Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Game of Thrones bij DWDD

/
/

Gisteravond waren Henk en ik te gast bij De Wereld Draait Door om daar samen met 2 andere fans (Sukie en Adora), Beau van Erven Dorens (ook fan) en Matthijs van Nieuwkerk Game of Thrones te bespreken.

Matthijs van Nieuwkerk kende de serie nog niet, hopelijk heeft deze uitzending hem doen besluiten er toch eens aan te gaan beginnen! De serie wordt in de uitzending geïntroduceerd met een trailer van seizoen 4 en al vrij snel gaat het gesprek over een van de bekendste kenmerken van de serie, namelijk dat hoofdrolspelers niet zomaar blijven leven. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel kijkers een shock was toen ze hier tijdens het zien van het eerste seizoen achterkwamen of het lezen van de boeken achterkwamen. Voor mij was dit in ieder geval wel zo…

Tijdens de uitzending worden de volgende fragmenten uit de serie besproken:

 • De onthoofding van Ned Stark in seizoen 1
 • De scene waarin Daenerys de Unsullied in handen krijgt in seizoen 3
 • Tyrion die Joffrey in zijn gezicht slaat in seizoen 2
 • Jaime en Cersei in de eerste aflevering van seizoen 4

Wat vonden jullie van de uitzending?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

31 Comments

 1. Harde kritiek wellicht? Maar wat mij betreft had G.O.T veel beter gepromoot en geprezen kunnen worden, dat miste ik bij de 2 fans en Henk. Zonde van DWDD om de scenes zo te verknippen. Wel weer hele goede scene’s gelukkig.

  • Wat had je anders willen zien? Een live programma als DWDD wordt vrij last-minute door de redactie samengesteld en dat was gister niet anders. Om een uurtje of 5 wist ik pas dat ik aan mocht schuiven bij de uitzending van 7 uur en moest ik nog in de trein stappen naar Amsterdam. Voor de overige gasten was dit niet anders. De fragmenten zijn wel door de tafelgasten aangedragen, maar op de verdere invulling van het gesprek hebben wij weinig tot geen invloed gehad…

   Wat het verknippen van de scenes betreft, als je doelt op de onthoofding van Ned dan is de reden hiervoor het tijdstip van de uitzending. Voor 22.00 mag zoiets niet worden uitgezonden in NL.

   • Wat ik had verwacht? Meer kennis ja van bv diehard fans, zoals hier geschreven werd over waar de Iron throne staat. En juist een progamma als DWDD weet je dat je plotsklap vragen gaat krijgen. Maar ik dacht dat je hier een mening mocht geven toch over wat je ervan vond? Dus wat minder aanvallend naar de mensen die jullie niet de hemel in jubelen zou sieren. Het gaat hier om GOT.. En in dit geval wat je van dit fragment vond

    • Hi Kim, tuurlijk mag je hier je mening geven, ook als je het niks vond. Ik wilde alleen het e.a. in perspectief plaatsen..

     En wat de vraag over de troon betreft, zie mijn reactie onder aan deze pagina. 1,3 miljoen kijkers en onverwacht live op TV zijn kan je zenuwachtig maken en zelfs iets simpels als de naam van King’s Landing doen vergeten…

 2. Erg jammer dat de ‘die-hard’ fans niet betalen voor de serie. Zonder de HBO-leden zou er geen Game of Thrones zijn.

  • Onzin. Er is nog nooit een sluitend onderzoek geweest dat aantoont dat piraterij slecht is voor het succes van een product. Sterker nog, het feit dat GoT de meest gedownloade serie is, draagt bij aan het enorme succes. Dat legt de home entertainment tak vast ook geen windeieren.

   Vond het DWDD segmentje een beetje tegenvallen, eerlijk gezegd. Deels omdat Matthijs de verkeerde gesprekspartner voor dit soort onderwerpen is. Als het niet over Charles Aznavour gaat, interesseert het hem niet. Deels doordat de fragmenten kapot gemonteerd waren en hun lading daardoor finaal misten. En deels omdat het vaak niet werkt om fans aan zo’n tafel te zetten. Twee miljoen kijkers werkt behoorlijk intimiderend voor de doorsnee persoon. Wat dat betreft was het wel fijn dat Beau het goed oppikte en er enthousiast over vertelde.

   • Beetje laf antwoord Simon. Zo is het natuurlijk wel erg makkelijk om je parasitaire houding voor jezelf te verantwoorden. Dat je als fan geen zin hebt om maanden te wachten als je ze ook gewoon ‘illegaal’ kunt bekijken, dat kan ik begrijpen. Maar wees dan ook zo’n fan dat je bij uitgave van de dvd box je bijdrage aan de maker levert.

    • Laat ik mijn standpunt verder uitbreiden. Sommige mensen betalen na het zien van een serie op het internet alsnog voor hun legale kopie. Op die manier draagt piraterij inderdaad bij aan het succes van de serie, want als deze mensen de serie niet hadden gezien was het geld ook niet binnen gekomen. Jij bent niet een van die mensen. Jij vindt dat anderen wel genoeg betalen. Jij laat anderen voor de productie van jouw zo geliefde serie betalen, terwijl jij het geld aan jezelf besteedt.

     Van een zogenaamde “die-hard” fan mag toch wel verwacht worden dat zij gewoon betalen om te kijken?

     • Waar staat dan dat ik de serie niet ondersteun? Je kunt wel lekker hoog van de toren blazen, maar ten eerste zit je zelf lafjes anoniem te reageren. Ten tweede, wie ben jij om te bepalen wat de definitie van een die-hard fan is? Een mening maakt nog geen feit. Een aanname net zo min.

     • Nou Simon, aan jouw reactie te zien is het al duidelijk dat je de serie niet ondersteund. Ten tweede neem ik aan dat de definitie ‘die-hard’ fan hier zeker van kracht is aangezien enkel deze personen een GoT website bouwen en worden uitgenodigd bij DWDD als GoT fans. Dit is hetzelfde als Gucci schoenen verkopen maar zelf de ‘neppers’ op straat kopen. Ondanks dat blijft het een succesvol merk, maar mist het een gebrek aan respect voor het product. Als hij tijdens DWDD had gezegd dat hij het eerst downloadde en vervolgens de box koopt laat hij zien dat hij een echte fan is. Dit zat er niet bij, een slecht voorbeeld voor toekomstige kijkers die de serie alleen zullen downloaden.

     • Die-hard fan is geen definitie. Dat is een term of een begrip. Het gaat mij om de definitie die eraan wordt gegeven, welke altijd subjectief zal zijn. Er zijn helaas altijd mensen die menen dat ze kunnen bepalen voor een ander wie wel of niet het label fan mag dragen. Alsof het een soort competitie is wie de grootste heeft. Fan-zijn is een beleving. Je kunt er een mening over hebben, maar er een oordeel aan hangen geeft enkel blijk van een intolerantie.

      Ten tweede, waarom betrek je deze website erbij? Bekritiseer ik de website? Nee. Bekritiseer ik het televisiesegment? Ja. En volgens mij ook op uiterst respectvolle wijze ten opzichte van de panelleden. Vervolgens kom jij met je andere anonieme collegaatje met allerlei aannames en waardeoordelen die kant noch wal raken.

     • Volgens mij ben jij trouwens best wel snel op je teentjes getrapt he? Hoe jij een die-hard fan definieert moet je zelf weten. Een groot deel van Nederland ziet deze mensen als die-hard fans, klaar. Ik betrek deze site erbij aangezien het de makers van deze site zijn die bij DWDD zitten. En wat iedereen hier bekritiseert moet hij zelf weten toch? Jij ben het hier meningsmannetje dus jij zou het moeten weten. Bovendien zei ik enkel dat ik het JAMMER VIND dat er niet voor wordt betaald door een fan. Dat jij hier wild van wordt kan ik weinig aan doen. Payrits ken ik niet maar ik bedank hem om zijn wijze uitspraken, die bij jou erg ver te zoeken zijn. Ik ga hier niet verder op in, jij hebt jouw mening en ik de mijne. Ik vind het verder een goede site en topmensen die dit bouwen en onderhouden. Dat iemand hier zijn mening geeft moet kunnen zonder enig ophef van mensen met een kort lontje.

     • Waarom zou ik op mijn teentjes getrapt zijn? Jij vindt het nodig om mij in een hokje te plaatsen, ik dien je van repliek. Als je geen weerwoord wilt, moet je ook niet reageren.

      Ik vind een website als deze oprecht geweldig. Het is bewonderenswaardig dat mensen hun tijd en energie (en vast ook geld) stoppen in hun passie en daar andere liefhebbers in mee willen laten genieten. Maar het slaat nergens op als je zegt: “Een groot gedeelte van Nederland ziet deze mensen als die-hard fans…” Dat is net zo’n kromme aanname als “je bent geen fan als de geen abonnee bent van HBO of de dvd’s niet koopt” of “je bent geen voetbalsupporter als je niet naar elke wedstrijd gaat”. De eerste seizoenen zijn uitgezonden op RTL. Hoe steunen fans de serie die het enkel daar kijken dan?

      Mijn eigen situatie is als volgt: als ik geen internet zou hebben, zou ik heel veel series en films waarschijnlijk niet of nooit gezien hebben. En dan was de kans nog kleiner geweest dat ik een aanschaf op dvd of blu ray had gedaan. Nu is het niet zo dat ik alle films en series die ik download ook daadwerkelijk koop. Maar… dankzij downloaden ben ik wel in aanraking gekomen met veel leuke series en films die ik DAARDOOR alsnog heb aangeschaft. Kortom, downloaden heeft er in mijn geval voor gezorgd dat ik over het geheel genomen meer ben gaan kopen.
      Bovendien, HBO was in Nederland nog niet eens beschikbaar toen het eerste seizoen in premiere ging in Amerika.

      Dit had je al veel eerder kunnen weten als je het me gewoon had gevraagd. Doei!

     • Zonder deze hele discussie over te willen doen, waarom zou je als je geen HBO abonnement hebt geen echte fan kunnen zijn? Ik ben deze site begonnen omdat ik de serie geweldig vind, heb alle boeken gelezen en in m’n kast staan en alle DVD-boxen tot nu toe ook in mijn bezit… Is het dan zo erg dat een HBO abonnement ontbreekt?

     • Ik denk dat in de discussie duidelijk naar voren is gebracht dat het niet gaat om het wel of niet hebben van HBO (het is prijzig en alleen voor GOT zou ik het ook niet doen), maar meer over dat het tegenwoordig vaak voorkomt dat sommige mensen (niet iedereen gelukkig) hun waardering voor een serie niet meer laten blijken door er geld aan uit geven (en dat kan consequenties hebben, bijvoorbeeld vroegtijdig eindigen). Lees, als je tijd en zin hebt, mijn lange verhaal dat op ditzelfde forum staat.

     • Volgens mij is het dan een beetje verkeerd overgekomen. In dit geval betaal je wel degelijk voor de serie doormiddel van aankoop van de DVD-boxen. Zo kwam dat bij mij (en denk ook bij meerdere mensen) niet over in DWDD. En zoals ik al zei, alsnog heel veel respect voor de site en de sitemakers.

 3. 1 van die “fans” wist niet eens dat de iron throne in Kings Landing staat. Dat noemt zich een fan. Voor de rest leuk stukje maar ik mistte duidelijke kennis van de serie.

  Ik ben zelf ook geen HBO lid. Wanneer ik voor een 10tje per maand alleen HBO GO zou kunnen krijgen doe ik dat meteen. Ik koop wel netjes de blu-ray boxen dus ik steun de serie genoeg.

  BTW GoT vernieuwd voor seizoen 5 en 6
  [img]http://i61.tinypic.com/25polky.jpg[/img]

  • Ik hoop dat je begrijpt dat sommige mensen zenuwachtig kunnen zijn als ze ineens onverwachts live op TV zijn voor 1,3 miljoen kijkers en dat je dan best eens iets simpels kan vergeten…

   ps. Top nieuws dat GoT een 5e en 6e seizoen gaat krijgen! Ga er z.s.m. een stukje over schrijven!

   • Kan het me heel goed voorstellen, zeker bij zo’n programma waarbij je ook nog eens afgezeken kan worden door de tafelheer. Wij hebben met zijn allen makkelijk praten, aangezien we rustig op de bank meekijken.

 4. Ik vond het niet zo’n sterk gesprek en sluit me daarbij aan bij wat Simon zegt op dit forum.
  Ik wil echter nog wat toevoegen aan de discussie over het betalen voor een serie of niet als die-hard zijnde. Ik vind het jammer dat er tegenwoordig zoveel mensen zijn die zonder er ooit geld aan uit te geven naar series/films kijken of muziek luisteren. Ik wil echter niet zeggen dat downloaden slecht is. Zelf doe ik het nooit (te bang dat ik een virus krijg), maar via een bepaalde streaming website kijk ik alsnog series gratis (ok en dat komt op hetzelfde neer), zoals onder andere Game of Thrones.

  Dat heeft er mee te maken dat ik niet kan wachten totdat de dvd/blu-ray uit is en ik HBO GO vrij prijzig vind (ik woon in een studentenflat, dus HBO op tv is hier onmogelijk). Als de DVD/Blu-ray echter uit is, koop ik GOT vrijwel meteen. ik vind het namelijk leuk om series steeds opnieuw te kijken en het kijken via mijn tv vind ik veel prettiger dan via mijn computer. Ik ben dan echter wel de persoon die rondkijkt waar ik de serie zo goedkoop mogelijk kan krijgen, maar ik koop hem, omdat ik daarmee ook mijn waardering wil geven en de serie wil steunen om door te gaan (daarnaast heb ik een mini replica van de Iron Throne gekocht en de box waarbij seizoen 3 (blu-ray) samen kwam met de 3D-puzzel).

  Ik ben ook in bezit van vele andere series op DVD en jammer genoeg zitten daar ook geweldige series tussen die vanwege geldproblemen vroegtijdig moesten stoppen. Denk aan The Borgias en Rome. Beide series hadden hoge productiekosten en die konden blijkbaar niet volledig gedekt worden, waardoor deze series eerder moesten eindigen dan gepland. Ik ben geen expert op dit gebied, maar misschien als meer kijkers er ook echt geld voor hadden gegeven, misschien hadden ze toch langer door kunnen gaan (oké Rome had echt hoge productiekosten, dus die had het misschien alsnog niet gered).

  Downloaden heeft naar mijn mening ook positieve kanten. Het zorgt voor bekendheid en bepaalde mensen zijn net zoals ik en kopen de serie/film/de cd daadwerkelijk. toch denk ik dat er een groot deel is die dit niet doet en dat vind ik dus jammer. Het kost eenmaal geld om zulke dingen te maken. Ik vind het onjuist om te zeggen dat je geen die-hard fan als je er geen geld aan uitgeeft, maar ik denk dat je wel bij de mogelijke gevolgen stil moet staan. Ten slotte zijn de prijzen tv-series/films/cd’s niet zo hoog als je het goed uitzoekt (en soms moet je even wachten) en ik kan zeggen dat ik veel plezier aan ze beleef (en ik ben van mening dat de kwaliteit zoveel beter is). Je hoeft niet rijk te zijn. Ik ben zelf student en ik ben elk jaar mijn eigen risico kwijt en zelfs ik kan het me veroorloven. Ik vind dus dat sommige mensen tegenwoordig wel eens meer hun waardering kunnen laten blijken door het product te kopen. Je bent immers fan; laat dit dan ook blijken

 5. Ik heb speciaal voor Game of Thrones een abonnement voor 4 maanden (7,50 euro per maand).

  • wel of niet downloaden lijkt mij niet de doorslaggevende factor of je een échte GOT fan bent (welke factor wel?)
   Ik download niet omdat ik simpelweg ondertiteling wil. En HBO geeft 4 mnd korting. Anderen downloaden juist omdat zij zo enorm fan zijn van GOT dat ze die éne dag langer niet kunnen wachten. Ik denk dat elke fan de gunfactor naar GOT/HBO heeft, maar de gunfactor naar zichzelf gewoon groter is, dus kan je het niet betalen, wil je het niet, of wil je het eerder zien, uiteindelijk wil iedereen maar 1 ding. GOT zien, op welke manier dan ook (het feit dat downloaden een enorme financiële marketingtwist geeft nog daarbuiten gelaten)

   • Wijze woorden! Ik denk dat iedereen maar voor zichzelf moet bepalen wanneer hij/zij een GoT-fan is. Daarnaast zijn er genoeg manieren waarop kijkers de serie steunen. Bijvoorbeeld door het hebben van HBO, door de dvd-boxen in huis te hebben, of door er met iedereen over te praten. Mensen, waar volgens mij geen van ons onder valt, die de serie niet steunen zijn daar vrij in, maar moeten niet klagen als het geld ooit op is ;).

 6. ik vond het in DWDD echt tenenkrommend slecht. Wat er werd gezegd deed de serie geen eer aan en dat komt doordat Matthijs van Nieuwkerk grootendeels onzin vragen stelde

 7. Fantastisch Henk! Van Omroep Wijchen naar DWDD! Nu op naar bijrol in GoT?

 8. Nou ik vind het super cool hoor! Unieke ervaring natuurlijk, om bij DWDD te zijn 🙂

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar