Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Winter Is Coming

De Nederlandse Game of Thrones fansite

Een interview met Liam Cunningham

/
/
Davos Seaworth
Liam Cunningham als Davos Seaworth

De komende weken plaatsen wij enkele exclusieve interviews met castleden van het tweede seizoen. Vandaag is het de beurt aan Liam Cunningham (Ser Davos Seaworth).

Je personage is nieuw dit seizoen, wie is hij?

Liam Cunningham: In essentie is Davos een crimineel, hij was een smokkelaar. Hij is de “consigliere”, een heer, van Stannis Baratheon, de (zoals ik graag zeg) rechtmatige koning van Westeros. Hij heeft een ongelofelijk gevoel voor eer en loyaliteit in de richting van Stannis. Dit komt omdat hij door Stannis wordt gerespecteerd en is verheven van crimineel tot heer. Tegelijkertijd heeft Stannis hem zijn linker vingertoppen ontnomen.

Dit is een van de vreemde zaken die eigenlijk alleen in de wereld van Game of Thrones mogelijk is. Op een vreemde manier heeft Davos ook nog eens veel respect voor de gedachte die er achter zit: hij heeft het leven van Stannis gered door voedsel het belegerde kasteel Storm’s End binnen te smokkelen, maar tegelijkertijd moest hij gestraft worden omdat smokkelen illegaal is. Het is een vreemde manier van eer uitleggen.

Hoe is het om zo’n tegenstrijdig personage te spelen?

Liam Cunningham: Absoluut fantastisch. Ik bedoel, deze schrijvers hebben zo’n gevoel voor personages. Ze doen dingen die een “personage” normaal niet zou doen. Dat maakt ze menselijk, want laten we eerlijk zijn we hebben allemaal wel eens wat gedaan waar we ons een beetje voor schamen, maar op het moment dat we het deden leek het een goed idee. Door dit soort personages op het witte doek te plaatsen breng je menselijkheid in de show, tegen de logica van fantasy in.

Waarom wilde je een rol in Game of Thrones?

Liam Cunningham: Behalve de scripts (welke briljant zijn) is er één ding wat de show geweldig maakt en dit is de manier van vertellen. Het zorgt er voor dat je loyaliteit kan wisselen. Je kan bijvoorbeeld na twee afleveringen denken van “oke, dit is de good guy” en een zekere empathie ontwikkelen voor dit personage. Vervolgens gebeurt er iets verschrikkelijks en dan vind je je zelf met de gedachte van “wat dacht ik wel niet?”. Dit vind ik erg goed, het voelt echt.

Een gedeelte van de cast heft de boeken gelezen, jij ook?

Liam Cunningham: Ik heb de boeken niet gelezen. Davos is een “point of view” personage in de boeken, wat betekend dat je sommige hoofdstukken door zijn ogen ziet. Ook lees je wat er in zijn hoofd omgaat als hij verschillende gebeurtenissen meemaakt. Ik vond dit niet bruikbaar en nodig om de rol te kunnen spelen. Als ik iets niet zou begrijpen met betrekking tot mijn rol dan zou ik naar David (Benioff) en Dan (Weiss) gestapt zijn en het met hun bespreken. Davos zijn gevoel voor eer, goed en kwaad, het zijn zijn belangrijkste drijfveren. Daar hoefde ik niet heel diep voor in zijn mentaliteit te kijken.

Heeft hij enig verlangen naar macht voor zich zelf?

Liam Cunningham: Nee, dat is niks voor hem. Hij zegt graag dat zijn loyaliteit bij Stannis ligt. Hij is misschien een beetje de Ned Stark van seizoen 2. Ned Stark zijn loyaliteit aan Robbert Baratheon heeft immers een groot gedeelte van seizoen 1 bepaald. Maar Davos heeft gevoel voor humor, hij neemt Stannis ook een beetje in de zeik, echter niet om er zelf beter van te worden. Wat hem interessant maakt is de strijd tussen hem en Melisandre. Dat gaat volgens mij nog interessant worden.

Er is veel Brits acteertalent aanwezig in de serie….

Liam Cunningham: Geweldig toch? Net Lord of The Rings voor volwassenen. Ik heb eerder gewerkt met Rory McCann (Sandor Clegane) en ook met Carice van Houten (Melisandre). We hebben een film in Zuid Afrika opgenomen, Black Butterflies, waarin we een stelletje waren. In Game of Thrones verachten we elkaar, best interessant.

Heb je eerder met Stephen Dillane (Stannis Baratheon) gewerkt?

Liam Cunningham: Nee, nog niet, maar ik ben een groot fan van zijn werk. Hij doet zijn reputatie eer aan. Het is ook goed samenwerken. We hebben beide onze roots in het theater, de plek waar onze carieres zijn gestart.

Zijn de sets en kostuums belangrijk om je als acteur te kunnen verplaatsen in je personage?

Liam Cunningham: Nou, je loopt sets als de kaart kamer op Dragonstone gewoon binnen en je bent verbijsterd door de mate van detail. Ik bedoel, de tafel is volledig met de hand gemaakt. Er is zelfs een draak uitgehakt in de zijkant van een rots. Als acteur geniet je hier erg van, maar je moet er niet te lang bij stil staan. Je moet er immers iedere dag werken.

Hoe is Game of Thrones in vergelijking met grote film sets?

Liam Cunningham: Je moet bedenken dat Game of Thrones een vergelijkbaar budget heeft als een gezonde onafhankelijke film, dat is er zeker aan af te zien. Het geld wordt niet zomaar uitgegeven, deze serie staat voor kwaliteit. Vraag een willekeurig lid van de cast, ze zijn allemaal lovend. Iedereen is trots en enthousiast, ze willen de kwaliteit hoog houden. Het is een meesterwerk met geweldige personages.

Je hebt nog niet eerder in een TV serie gespeeld, waarom nu wel?

Liam Cunningham: Omdat het HBO is natuurlijk. Ze maken de beste TV in de wereld. Ik zou bijna voor een appel en een ei met HBO werken. Daarnaast waren al mijn opnames in Belfast, wat nog geen 2 uur rijden van mijn huis is. Ik zou meerdere series doen als het kon.

Gaan we zien wat Davos waard is met een zwaard?

Liam Cunningham: Niet in dit seizoen. Nog niet. Ik bedoel, “War is comming” zoals ze zeggen. Kijk uit naar aflevering negen, dat is alles wat ik zeg. Aflevering negen wordt geweldig.

Tot slot, aangezien er oorlog komt, wie steun jij voor de overwinning?

Liam Cunningham: Stannis, Stannis, Stannis. Die was niet moeilijk, hij is immers de rechtmatige koning. Wat dacht je anders? We moeten die bastaard van een Joffrey van de troon stoten.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar