Wie ben je? Vertel ons iets over jezelf.

Ik ben een ontwerper en illustrator, wonend en werkend in Londen. Ik maak ook comics en laatst heb ik de Best British Comic Award gewonnen voor mijn ‘Winter’s Knight’.

Wat was jouw motivatie om te beginnen met deze serie van ‘Beautiful Deaths?’

Ik kreeg een opdracht van HBO door het digitale agentschap 360i, als onderdeel van de promotie voor seizoen 4. Elk seizoen hebben ze een ander soort promotie (zoals de ‘Roast of Joffrey’ van afgelopen jaar). Dit jaar was besloten om te concentreren op de vele sterfgevallen in het verhaal. Het werkt als een manier van herinneren en oppakken, en om kijkers opnieuw kennis te laten met het plot voor seizoen 4 begint.

In de opdracht stond dat ik de beeltenissen van de karakters niet mocht gebruiken en ik denk dat daar twee goede redenen voor zijn: het is niet de bedoeling dat als je de afbeelding ziet je meteen weet wie er dood gaat, ondanks dat je aflevering nog niet gezien hebt, en de afbeelding moet je herinneren aan de aflevering, ik moet het niet opnieuw maken. Ik ‘buig’ die regels soms en dan gebruik ik karakters, maar meestal in de schaduw of op een andere manier verduisterd.

Wat doe je voordat je de laatste versie van een tekening hebt?

Meestal kijk ik de scène opnieuw en opnieuw, op zoek naar de details die ik kan gebruiken. Als het een van de belangrijkste karakters is, dan combineer ik referenties met informatie op de Game of Thrones-wiki’s om te kijken of er belangrijke geschiedenis aan het karakter verbonden is, lettend op belangrijke iconografie. Ik zend verschillende ideeën naar 360i en samen kiezen we een illustratie die dus verwerkt wordt. Hier is een uitgebreide uitleg van mijn proces te vinden.

"Hodor?" door Robert Ball (S04E05)
“Hodor?” door Robert Ball (S04E05)

Welke is je favoriet, en waarom?

Ik vond de laatste erg leuk! Het beeld laat de dood van Locke door Hodor zien. Ik besloot om hem te maken vanuit Hodors perspectief, vanaf het moment dat hij ‘wakker wordt’ en zich realiseert dat hij bloed op zijn handen heeft, zodat jij, als de kijker, in zijn hoofd komt. Ik hou van de meer ‘emotionele’ sterfgevallen, en dat overbrengen geeft veel voldoening.

Welke dood was voor jou het meest onverwacht?

De meest onverwachte was Robb Stark tijdens de ‘Red Wedding’, niet per se de dood zelf maar de brutaliteit en de finaliteit waarmee hij vermoord werd, net toen Arya op het punt stond zich bij haar familie te voegen. Ik moet nog steeds huiveren als ik eraan denk. Niet leuk.

Wat vind je tot nu toe van seizoen 4?

Het kan best wel eens het sterkste seizoen tot nu toe zijn. Mijn vorige favoriet was seizoen 2 om Tyrions verhaallijn van dronkenlap tot redder van King’s Landing (meer Tyrion is altijd goed!) maar de productiewaarden lijken omhoog te gaan bij elk seizoen. De wereld wordt rijker en de karakters worden genuaceerder. Het eindelijk vermoorden van Joffrey (spoiler!) en hem vervangen door een karakter – Tommen – dat je eigenlijk wil beschermen, is een meesterzet.

Op welke manieren kunnen we jou en je werk volgen?

Ik ben @robertmball op twitter en Instagram waar ik bijna dagelijks post. Mijn portfoliosite is robertmball.com en ik blog hier (ik ben graag overal actief!). Daarnaast verkoop ik op deze site afdrukken en comics.

De prijsvraag

"You know nothing" door Robert Ball
“You know nothing” door Robert Ball

Nu heb jij de kans om een gesigneerde afdruk van een tekening met Jon Snow (zie hiernaast) te winnen! Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar prijsvraag@winteriscoming.nl, waarin je vertelt waar jij de tekening op zou hangen en waarom hij daar perfect past. Je kan meedoen tot en met zondag 8 juni. We nemen contact met je op als jouw inzending behoort tot de twee origineelste. Wij willen Robert Ball in ieder geval ontzettend bedanken voor zijn tijd en horen graag van jullie welke ‘Beautiful Death’ jullie favoriet was. Alle tekeningen zijn hier na te kijken.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar