Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

De serie vs. de boeken

/
/

Na het bekijken van aflevering 6 van seizoen 2 leek het me eens tijd voor een artikel over de verschillen tussen de serie en de boeken. In deze aflevering zat namelijk een groot aantal scenes welke afwijken van de boeken.

Bij de verfilming van een complexe boekenserie als de A Song of Ice and Fire reeks kan het haast niet anders dan dat er zaken aangepast of weggelaten moeten worden. De hoeveelheid personages in de boeken is hiervan een goed voorbeeld, deze zijn onmogelijk allemaal in te passen in de serie zonder dat het verwarrend wordt voor de gemiddelde kijker. De keuze om enkele personages weg te laten, samen te voegen of later te introduceren kan ik dan ook goed begrijpen.

Enkele subtiele aanpassingen zijn de verandering van de namen van enkele personages. De naam van Robert Arryn (zoon van Jon and Lysa Arryn) is veranderd in Robin om verwarring met Robert Baratheon te voorkomen. Asha Grejoy (de zus van Theon) heet in de serie Yara om verwarring met Osha (de wildling vrouw in Winterfell) te voorkomen en Cleos Frey heet in de serie Alton Lannister om zijn connectie met het huis Lannister eenvoudiger te maken.

Een andere reden om personages te schrappen of samen te voegen is een budgettaire, zo hebben David Benioff en D.B. Weiss laten weten.

De keuze om Melisandre slechts één keer van een shadow baby te laten bevallen vind ik ook een logische. In de boeken wordt Renly ook gedood door deze creatie van Melisandre, echter moet daarna het kasteel Storm’s End ook nog veroverd worden. Hier zet Davos Melisandre pas aan wal waar hij Melisandre ziet bevallen van dit duivelse schepsel. Door deze gebeurtenissen samen te voegen wordt kostbare tijd bespaard en hoeft niet ook nog Storm’s End in beeld gebracht te worden.

In sommige gevallen wordt er ook afgeweken van de boeken om meer uitleg te geven bij bepaalde personages. De relatie tussen Renly en Loras is in de boeken bijvoorbeeld slechts tussen de regels door te lezen, terwijl deze in de serie expliciet in beeld wordt gebracht. De scene waarin Joffrey de twee door Tyrion gestuurde prostituees elkaar laat mishandelen komt ook niet voor in de boeken en is naar alle waarschijnlijkheid toegevoegd om de slechtheid van Joffrey te benadrukken. Of dit echt nodig was is een tweede, mijns inziens heeft iedereen wel door dat hij in en in slecht is.

Er zijn ook enkele aanpassingen gedaan die wat grotere gevolgen hebben op de loop van het verhaal. Arya laat in seizoen 2 de Tickler en Ser Amory Lorch vermoorden door Jaqen H’ghar terwijl beide in het boek een andere dood sterven. Vooral de dood van de Tickler heeft invloed op het verhaal van Arya in één van de komende seizoenen.

Dat er tot nu toe geen Tully’s (de familie van Catelyn) zijn gecast heeft mij ook verbaasd. Als gevolg hiervan wordt Jaime niet in Riverrun (kasteel van de Tully’s) maar in Robb’s kamp vastgehouden. De Tully’s hebben echter nog een rol te spelen in het verhaal, dus ik ben heel benieuwd of zij weg gelaten worden of dat ze later nog worden geïntroduceerd (wat best zou kunnen).

Ook ben ik erg benieuwd hoe de rol van Osha zich gaat ontwikkelen de komende afleveringen, ze neemt in mijn ogen een beetje de rol over van twee personages uit de boeken welke we (nog) niet in de serie terug hebben gezien, namelijk Meera en Jojen Reed. Deze personages spelen een belangrijke rol in met name de verhaallijn van Bran.

Terugkomend op aflevering 6 van seizoen 2 denk ik dat de keuze om Ser Rodrik te laten sterven door het zwaard van Theon vooral een praktische is. Dat Jon Ygritte gevangen neemt en niet laat gaan is waarschijnlijk gedaan om wat drama toe te voegen, het zelfde geld voor de diefstal van Daenerys haar draken. Wat de ontmoeting tussen Tywin Lannister en Little Finger betreft, deze komt ook niet voor in de boeken en is vermoedelijk toegevoegd om een nog komende gebeurtenis van meer uitleg te voorzien.

Uiteraard beschrijf ik in dit artikel niet alle verschillen tussen de boeken en de serie, ik probeer slechts een inzicht te geven in de aanpassingen. Tot nu toe vind ik de meeste zeer geslaagd. Ik ben ook erg benieuwd wat jullie vinden van de verschillen tussen de boeken en de serie, is er bijvoorbeeld iets wat toch echt anders gedaan had moeten worden?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

8 Comments

 1. Ik vind de sex scene’s iets te frontaal. Ik had het liever wat misterieus gehouden. Sommige van die scene’s hebben weinig toegevoegde waarde, zoals Stannis die 
   Melisandre op de tafel neemt.

  • ja inderdaad Tom jaren terug kon niks bij die amerikaanse series en nu gooien ze neuk erin vaak te onpas.
   Voelt cheap aan.
    

 2. Er zijn inderdaag nogal wat verschillen.
  Wat mij onmiddellijk opviel was dat Ghost ( Spook ) in de serie geluiden maakt … terwijl hij in de boeken nog geen enkel geluid gemaakt heeft, nog geen grom … iets dat ongetwijfeld zijn reden heeft.

 3. Tot nu aan toe vind ik het ten opzichte van de boeken perfect verfilmd,
  (misschien iets meer aandacht aan de wolven)

Comments are closed.

This div height required for enabling the sticky sidebar