Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Fragmenten uit The Winds of Winter

/
/

George R.R. Martin heeft een nieuwe hoofdstuk van The Winds of Winter online gezet. Dit hoofdstuk met als titel Mercy gaat over Arya Stark en is zoals altijd te vinden op de website van George R.R. Martin.

Dit hoofdstuk heeft nogal een geschiedenis. De eerste versie werd meer dan tien jaar geleden geschreven en was oorspronkelijk bedoeld als openingshoofdstuk voor Arya na het beruchte gat van vijf jaar (zie Wikipedia) in A Dance with Dragons. Nadat Martin het idee van het vijfjarige gat had verlaten en overging tot de splitsing van de boeken was het de bedoeling dat het deel uit ging maken van A Feast for Crows. Vervolgens had hij het idee om dit het afsluitende Arya hoofdstuk te maken in A Dance with Dragons, maar aangezien hij het meer een openingshoofdstuk vond is besloten het te verplaatsen naar The Winds of Winter. Het hoofdstuk is inmiddels behoorlijk veranderd t.o.v. de oorspronkelijke versie, zo schrijft Martin op zijn livejournal.

Naast dit Arya hoofdstuk staat er sinds kort nog een hoofdstuk uit The Winds of Winter online, dit nieuwe Tyrion hoofdstuk dat zich afspeelt tijdens een grote veldslag voor de poorten van Meereen is te vinden in de ICE & FIRE app welke voor IOS en Android te downloaden is.

Ik vond het erg leuke hoofdstukken om te lezen en wens alle fans die net als ik niet kunnen wachten op The Winds of Winter alvast veel leesplezier. Het zal nog wel even duren voordat het hele boek te koop zal zijn (vermoedelijk 2015), dus tot die tijd moeten we het hier mee doen. Wat vinden jullie van deze hoofdstukken? Reacties zijn van harte welkom!

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

8 Comments

 1. Kan iemand vertellen wat dat gat van 5 jaar precies in houd?
  Puur het gat tussen de boeken of iets anders?
  Van engelse wiki snap ik niet veel van sorry.

  • Oorspronkelijk had Martin i.p.v. het materiaal uit aFfC en aDwD en leegte van 5 jaar gepland staan zodat characters zich konden ontwikkelen en Daenerys’ draken konden groeien. Hij heeft dit niet gedaan en er voor gekozen om ons deze groei mee te laten maken.

   • Bedankt, Als ik het goed begrijp is het ook zo dat boek 4 en boek 5 tegelijk plaats vindt(heb ze nog niet gelezen) maar beide vertellen andere verhaallijnen?

    • Dat klopt, boek 4 en 5 spelen grotendeels tegelijk af. A Feast for Crows (boek 4) gaat voornamelijk over personages in het zuiden van de Seven Kingdoms, de Iron Islands en Dorne. A Dance with Dragons (boek 5) gaat voornamelijk over personages in het noorden en op Essos. Jaime Lannister, Cersei Lannister, Arya Stark, Areo Hotah, Victarion en Asha Greyjoy komen in beide boeken voor.

 2. Tien jaar bedenk tijd en meerdere herschrijvingen hebben het hoofdstuk goed gedaan. Mercy was een absoluut genot om te lezen (al ware het soms ietwat creepy) en geeft goede hoop voor de rest van het materiaal van TWoW.

 3. Ik vond het hoofdstuk met Mercy/Arya gaaf om te lezen. Kennelijk heeft ze een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt, want ze is al verder dan ik gedacht had. En ik hoop dat R.R. Martin het goed met haar voor heeft (schiet eens op met dat schrijven 😉 ), want Arya is toch één van mijn favorieten!

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar