Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

The wine will flow red…

/
/

Na twee weken wachten was er eindelijk weer een uitzending, en niet zo maar een. Ik als pro-Lannister baalde ervan dat hun verhaallijn er niet in zat, maar toch werd dit voor mij de beste aflevering van seizoen 3 (tot nu toe)!

Daenerys Targaryen
Daenerys Targaryen

Laten we even beginnen bij Daenerys Targaryen, die met haar bevelhebbers de verovering van Yunkai bespreekt. Ser Jorah Mormont heeft nog zijn twijfels, maar toch besluit the Mother of Dragons in het plan van Daario mee te gaan. Dit bleek een goed besluit, want diezelfde nacht nog viel de stad. Ik vond het leuk om weer eens wat meer van de Daenerys-verhaallijn te zien en ook meteen een stuk met een beetje actie.

Bran had deze aflevering ook voldoende scènes om te laten zien dat hij het ‘Warg’ zijn steeds beter gaat beheersen. Zo laat hij met zijn gave Hodor, die bang is voor onweer, tot rust komen als Jon Snow en de Willings in de buurt komen. Vervolgens dringt Bran binnen in Summer, zijn direwolf, om de Wildlings die Jon aanvallen te verjagen. Jon vlucht vervolgens, terwijl hij Ygritte achterlaat..

Robb Stark
Robb Stark

Door de hele aflevering heen zien wij hoe Robb Stark en zijn gevolg naar the Twins gaan, om daar Edmure Tully te laten trouwen met een van de dochters van Walder Frey. Voor het feest sprak diezelfde Walder: ‘The wine will flow red and the music will play loud, and we’ll put this mess behind us.’ Toevallig wordt deze bruiloft ook wel de ‘Red Wedding’ genoemd, en tien minuten voor de aflevering ten einde komt wordt duidelijk waarom. ‘The Rains of Catamere’, het onofficiële lied van de Lannisters, klinkt steeds harder door de zaal als Edmure en zijn nieuwe bruid weg zijn. Catelyn ruikt onraad en begint door te krijgen wat Walder Frey van plan is. Vervolgens barst de complete chaos los en vraag je jezelf af of dit wel echt gebeurd. Tot overmaat van ramp komt ook Arya net aan in het kasteel, die vervolgens weer meegenomen wordt door the Hound, de poorten uit.

Ik ben met het lezen van de boeken bij boek twee (A Clash of Kings) gebleven, maar heb voor de vorm even het hoofdstuk gelezen waarin deze ‘Red Wedding’ plaatsvindt en hoewel ik normaal iets anders zeg, ben ik nu van mening dat de serie beter was dan het boek. Natuurlijk, het is een lastige scène om te schrijven, maar in beeld brengen lijkt mij nog moeilijker. Hoewel ik het verhaal wel kende, zat ik toch op het puntje van mijn stoel te kijken naar hoe dit drama zich voltrok.

En ik vond het geweldig.

Wat vond jij van deze aflevering? Laat gerust een reactie achter!

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

25 Comments

 1. Henk i love youuuuu you’re the best you amazing writer pls never stop keep doing what u do i love you!

 2. jammer dat de starks bijnaa dood zijn ieergeval geen legr meer van hun…:(

 3. Ik heb de boeken niet gelezen, en had dit dus ook totaal niet verwacht, bizar einde. De Starks zitten wel sterk in de hoek waar de klappen vallen.

 4. Ik heb hier heel erg lang naar uitgekeken (red wedding) en het overtrof mijn verwachtingen! Wat prachtig verfilmt, de stilte bij Catelyn nadat haar zoon dood is en ze de vrouw van Frey de keel doorsnijdt… en Arya zo dichtbij is… Ook de oplossing om op dit punt Rickon te scheidden van Brandon vond ik echt prachtig verfilmt… En JA, ik heb op die momenten een traan gelaten!!!

 5. Henk,

  Sinds dit seizoen lees ik na elke aflevering je tekst, en ik vind dat je dit erg goed doet! Ik heb echter nog niet eerder de neiging gehad te reageren tot na deze aflevering.

  Totdat “rains of castamere” begon te spelen had ik geen flauw vermoeden wat er ging gebeuren, aangezien ik de boeken niet gelezen hebt. Zelfs op het laatst had ik nog, tegen beter weten in, de hoop dat Robb Stark het misschien zou overleven.

  Deze aflevering heeft voor mijzelf een aantal vragen uit eerdere afleveringen beantwoordt (bv. Hoe Winterfell af kon branden terwijl een bastaard van Bolton in de buurt was) en andere opgeroepen (bv. Heeft Edmure het wel overleefd?).

  Ik hoop dat er in de laatste aflevering van dit seizoen nog een soort van vergelding tegen de Boltons of de Freys komt, maar ik heb een vermoeden dat dit wel goed gaat komen.

  • Leuk om te horen, dankjewel :-)!
   Ik heb geen idee wat we van de laatste aflevering moeten verwachten, maar dat zien we vanzelf. In ieder geval zal daar ook weer een review van volgen!

 6. ik vond het echt niet leuk om te zien dat rob stark werd vermoord wat een kut aflevering

 7. vraagje is the blackfish ook dood eigenlijk ? heb hem of gemist of niet gezien?

 8. Henk bedankt weer voor je samenvatting?

  Ik snap alleen niet wat je trekt tot de lannisters zelf ben ik fan van De starks, ook al gaat het hun niet voor de wind. De lannisters Zijn het type aso’s. De starks daar in tegen denken ook aan het gewone volk. Maarja ieder zijn smaak hea:P

  Zelf hoop ik dat de starks(de kinderen dus) Uiteindelijk overwinnen(of kings in the north is ook goed)

  Ps tyrion mag ik wel haha

  • Alsjeblieft!
   Ik vind de Lannisters zo geweldig omdat ze slecht lijken maar naar mijn mening toch ergens goed zijn. Tyrion is en blijft een goede man, Jaime beschermde zijn familie toen hij the Mad King doodde, Cersei beschikt over moederliefde en Tywin heeft gewoon een geweldig voorkomen.
   Maar Joffry.. Ja, die mag wel weg eigenlijk..

   We zien wel wie de Iron Throne uiteindelijk krijgt, dan spreek ik je wel weer haha ;)!

 9. Ik was inderdaad erg benieuwd naar de scenes van de Red Wedding. Ik had het boek al gelezen, dus ik wist ongeveer wat me te wachten stond. Bij de start van de scene gingen ondanks de voorkennis mijn nekharen overeind staan en heb de hele scene verwonderd gekeken. Dit is zeker mijn persoonlijke hoogtepunt van de serie en vergelijkbaar met de onthoofding van Ned Stark. Het is toch bijzonder om te zien dat personages niet het eeuwige leven hebben in de boeken, maar de schok rondom deze scenes is toch erg bijzonder. Ik vind daarnaast de opbouw ook erg goed met de belangrijkste gebeurtenissen in de 9e aflevering en dan de cliff hangers in de 10e aflevering. Het is alleen weer jammer dat we een jaar moeten wachten op het 4e seizoen, maar genoeg te lezen in de tussentijd.

 10. Briljant stukje TV!! Die stilte met de aftiteling maakt de impact nog even net wat heftiger! Naar mijn mening is deze reeks 1 van de beste in zijn genre, vooral omdat het zo onvoorspelbaar is maakt het erg leuk.

  Ik hoop dat ze in de toekomst ook wat meer geld te besteden hebben voor de veldslagen. Die mis ik nu toch wel…

  PS: Henk bedankt voor de samenvatting! Very good as always!

 11. Geweldige aflevering! Ik vond dat ze de RW mooi in beeld hadden gebracht. Het enige minpuntje van deze aflevering vond ik dat stuk met Daenerys (of ik heb misschien niet goed opgelet en heb ik wat gemist, maar het kwam bij mij over als drie mannen gaan Yunkai binnen, worden gesnapt, en veroveren toch de stad, terwijl er dus steeds meer wachters kwamen. (de vechtstijlen die ze lieten zien vond ik dan wel weer goed)) Naar mijn mening werd dit niet erg geloofwaardig in beeld gebracht. Misschien kwam het ook wel omdat het heel vlug ging.

  Voor de rest ben ik wel tevreden met seizoen 3 tot nu toe. Ik ben benieuwd naar de afsluiting volgende week!

 12. Hey Henk,

  Complimenten voor je reviews. Ik kijk altijd even hier als ik een aflevering heb gezien. Deze aflevering grijpt naar de keel, dit had ik toch niet verwacht. Als een aflevering in je hoofd blijft spoken, dan weet je dat hij goed is. Wat een acteerwerk, hier kan Hollywood niet meer tegen op.

 13. Ik vond de aflevering geweldig, maar ook (ik heb de boeken niet gelezen) erg onverwacht en schokkend! Even een paar hoofdrolspelers uitschrijven… Pfff. Maar goed, het onverwachte maakt de serie natuurlijk ook zo goed!

 14. Wanneer word seizoen 4 verwacht. Weet dat ze het nog moeten opnemen, maar kan niet wachten. Deze aflevering was schokkend en goed!

  • 8 juli beginnen de opnames van seizoen 4, dus kunnen we de eerste aflevering waarschijnlijk verwachten in dezelfde periode als dat aflevering een van seizoen 3 uitkwam. Maar helaas kunnen we natuurlijk niks met zekerheid vaststellen..

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar