Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Fantasy meets Medieval reality

/
/

Het Spel der TronenAfgelopen zondag heb ik, net als vele andere Nederlanders (409.000 kijkers), de eerste aflevering gezien van Game Of Thrones op RTL4. Voor mij was dit de tweede keer dat ik deze aflevering zag, maar ik vond het weer super spannend. Ik vond het deze keer alleen wel minder smerig dan dat ik dat eerst vond. Het boek is namelijk veel smeriger en bevat nog meer seks en geweld dan de televisieserie. Nu –na een stevige filosofische evaluatie- vind ik deze ‘smerigheid’ wel logisch, want zo was het zeer waarschijnlijk ook hier in de middeleeuwen. Ik vind het een spannend verhaal met een realistische kijk op de menselijke behoeften van vlees en bloed. Eenmaal wanneer je de karakters kent, word je meegezogen naar spanning, sensatie, verraad, bloed, geweld, liefde en seks. Samengevat vind ik dit boek: ‘Fantasy meets Medieval reality’. Een verhaal dat je niet uit kunt lezen, want je blijft lezen en door fantaseren.

Ik ben begonnen aan dit literaire avontuur nadat ik met Pinksteren dit jaar de eerste aflevering had gezien met familie. Tja… Niet echt een familieserie zou je zeggen, maar in mijn familie (moeder en broer) hebben we allemaal Lord Of The Rings (LOTR) en Harry Potter gelezen en op het doek bekeken. Ok, ik heb Harry Potter niet gelezen, maar LOTR wel. Dat zegt wel wat, zo’n fantasierijke familie. Ik zat enorm te twijfelen of ik Game Of Thrones ook eerst zou moeten lezen of dat ik eerst de serie op televisie zou moeten volgen. Ik heb er toch maar gekozen om het eerst te lezen. Alhoewel ik weet dat de serie dan alleen maar teleur zou kunnen stellen, omdat je veel scènes mist of hele andere scènes ziet dan je zou verwachten, ben ik toch maar gaan lezen. Ik ben blij dat ik –na de twee eerste aflevering gezien te hebben- ben begonnen met het boek. Zo leer je veel beter de details kennen van het algehele verhaal. Want het is me een verhaal en een wereld waarin je duikt.

Het boek begint al met spanning, aangezien er een beduidende moordaanslag wordt gepleegd op het zoontje van heer van Winterfel, Eddard Stark. Wie de serie heeft gezien, weet wie Bran van de toren heeft geduwd. Of hij blijft leven is al een gehele spanning. Het verhaal begint goed, maar ik moest me er toch erg doorheen worstelen. Niet alleen zijn er veel hoofdpersonen (Daenerys Targaryen, Eddard (ook wel Ned genoemd) en zijn gehele familie Stark, Jon Snow en de dwerg Tyrion Lannister), maar zijn er ook veel ‘huizen’ van hoge standen met ieder een eigen spreuk. De meest bekende is: ‘Winter is coming…’ van het huis Stark. Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt niet door de paar eerste hoofdstukken heen kon komen. Na twee hoofdstukjes te hebben gelezen, legde ik het boek weer weg en begon ik pas een paar dagen later weer met lezen totdat… de vakantie kwam. Avonden sleurde ik door de pagina’s heen om maar te lezen wat er daarna zou gebeuren. Vele momenten waarop de hoofdkarakters bijna dood gingen, werden ontzettend spannend. Je wilt namelijk zo graag weten of het weer goed komt.

Het is wel een boek waarin van alles gebeurt op het minst verwachte moment en met het minst verwachte gevolg. In dit verhaal wordt duidelijk dat de ‘good guy’ niet altijd alles overwint. Net zoals in het echte leven, winnen ook de slechteriken soms. Dat maakt het boek controversieel en anders dan alle andere boeken. Het is absoluut geen sprookje. De realiteit wordt geschetst met fantasie, want in dit boek leven ook reuzen en levende doden (the Others / de Anderen). Dat maakt het boek ook weer zo spannend: een nieuwsgierigheid naar het onbekende. Die behoefte hebben wij mensen uit deze tijd nog steeds.

Daenerys TargaryenWat ik opmerkelijk vind, is de emancipatie die George R.R. Martin in dit verhaal verwerkt. De vrouwen zijn enorm sterk. Ok, vrouwen worden wel geslagen en de meeste vrouwen zijn hoeren, maar de vrouwelijke hoofdkarakters hebben enorm sterke karaktereigenschappen waardoor ze zelfs boven hun eigen echtgenoot uitstijgen. Onder andere hierdoor heeft het boek en de televisieserie een enorme aanhang gekregen van vrouwelijke fans (waaronder ik). En waarom zij zo sterk zijn? George R.R. Martin heeft gezegd dat hij de vrouwelijke rollen heeft geschreven als mannelijke rollen. Althans, het interview heb ik zelf niet gelezen/gezien, maar deze ‘quote’ die ik van iemand anders heb gehoord, is in mijn hoofd blijven tollen. Want inderdaad: hoe kunnen mannen toch verhalen schrijven vanuit een vrouwelijk perspectief? Dat kan dus niet, hij schrijft deze hoofdstukken gewoon alsof het mannen zijn. Best logisch, want uiteindelijk zijn we allemaal mensen!

Ik heb enorme bewondering voor deze schrijver, maar ook vooral voor de regisseurs van de televisieserie. Alhoewel ik nu na 7 afleveringen vaak teleurstellingen krijg door het verschil met het boek, vind ik het wel enorm knap hoe realistisch het verhaal op het doek is gezet. Nadat Harry Potter en Lord Of The Rings zijn afgelopen, is het gelukkig nog niet afgelopen met de ‘fantasy’ verhalen. De mens blijft hunkeren naar fantasie, en gelukkig zijn er verdomd goede schrijvers in deze eeuw die deze behoeften kunnen vervullen.

P.S. Ik blijf maar een beetje giegelen als ik Alfie (Theon Grauwvreugd) zie in de serie. Ik blijf hem maar zien als het broertje van Lily Allen.

http://youtu.be/8ixEWrTLiZg

Deze recensie is eerder verschenen op eline.me.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

1 Comments

  1. Onbegrijpelijk dat er van beide series geen enkele verhaallijn tot een slot komt. Waste of time met ellenlange dialogen.

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar