Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

5 grootste verschillen Game of Thrones boeken vs. serie: seizoen 3

/
/

Seizoen 3 heeft werkelijk de meeste verschillen met het derde deel van de Game of Thrones boekenreeks. Vele grote gebeurtenissen van boek drie ‘Een storm van zwaarden’ worden allemaal naar achteren geschoven, zoals de bruiloft van koning Joffrey Baratheon en Margaery Tyrell, maar er zijn ook grote gebeurtenissen naar voren geschoven. Theons gevangenschap bij Ramsey Snow wordt bijvoorbeeld pas beschreven in boek 5 ‘Een dans met draken’. Deze en meerdere verschillen tussen het boek en seizoen 3 van de serie bespreek ik in deze blog.

Bruiloft van Margaery en Joffrey in seizoen 4 en in deel 3 van de boeken. Credits: Entertainment Weekly
Bruiloft van Margaery en Joffrey in seizoen 4 en in deel 3 van de boeken. Credits: Entertainment Weekly

Als eerste wil ik zeggen dat het in dit seizoen zeer opmerkelijk is dat er meerdere scènes erbij worden verzonnen dan seizoenen 1 en 2. Er zijn veel dingen in seizoen 3 die in het boek niet gebeuren, zoals het bezoek van Margaery Tyrell aan het weeshuis of Stannis’ spijtbetuiging tegenover zijn vrouw Selyse over zijn affaire met Melisandre. In de scène met Stannis’ spijtbetuiging zie je ook veel ‘ingepotte’ miskramen, terwijl in het boek nooit wordt beschreven dat er zoveel pogingen zijn geweest. Daarnaast wordt de bruiloft van Joffrey en Margaery in de boeken niet besproken tussen Tyrion en Olenna, dus dit is zeer interessant voor het volgende seizoen.

Selyse met haar en Stannis' miskramen. Credits: HBO
Selyse met haar en Stannis’ miskramen. Credits: HBO

Daarnaast worden er in seizoen 3 nieuwe karakters geïntroduceerd, terwijl je deze in het tweede boek ‘De strijd der koningen’ al leest, zoals Jojen en Meera Reed (eindelijk!) Alhoewel de opsplitsing van Osha met Rickon en Brandon, Jojen met Meera al na de dood van Maester Luwin gebeurt in de boeken vond ik dit niet het grootste verschil tussen de serie en de boeken. Daarom bij deze alleen de vijf grootste verschillen:

1. Ontmoeting met Selmy

We beginnen seizoen 3 al snel met de ontmoeting van Daenerys met een bekende ridder uit Westeros, namelijk Barriston Selmy. In de boeken is de ontmoeting veel mysterieuzer, want Selmy maakt zijn identiteit niet direct bekend.

Hij introduceert zichzelf in de boeken eerst in een vermomming met een grote witte baard als de hagenridder Arstan Whitebeard. Hij wordt vergezeld met zijn hulp Sterke Belwas. Belwas is in de boeken een beetje een dommig persoon, maar niet zo dom als Hodor, met een enorme spieren. Helaas, want hij had de serie meer humor kunnen brengen.

In plaats daarvan beschermt Selmy Deanerys solo al in de eerste aflevering wanneer ze de Unsullied (onbezoedelen) wil kopen in Astapor.

2. Theon is niet dood

Eerlijk zal ik vertellen dat Theon niet in de boeken doodgaat, maar na zijn verloren strijd in Winterfell (einde seizoen 2) komt Theon in de boeken pas in deel vijf weer naar voren. In de tussentijd heb je dus het vermoeden dat hij dood zou zijn gegaan, maar een echte dood wordt niet beschreven aan het einde van het tweede boek. Zelf vind ik het dus erg jammer dat de kijker niet in het gewis wordt gelaten over wat er met Theon is gebeurd.

In boek vijf komt Theon ook nog niet in beeld als Theon, maar als Riek. Je leest hoofdstukken over Riek, onwetende dat hij Theon is. George R.R. Martin houdt zijn identiteit in boek vijf nog lang geheim en zet hem neer als magere en smerige gevangene van Boltons bastaard Ramsey Snow. Uiteraard met een visueel medium als televisie is deze mysterieusheid moeilijker in beeld te brengen dan met een boek, maar desalniettemin was het spannender geweest als Theon pas later, seizoen 4 of 5, weer in beeld kwam als gevangene.

Daarnaast, wat ik erg naar voor Theon vind in de serie, is dat zijn lievelingslichaamsdeel in de boeken er niet wordt afgesneden. Dit impliceert wel dat hij nooit meer voor nakomelingen zal zorgen voor de troon op de Iron Islands.

Theon en Ramsay
Theon en Ramsay

 

3. De vergeten bastaard zoon

Het is opmerkelijk dat Melisandre in de serie op zoek gaat naar het bastaardkind van Robert Baratheon, Gendry, terwijl het bastaardkind in de boeken veel dichterbij is. Stannis heeft een van Roberts bastaardzonen, Edric Storm, namelijk zelf opgevoed op Dragonstone.

In de boeken wordt beschreven dat Melisandre Edric zo graag wil opofferen, net als dat zij in de serie Gendry wil opofferen, om de oorlog te winnen. Deze passage wordt dus helemaal niet beschreven in de boeken. Alhoewel het mooie scènes zijn tussen Gendry, Arya en de rode vrouw, zijn het voor de lezers geen bekende scènes. Wat wel overeenkomt tussen de serie en de boeken is dat uienridder Davos deze offer, in het boek Edric en in de serie Gendry, bevrijdt van Melisandres duivelse bedoelingen.

4. Red wedding

Alhoewel in seizoen drie de aflevering Red Wedding ook veel rood in de bruiloft zorgde, wordt in het boek de rode bruiloft pas later in boek drie gehouden. Ik denk dat we in seizoen 4 dus meer zullen zien uit het derde boek.

Red Wedding met King Robb en zijn vrouw.
Red Wedding met King Robb en zijn vrouw.

5. Vrouw van koning Robb is dood

Wat mij erg opviel in de serie is dat de vrouw van Robb ook dood is gegaan tijdens de rode bruiloft. Daarnaast is in de serie de persoon Talisa verzonnen als personage van de vrouw waar Robb Stark mee trouwt uit liefde in plaats van Jeyne Westerling waar hij mee trouwt uit liefde en eer. (Bedankt Maya voor je reactie op de blog om dit recht te zetten.) Voor de boekenlezers betekent dit dat zij ook in de boeken dus niet meer veel zal voorstellen.

In de boeken blijft zij namelijk in Riverrun samen met Zwartvis Brynden Tully. Aangezien ze zwanger is van King Robb (ok, we speculeren het) hebben wij lezers nog de hoop gehad dat wellicht haar toekomstige zoon een betekenis zou worden in de verhalen, maar helaas is door deze aflevering bevestigd dat ze niet meer terugkomt.

Andere afwezigen

Natuurlijk waren er veel meer verschillen tussen de serie en de boeken, maar de vijf hierboven zijn het meest opvallend. Wat natuurlijk ook opvalt voor de boekenlezers is dat er veel karakters zijn uitgebleven in de serie. Daarom bij deze alleen nog de grootste afwezigen.

Waar is Dontos de ridder? (Let op: spoilers)

Ok, we hebben Dontos de ridder aan het begin van seizoen 2 (rectificatie) eventjes gezien als dronkaard voor koning Joffrey, waarna Sansa hem redt. Alleen daarna is zijn karakter uitgebleven in de televisie serie. In de boeken is hij echter na Sansa’s heroïsche redding ook een belangrijk sleutelfiguur.

In de boeken overtuigt Dontos Sansa om net als in de verhalen van het verliefde stel Florian en Joquil, een bekend sprookje in Westeros, samen te ontsnappen uit King’s Landing. Later komt Sansa er dan achter dat niet Dontos met haar wilde ontsnappen, maar (Pinkie / Littlefinger) Baelish. Dontos werd gebruikt voor Pinkie’s plot om waarschijnlijk de laatste erfgenaam van Winterfel te ‘kidnappen’.

In de serie benadert Pinkie Sansa zelf om haar over te halen met hem weg te gaan naar Harrenhal. Daarnaast overtuigt een van zijn hoeren Ros haar om inderdaad met hem mee te gaan en te ontsnappen. In de boeken komt er geen Ros voor, maar zit Dontos in het plot van Pinkie Bealish en kom je als lezer ook veel later achter dat niet Dontos met haar ontsnapt, maar Pinkie.

Zelf vind ik het erg jammer dat dit zo is gegaan, omdat in het verhaal een behoorlijke wending wordt gegeven wanneer uitkomt dat Baelish hierachter zat.

Introductie Martells

De familie Martell treedt in het derde boek al naar voren, omdat zij de bruiloft van Joffrey bij zullen wonen en om een schuld te innen met de Lannisters. Wellicht hebben de makers dit uitgesteld naar seizoen 4 (zoals te zien is in de trailers) om dezelfde redenen dat Jojen en Meera Reed pas dit seizoen werden geïntroduceerd.

Oberyn Martell wordt in seizoen geïntroduceerd. Credits: HBO
Oberyn Martell wordt in seizoen geïntroduceerd. Credits: HBO

Ik ben erg benieuwd hoe de Martells over zullen komen in de serie ten opzichte van de boeken. Daarnaast is het heel spannend hoe het met Joffreys kleine zusje zal gaan die in het zuiden bij de Martells verblijft. Tot nu toe hebben we nog niets gezien in de serie van haar, maar in boek 4 ‘Een feestmaal voor kraaien’ gaat er nog heel wat gebeuren. Of zal dit worden uitgesteld naar het vijfde seizoen?

We gaan het heel binnenkort zien! Heb je zelf nog mooie verschillen? Deel ze dan in de reacties.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

14 Comments

 1. Ik denk dat Dontos (misschien) nog wel zijn intrede maakt in dit seizoen, hoewel ik het betwijfel. Hij zat wel in seizoen 1.. 🙂

 2. Ser Dontos zat in de eerste aflevering van seizoen 2. hij zou vechten op Joffreys naamdag, maar was daar veelte dronken voor. hij zat dus niet in seizoen 3. Op de Amerikaanse IGN houden ze voor elke aflevering bij welke verschillen er waren tussen de serie en de boeken. Mocht iemand dit interessant vinden. Staan onder de wiki die ze bij houden over Game of Thrones.

 3. Ik vond het echt vreselijk dat ze dat Talisa personage hadden gemaakt; dat ze geen Lannister spionne was en OOK nog eens zo’n grote rol had tijdens de Red Wedding. Dat moest juist over Catelyn en Robb gaan, niet het zogenaamde ongeboren kind (‘Eddard’, zucht) van Talisa en Robb. Ontzettend teleurstellend.

  Een ander verschil is dat Jaime blijkbaar al voor de Purple Wedding aankomt in King’s Landing……?

  • Dat Jaime inderdaad eerder aankomt, is voor mij ook een belangrijk verschil! Maar deze kwam net niet op mijn lijst. Bedankt dat je dit verschil nog in de reacties zet!

 4. Volgens IMDB zal Dontos weer een verschijning maken in drie afleveringen aankomend seizoen, ze hadden dit echter inderdaad beter vanaf het begin kunnen doen om de spanning hoog te houden over wie er nou echt achter zat.
  Ik was zeer te spreken over de keuze om meteen duidelijk te maken wie Selmy was, omdat het hele Arstan mysterie niet goed had uitgepakt op het kleine scherm.
  Verder ben ik erg benieuwd naar de verdere loop van het verhaal van Gendry,

 5. Nog even iets recht zetten: in de tekst zeggen jullie dat Jeyne Westerling in de boeken vlucht naar Riverrun samen met Zwartvis
  Brynden Tully en dat ze zwanger is. Dit is echter een theorie en nog niet bevestigd.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar